Bretagne Üniversitesinde Jineolojî konferansı

Kadın Haberleri —

Bretagne Üniversitesinde Jineolojî konferansı

Bretagne Üniversitesinde Jineolojî konferansı

  • Fransa’nın Lorient kentinde bulunan Bretagne Üniversitesinde Kurdistanlı öğrenciler ve dostları Jineolojî konferansı düzenledi. Konferansta Kurdistan’ın tarihi de anlatıldı.

Fransa’nın Lorient kentinde bulunan Bretagne Üniversitesinde Kürt öğrenciler ve dostları tarafından Jineloji ve Kurdistan tarihi ile ilgili bir konferans düzenlendi. 

Sabah saatlerinde başlayan konferansa konuşmacı olarak Brüksel Jineolojî Merkezi aktivisti Sarah Marcha katıldı. Konferansın ilk gününde Kurdistan tarihi anlatıldı.

Konferansın ikinci bölümünde ise Jineolojî Merkezi aktivisti Sarah Marcha, Kürt kadını ve Jinelojî konusunda sinevizyon gösterimi ile üniversite öğrencilerine bir konuşma yaptı. Marcha yaptığı konuşmada şu hususlara dikkat çekti: “Kadın tarihini ele alıyoruz, doğal toplumdan devletli topluma geçerken kadın mücadelesini iyi bilmemiz lazım. Kadının 5 bin yıllık mücadelesi Mezopotamya’da başlayıp bütün dünyaya etki etmiştir. “Jin jiyan azadî” sloganı Kürt halkının emperyalist ve işgalci güçlere karşı verdiği mücadele sonucu Kurdistan’a ve tüm dünyaya yayıldı. Kadın bu gün kendini ifade edebiliyor ve kendi komünlerini Rojava örneğinde olduğu gibi kurabiliyorsa bu da Kürt özgürlük mücadelesinin insanlığa vermiş olduğu değeri ortaya koyuyor.

Kadın özgürlüğü, PKK’nin temel prensibidir. PKK, Kurdistan’ın özgürlüğünü kadın özgürlüğü olarak gören bir harekettir. Bu anlamda bu hareketin kadınlarının hangi ideoloji, hangi proje ile yürüdüğüne iyi bakmak gerekiyor. Buna bakılarak PKK’li kadınların neden hedef olduğu anlaşılacaktır. Çünkü Sakine, Fidan, Leyla devrimci kadınlardı. Öncüydüler, sistemi değiştirmek istiyorlardı. Budan dolayı kadınlar sistemin hedefi oluyor.”

Konferansın ikinci oturumu soru-cevap şeklinde devam etti. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.