
Şırnak ve Hakkari il merkezlerinin, idari olarak Cizre ve Gever’e taşınarak isimlerinin değiştirilmesinin yanında, Erciş’in Van’dan, Midyat’ın da Mardin’den ayrılarak il yapılması planlanıyor. Bu iki ilçenin il yapılması ile Mardin ve Van nüfusları 750 binin altına düşeceği için büyükşehir statülerini kaybedecek. Her iki büyükşehir belediyesi de DBP’nin yönetiminde.
Sözcü gazetesi, Haziran ayı başında Nusaybin, Cizre, İdil, Kızıltepe ve Silopi ilçelerinin MGK kararıyla taşınacağını yazmıştı. İlk adımın Nusaybin için atılacağı, aynı kapsamda sınıra sıfır olan köylerin taşınacağı kaydedilmişti. Çiller döneminde de benzer tavsiyeler gündeme gelmiş ancak hükümetlerin ömürleri bu uygulamayı hayata geçirmeye yetmemişti. DBP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel de iktidarın özellikle Rojava sınırında bulunan belediyelere kayyum atama arayışında olduğunun altını çizmişti.
‘Yerli ve milli’ çeteler
AKP, özel güvenlik elemanlarından oluşan Erdoğan’a bağlı yeni bir paramiliter ordu kuruyor.
Polis yetkileriyle donatılması için kanun hazırlığı yapılan özel güvenlik görevlileri rekor sayıya ulaşmış durumda. Özel güvenlik, personel sayısı 257 bin olan polis teşkilatını geride bırakarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nden sonraki en büyük silahlı güç haline geldi. Kamu kurumlarının da aralarında olduğu pek çok stratejik noktada 280 bin özel güvenlik elemanı görev yapıyor. Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasında 3 güvenlik firmasının olması sektördeki büyümeyi gösteriyor.
Polis yetkileri tanınıyor
İçişleri Bakanlığı’nın “Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Tasarısı Taslağı”, özel güvenlik görevlilerine, polislerin sahip olduğu şahısları elle arama ve araç araması yapma, köpek kullanma, sürücülerin trafik belgelerini kontrol etme gibi yetkiler veriliyor.
Suriye’de Cihatçı AVM’de güvenlik
Taslağın en görmezden gelinen maddesi özel güvenlik görevlilerinin vatandaşlığıyla alakalı madde. Şimdiye kadar özel güvenlik görevlilerinin “Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı” olması şartı aranıyordu. Bu şart kaldırılmak isteniyor. Çetelerle ilişkisi apaçık ortada olan iktidarın bu yasa değişikliği ile katliamları yapan çete elemanlarını Türkiye’de farklı bir şekilde “işlevlendirilebileceği” de belirtiliyor.
Avrupa’nın birincisi
Türkiye’de görev yapan 280 bin özel güvenlik elemanından 70 bini silah taşıyor. 120 bini kamuda görev yapıyor. Eğitim alan sertifikalı özel güvenlik sayısı ise 1 milyonu aştı. Türkiye, özel güvenlik görevlisi sayısında Avrupa’da birinci.
Akdeniz güvenlik ‘tümen’ gibi
Özel güvenlik sektöründe en büyük sıçramayı AKP hükümetine yakın Akdeniz Güvenlik yaptı. 2008 yılında 810 olan güvenlik elemanı sayısı geçtiğimiz yıl 11 bin 970’e ulaştı. Şirketin personel sayısı, askeri birliklerdeki bir tümene (10-15 bin asker) denk geliyor. 309 milyon TL’lik ciroya ulaşan firmanın bu hızlı yükselişinin arka planında kamu ihaleleri yer alıyor. Şirket cirosunun yüzde 70’ini kamu kuruluşları oluşturuyor.