Bu sefer de başaramazlar

HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar

HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar

  •  Her kritik dönemde siyasi kırım operasyonlarının yapıldığını, seçim arifesinde de benzer senaryonun işletildiğini belirten HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, şunların altını çizdi: 
  •  "Şimdi de irade gaspına yöneliktir ama bize geri adım attıramaz. Çalışmalarımız sürüyor. Basın, kültür, sanat ayakta. Her arkadaşımızın yerini yüzlercesi doldurur. Zafer halkımızın ve partimizin olacak.” 

Seçime az bir zaman kala iktidarın gerçekleştirdiği gözaltı ve tutuklamalara tepki gösteren HDP Milletvekili Pero Dündar, iktidarın sonuç alamayacağını belirterek “Kimse hakikatin önünü alamaz” dedi. Yeşil Sol Parti adayı Beritan Güneş de saldırala karşı çalışmalarını daha da büyüterek cevap vereceklerini söyledi. 

14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere az bir zaman kala AKP-MHP iktidarı gözaltı ve tutuklamalarını yoğunlaştırdı. 25 Nisan’da Amed merkezli 21 ilde yapılan ev baskınlarında aralarında gazeteci, hukukçu, siyasetçi ve sanatçıların olduğu 128 kişi gözaltına alındı. Aralarında gazetecilerin olduğu 48 kişi tutuklandı. 29 Nisan’da da Ankara merkezli bir soruşturma kapsamında adalarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu ile Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Sedat Yılmaz, eşi Selma Yılmaz ve kız kardeşi Filiz Yılmaz’ın olduğu birçok kişi gözaltına alındı; 5 kişi tutuklandı. 

Özellikle son 10 yılda Özgür Kürt Basını her kritik dönemde hedef alındı. Ajanslar, prodüksiyon şirketleri basıldı, onlarca teknik ekipmana el konularak gazeteciler çalışamaz hale getirildi. Son bir yılda 35 kürt gazeteci tutuklandı halen de 33'ü tutsak. Gazeteciler haber takiplerinde defalarca engellendi, gözaltına alındı, işkenceye varan saldırılara maruz kaldı. 

Siyasi soykırım operasyonları dün de sürdü. Adana'nın Ceyhan ilçesinde dün abah bazı evlere polislerce baskın düzenlendi. Abdulhekim Aslan ve Ramazan Bahadır’ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltı gerekçeleri öğrenilemeyen kişiler, İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. 

Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü bir soruşturma gerekçe gösterilerek Silopiya (Silopi) ilçesine bağlı Nur, Barbaros ve Cumhuriyet mahallelerinde bazı evlere polislerce baskınlar düzenlendi. Evlerde yapılan aramaların ardından Mehmet D. Rıdvan D., Özcan K., Umut Ö. ile isimleri öğrenilemeyen çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mêrdîn Milletvekili Pero Dündar ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Mêrdîn milletvekili adaylarından Beritan Güneş gözaltı ve tutuklamalar ilişkin Jinenws'ten Rojda Aydın'a konuştu. 

Operasyonları hiç bitmedi 

Devletin tarihinin soykırım tarihi oyduğunu belirten HDP Milletvekili Pero Dündar, bu iktidarın da hem siyasi hem de fiziki soykırım gerçekleştirdiğini söyledi. Dündar, şunları ifade etti: “Zaten bu operasyonlar hiç durmadı. Her seferinde bir senaryo yazıyorlar. Şimdi de bir ifadeden dolayı yüzlerce kişi gözaltına alındı. Bu operasyona baktığımızda seçimlerin hedef alındığını görüyoruz. Bu yüzden de bu operasyon seçimlerde sandıkları ve oyları çalmaya yönelik. Bir irade gaspı girişimidir. Avukatlar, ÖHD öncülüğünde hem sandık güvenliğini hem de sandıklara nasıl sahip çıkılacağına ilişkin çalışma yürütüyordu. OHukuki çerçevede bu çalışmalarını sürdürüyorlar. Kayyumlar atandığında kültür sanat kurumları kapatıldı, ancak buna rağmen kültür ve sanat çalışmaları yürütüldü. Kürt kültür ve sanatının yok olmasına izin vermedi sanatçılar. 70 ilde büro açılışları ile şölenler yapıldı, programlar gerçekleştirildi. Kültür sanat çalışanları buna ilişkin programlarını çıkardı. Soruşturmalarda halkın bu coşkusu suç olarak yansıtıldı. Hukukçulara neden vekalet alıp davalara katıldınız, deniliyor. Parti çalışanlarımız, kendi çalışmalarını yürüttükleri için tutuklandı.” 

Aynı senaryo aynı hikaye

İktidarın bir “kota” çıkradığını ve buna göre operasyon yaptığını dile getiren Dündar, şöyle devam etti: “Ankara’da yapılan operasyonlarda daha çok kadınlar alındı. Kobanê davasında yine en fazla kadınlar var. En çok arayışı olan kadınlar. Bu operasyonda da yine kadınlar ve basın var. Basın hakikati yazdıkça gözaltına alındı, tutuklandı. Onlar tutuklasalar da her birimizin elinde telefon var. Bu yüzden de hakikat her zaman ortaya çıkar ve hakikatin önünü kimse alamaz. Yandaş medya her zamanki gibi iş başında. Bu operasyonlarda da önceki gibi aynı senaryo ve hikaye var. Olağanüstü bir durum olduğunda böylesi bir operasyon yapılıyor. Zaten dosyalar belli ve kararlarını vermişler. Mahkemelerde de her şey bu senaryoya göre gelişiyor. Savcı ve hakimlerin kararları da belli.”

 

Yeşil Sol Parti adayı Beritan Güneş, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mêrdîn Milletvekili Pero Dündar ve beraberindeki partililer, Rişmil (Yeşilli) ilçesindeki seçim bürosunu ziyaret ederek, halkla bir araya geldi. Artuklu’nun Kayacan Mahallesi’nde de Güneş, yerine kayyıum atanan Mêrdîn Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, HDP’li Pero Dündar ve beraberindeki partililerin katılımıyla seçim bürosu açılışı gerçekleşti. 

 

Kesinlikle başaramayacaklar

“KCK operasyonlarını” hatırlatan Dündar, “Yerel yönetimleri Kürt halkı kazandı. Bunun intikamını aldılar. O dönemde KCK adı altında operasyonlar yaptılar. Hatta partimizin önünden geçen insanları, oy verenleri bile aldılar. Binlerce kişi o dönemde tutuklandı. Şimdi de aynı şey. Bu operasyonlarla kazanmak istiyorlar ama kesinlikle başarıya ulaşmayacak. Kürt halkı bu operasyonlara ve soykırıma boyun eğmedi, geri adım atmadı. Bugün de Yeşil Sol Parti’ye karşı yürütülüyor. Bu operasyonlarla Kürtleri yalnızlaştırmak istiyorlar. Amaçları herkesi bizden uzaklaştırmak. İçişleri Bakanı ‘kazanamazsak darbe olur’ diyor. AKP yüzde 50-60 almazsa kıyamet kopar, diyorlar. Bize göre iktidar kazanırsa kıyamet kopar. Bu yüzden bu iktidarın gitmesi gerekir. Kadınların, gençlerin geleceği ve demokratik bir Türkiye için bu iktidarın gitmesi gerekir. Bu operasyonlar bize geri adım attıramaz. Çalışmalarımız sürüyor. Basın, kültür, sanat ayakta. Her bir arkadaşımızın yerini yüzlercesi doldurur. Zafer halkımızın ve partimizin olacak” dedi. 

 

Beritan Güneş

 

Savaş çok yönlü sürüyor

Yeşil Sol Parti Mardin adaylarından Beritan Güneş de devleti iyi tanıdıklarını dile getirerek, iktidarın zorlandığı an Kürt halkına saldırdığını söyledi. Güneş, şöyle konuştu: “Kürt halkının iradesini operasyonlarla, tutuklamalarla, zindanlarla ve saldırılarla kırmak istiyorlar. Tüm seçimlerde bu siyasi operasyonları yürütüyorlar. Bu, tarihi bir seçim olduğu için Kürt halkına yönelik baskılarını daha da arttırdılar. Bunu yapmazlarsa kazanamayacaklarını biliyorlar. Bu yüzden psikolojik bir savaş yürütüyorlar bize karşı. Bu savaş sadece tek yönlü de değil, birçok yönü var. Halkı korkutmak istiyorlar ama bizim çalışmalarımız devam ediyor. Onlar ne kadar saldırsa biz de çalışmalarımızı o kadar büyüteceğiz. Onlar bizi korkutmak istiyor ancak biz daha çok güçleneceğiz. Bu iktidar artık miadını doldurmuş, değişmesinin zamanı gelmiş. Bu operasyonlara karşı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Mesela Mardin'de  6 vekil çıkaracağız ve güçlü bir cevap vereceğiz.”  MARDİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.