Vekiller sordu: Hükümet Erdoğan'a karşı ne yapacak?

Dünya Haberleri —

.

.

  • Britanya parlamentosunda yapılan '"Türkiye'de muhalefete dönük baskı ve tutuklamalar" konulu oturumda hükümete Türkiye'de yaşanan hak ihlallerine karşı nasıl bir tutum alacağı soruldu.

 

ALADDİN SİNAYİC/LONDRA

Oturumda ilk sözü alan İşçi Partili Milletvekili Feryal Clark, Kürt sorunun salonda bulunan tüm milletvekilleri tarafından iyi bilindiğini ve Türkiye'de yaşayan 20 milyon Kürt vatandaşına uygulanan baskıların batı tarafından yıllardır izlendiğini ifade ederek, 2015 seçimlerinden sonra Kürt siyasetçilere yönelik baskı ve tutuklamalara dikkat çekti. HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın ve çok sayıda milletvekilinin tutuklanmasına dikkat çeken Clark, HDP'li belediyelere ikinci kez kayyum atanarak halkın iradesine ipotek konulduğunu belirtti.

Cevap bekleyen sorular

Britanya hükümetinin Türkiye'de yaşanan insan hakları ihlalleri ve baskılardan zaten haberdar olduğunu belirten Clark, "Esas sorun hükümetin bu konuda ne yapacağıdır" dedi. Clark, Britanya hükümetinin nasıl bir yol izleyeceğini sordu:

* Hükümet acilen tüm seçilmiş siyasetçilerin serbest bırakılması için çağrı yapacak mı?

* Hükümet NATO ve diğer müttefiklerle ortak çalışarak  Erdoğan'ın imzaladığı uluslararası sözleşmelere bağlı kalması için nasıl bir çalışma yürütecek?

* Sayın bakan Türk mevkidaşına, Kürt halkına dönük yapılan vahşi saldırıların kabul edilemez olduğunu ifade edecek mi?

Gerçek müttefik halkların kendisi

Clark konuşmasının devamında şunları belirtti: ''Türkiye tek parti, tek din, tek ideoloji devleti haline geliyor. Erdoğan'ın başkanlıktan düşmemesini garantilemek için yapılan anayasa değişiklikleriyle tüm gücün tamamen tek elde toplandığı tek-adam sistemi yaratıldı.''

140 Protestan aile yerinden edildi

Demokratik Birlik Partisi (DUP) Milletvekili Jim Shannon siyasetçilere dönük insan hakları ihlalleri ve baskıların yanında dini azınlıklara yönelik çok ciddi baskıların olduğunu belirtti. Türk hükümetinin radikal İslami politikalarından kaynaklı 140 Protestan ailenin yerlerinden edildiğine dair bilgilerin elinde bulunduğu ifade eden Shannon, bakanlığın bu konuda bir şeyler yapıp yapmayacağını sordu.

Erdoğan Türkiye'yi kutuplaştırdı

HDP'ye dönük saldırı ve tutuklamalar başta olmak üzere Kürt belediyelere atanan kayyumlara dikkat çeken İşçi Parti Milletvekili Kate Osborne, kadınların otoriter rejim altında şiddete maruz kaldığını belirtti. Osborne, çok sayıda sivil toplum örgütünün, kadın ve LGBT kurumunun kapatıldığına işaret etti. Türkiye ile ticaret antlaşması imzalayan Britanya hükümetini eleştiren Osborne, hükümete Türk devletinin pratiklerine karşı durması çağrısı yaptı. 

Hükümete baskı yapılmalı

Brighton Milletvekili Lloyd Russell-Moyle ise Kürt siyasetçilerin birçoğuna yapılan suçlama ve tutuklamaların DAİŞ'e karşı gerçekleştirilen eylem ve protestolardan kaynaklı olduğunu kaydetti. Moyle, HDP ve diğer tüm Kürt kurumlarına karşı gerçekleştirerek baskı politikalarına derhal son verilmesi çağrısı yaparak Britanya hükümetini duyarlı olmaya ve Türk hükümetine baskı uygulamaya çağırdı.

Kayyum politikasını savundu

Gelen sorulara cevap veren Dışişleri bakanlığı yetkilisi Wendy Morton, öncelikle Erdoğan'ın '2021 özgürlük ve ekonomi alanında reform yılı olacağı' değerlendirmesine atıfta bulunduktan sonra bu açıklamaları memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması konusunda diğer milletvekilleriyle hem fikir olduğunu ifade eden Morton, Türk devletinin belediyelere kayyum atanma gerekçesinin 'PKK'ye kaynak aktarma' olduğunu savundu.

Belçika kararından haberiniz yok mu!

Bakanlık sözcüsü Morton'un PKK'nin Britanya devleti tarafında 'terör örgütü' olarak görüldüğü belirlemesine tepki gösteren Lloyd Russell-Moyle Avrupa Adalet Divanı ve Belçika Yüksek Mahkemesi’nin kararına dikkat çekti. PKK’nin "terör örgütü değil savaşan taraf" olduğu yönünde karar verildiğinin altını çizen Moyle ''PKK konusunda Türkiye'nin ne düşündüğü değil uluslararası toplumun ne düşündüğü önemli" dedi.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.