'Depremden kurtulduk, toz öldürecek!'

Kadın Haberleri —

Hatay / Samandağ

Hatay / Samandağ

  • Bir aydır çadır bulamayan ve mecburen AFAD’ın oluşturduğu çadır kentte yaşayan kadınlardan Leyla Gümüş, çadır kentin önüne dökülen hafriyatların oluşturduğu toz bulutu göstererek, “Depremden ölmezsek de bu hastalık ve tozdan öleceğiz” dedi.

Mereş merkezli iki ayır depremde yıkımın en fazla olduğu Hatay’da üçüncü bir deprem kenti harabeye çevirdi. Hatay’ın Samandağ ilçesinde halk seralarda yaşamını idame ederken, AFAD’ın kurduğu çadır kentlere giden depremzedeler ise çok sayıda sorunla karşı karşıya kalıyor. İlçe merkezinde sahil kenarında bulunan bir futbol sahasına kurulan çadır kenttin hemen karşısına ilçe merkezinde yıkılan enkazların hafriyatları dökülüyor.

Nefes alamıyorlar

Çadır kentin hemen girişinin karşısına dökülen hafriyatlar, her sabah kamyonlarla alana getiriliyor. Ortaya çıkan toz bulutu nedeniyle birçok insan o saatlerde çadırdan çıkamazken, çadırların üzerinde ki tozdan tabaka ise sorunun ciddiyetini gözler önüne seriyor. 

Ağırlıkta çocukların, kadınların, hasta ve yaşlıların kaldığı çadır kent sakinleri haftalardır dökülen hafriyatın tozuna maruz kalıyor. Depremzedelerin bu duruma dair gerekli yerlere şikâyette bulunduğu belirtilirken, çadır kentte hala tuvalet ve duş gibi sorunlar devam ediyor.

Çadır kentte yaşayan Leyla Gümüş, hafriyatların yarattığı toza ilişkin, “Deprem öldürmedi ama bu tozlar öldürecek” dedi.

Sağlık sorunları başladı

Kurulan çadır kentte kaldığı için kendisine bir aydır çadır verilmediğini belirten depremzede Gümüş, “Samandağlı bir depremzede olarak buraya dökülen molozlardan rahatsızız. Bebeğimi buraya getirip çocuklarımızı burada barındıramıyoruz. Bir an önce bu soruna el atsınlar. Ya çadırımızı taşısınlar ya bize konteynır versinler ya da şu molozları daha farklı bir yere taşısınlar. Bu kadar binlerce çadır varken bu molozlarla sağlık sorunu da yaşamaya başladık. Kanserden tutun bir sürü solunum hastalıklarına neden oluyor” şeklinde konuştu.

Ya bizim, ya molozların yeri değişsin

Dökülen molozlar nedeniyle çocuklarda öksürük ve ishalin sık sık yaşandığını söyleyen Leyla Gümüş devamla şunları belirtti: “Çocuklarımız bebeklerimiz hepsi astım bronşit oluyor. Ben iki gündür annemi hastaneye yatırdım. Ben kendim de öksürüyorum ve depremden sonra bebeğimi ilk defa buraya getirebildim. İlk defa bebekle buraya gelebildim. Ya bizim yerimizi ya da bu molozların döküldüğü yeri değiştirsinler. Çok acil ikisinden birine çözüm bulsunlar. Depremden ölmezsek de bu hastalık ve tozdan öleceğiz. Burada duşlar tuvaletler de çok ciddi sorun. Burada binlerce insan var ama tuvaletler yetmiyor. Burada insanlar sıraya giriyor her saat sıra var. Ben şu an burada tuvalet sırası bekliyorum. Bu sorunlara bir çözüm bulsunlar. Çadırların üzerine bak hepsi toz dumandan tozdan bir şey görünmüyor.”

MEDİNE MAMEDOĞLU /NÛJINHA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.