Norveç’de 77 kişinin öldüğü saldırıları gerçekleştiren aşırı sağcı Anders Behring Breivik hakkındaki karar açıklandı. Breivik, mahkeme heyetinde yer alan beş hakimin oy birliğiyle ülkedeki ceza yasasının öngördüğü en yüksek ceza olan 21 yıl hapse mahkum oldu. Breivik’e verilen ağır hapis cezası dolduktan sonra da sınırsız olarak beşer yıl uzatılabilecek.
Oslo’daki duruşmaya kurban yakınları ile saldırılardan yaralı kurtulanlar da katıldı. Duruşmada cam bir bölmede tutulan Breivik’in, hakkındaki karar açıklanırken gülümsediği belirtildi. İslam karşıtı ve aşırı sağcı Breivik, Oslo’da bir hükümet binasına koyduğu bombayla sekiz kişiyi, daha sonra bir siyasi parti tarafından düzenlenen gençlik kampında da 69 kişiyi silahla tarayarak öldürdüğünü itiraf etmişti.
Yetkililer 33 yaşındaki Breivik’in İslam düşmanlığını ve tehdit oluşturmayı sürdürmesi halinde cezasının bitiminde dahi serbest bırakılmayabileceğini söylüyorlar.
Cezasını Oslo yakınındaki İla Cezaevi’nde diğer mahkumlardan ayrı olarak çekecek Breivik’e bilgisayar, televizyon ve spor yapabileceği bir oda sağlanacak.
Breivik savcıların, akıl sağlığının yerinde olmadığı iddialarını reddetmiş ve mahkemeden böyle bir karar çıkarsa bunu temyiz edeceğini söylemişti. Breivik 10 hafta süren yargılanması sırasında mahkemede verdiği ifadede toplu katliamı, mer kez-sol İşçi Partisi iktidarının Norveç’e Müslüman göçünü teşvik ederek ülkeyi bilerek tahrip ettiği için gerçekleştirdiğini söylemişti.
OSLO