Canê'nin günlükleri

Kültür/Sanat Haberleri —

Hozan Canê

Hozan Canê

  • “Bizimkisi buruk bir özgürlük sevinci” diyor Canê ve ekliyor: “Hapisanede müebbet alan kadın arkadaşları hiç bir zaman unutmayacağım. O kadar yıla mahkum olmalarına rağmen hapisaneye giren her arkadaşa moral veren o çabaları her zaman bana ışık olacak. Dışarıda onların sesi olmaya çalışacağım.”

 

FİRAZ BARAN/KÖLN

Günlerdir sanatçı Canê'nin hapisanede tuttuğu günlükleri yazıyoruz. Kızı Dilan okuyor, ben yazıyorum. Yazım işi bitince kendisi onları bir kitap halinde düzenleyecek. Ama bir günlük olarak değil, hapisanede yaşadıklarını anlattığı bir çalışma olacak. Kitap Almanca, İngilizce ve Fransızca yayınlanacak.

Canê Almanya'ya geldiği günden bu yana çok yoğun. Bir taraftan TV, gazete, radyo ve dergilerle söyleşiler yapıyor; diğer taraftan sağlığını toparlamaya çalışıyor. Bir yandan sahne alarak özlem duyduğu dinleyicisiyle buluşurken, diğer yandan siyasetçiler ve sivil toplum kurumlarıyla görüşerek Türkiye'deki hapisane gerçeğini anlatıyor.

Hiçbir zaman unutmayacağım
“Bizimkisi buruk bir özgürlük sevinci” diyor Canê ve ekliyor: “Hapisanede müebbet alan kadın arkadaşları hiç bir zaman unutmayacağım. O kadar yıla mahkum olmalarına rağmen hapisaneye giren her arkadaşa moral veren o çabaları her zaman bana ışık olacak. Dışarıda onların sesi olmaya çalışacağım.”

Canê Almanya'ya geldiği günden bu yana konuşma yapması için çok sayıda yere davet edildi. Örneğin Bochum kentinde Yeşiller Partisi'nin düzenlediği bir etkinlikte, “Türkiye'de Cezaevleri ve İnsan Hakları Durumu” başlıklı bir sunum yaptı.

Recklinghausen kentinde ise SPD (Sosyal Demokrat Parti) Milletvekili Frank Schwabe “İnsan Hakları” adlı bir panel düzenledi. Uluslararası Af Örgütü temsilcisinin de katıldığı bu panelde Canê kendi hikayesini anlattı.

Ayrıca, Köln Büyükşehir Belediyesi Başkanı Henriette Reker tarihi belediye binasında Canê için bir resepsiyon düzenledi. Milletvekilleri, yazarlar ve gazetecilerin davetli olduğu resepsiyonda bayan Reker, Canê'nin direnişi önünde saygıyla eğildiğini ve bir Köln'lü olarak kendisi ve kızı Dilan'la gurur duyduğunu söyledi. Yine belediye olarak cezaevindeki siyasi tutuklulara yardım etmek istediğini ifade etti.

Yoğun bir pogram
Sanatçı Canê, Köln'de yapılan “Türkiye ile Almanya arasındaki iç ve dış politika” konulu bir sunuma da davet edildi. Bu programa Yeşiller eski başkanı Cem Özdemir ile NRW Milletvekili Bêrîvan Aymaz da katıldı. Canê burada cezaevi sürecini anlattı. Özdemir, Canê'nin davasını çok yakından takip ettiğini, haksız yere tutuklandığını ve bırakıldığı için çok sevindiğini söyledi. Berivan Aymaz ise Canê ve kızı Dilan'ın tutuklanma sürecinden tahliyesine kadar her süreçte yanlarında yer almış ve onların davasıyla ilgilenmiş bir politikacı olmuştu.

Bu arada, Alman toplumunda farklı kulvarlarda yer alan tanınmış çok sayıda insan Canê'yi evinde ziyaret ederek kendisine geçmiş olsun dileğinde bulundu. Alman partilerinden CDU, SPD, Die Linke ve Yeşiller'in yöneticileri de kendisine geçmiş olsun dileğinde bulundular.

Kürt dünyasından da Kürdistan Kadın Hareketi, Kürdistan Federasyonu ve HDP yetkileri kendisini evinde ziyaret ederek geçmiş olsun dileğinde bulundular. Canê, “Kadın arkadaşların gelişi beni çok mutlu etti. Özellikle şehit annesi Ayten arkadaşı görmek beni çok duygulandırdı” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Federasyonu Başkanlık Bürosu yetkililerinden Arî Mistefa Şafîk de ailesiyle beraber Canê'yi ziyaret etti ve doğum gününde kendisine bir sürpriz yaptılar. Canê'yi ziyaret edenlerden biri de HDP Eski Milletvekili Ziya Pir oldu. Pir, “Davayı yakından takip ettim” diyerek kamuoyuna açıklamadığı ama Canê'nin bildiği bazı çalışmaları kendisiyle paylaştı.

Direnenleri yalnız bırakmayalım
Hozan Canê'yi yaşadığı bunca felaket ardından sahnede ulusal elbiseler içinde izleyicisi karşısında görmek de mutluluk verici. Canê, ilk olarak Düsseldorf kentinde Defend Kurdistan'ın organize ettiği bir etkinlikte sahne aldı. Sonra Hollanda'da yapılan 29. Kürdistan Kültür Festivali'nde çok özlediği halkının ve onbinlerin önünde sahne alarak şarkılarını seslendirdi.

Sahnedeyken gözlerinde parlayan ışık bence hapisanede olan yoldaşlarına kadar ulaşıyor. Onun kalpten sevgisinin sıcaklığı eminim oraya kadar gidiyordur.

Sanatçı Canê'nin günlüklerini yazınca kızı Dilan da, ben de bazen şaşırdık, bazen gözyaşlarımızı tutamadık, bazen de gurur duyduk. Her zaman en olumsuz durumda teslim olmayan, kendi kişiliğini koruyan, halkından ve insanlık değerlerinden yana tavır alan bir kişi gördük.

Canê'ye bir yazı yazdığımızı söyleyince şunu eklememizi istiyor: “Cezaevlerindeki arkadaşlarımızı unutmayalım. Onların ailesi, arkadaşları, tanıdıklarıyız. Bizim için direnen insanlarımızı yalnız bırakmayalım.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.