Van'ın Başkale İlçesi'nde HPG'lilerin geri çekilmesinde olası provokasyonların önüne geçme ve süreci izleme amacıyla ilçeye bağlı Uğurlu (Beblesan) ve Tukluca (Kurakpila) köyleri arasında bulunan Ehmedê Xanê Çeşmesi'nin yanında kurulan son "Çözüm Çadırı", çekilme kararının durdurulması sonrası binlerce kişinin katıldığı festivalle kaldırıldı. Jandarma güvenlik noktası oluşturarak gelen araçlarda kimlik kontrolü yapıp, araçların plakalarını aldı. Yaşanan asker tacizine rağmen festivale aralarında BDP Van İl Eşbaşkanı Figen Yaşar, BDP Başkale İlçe Başkanı Senar Yeşilırmak, HDP Van İl Eşbaşkanı Esen Günay, HDP Başkale İlçe Başkanı Derviş Polat, BDP'li ve HDP'li yöneticiler, Van Belediye Başkanvekili Necla Batur, Başkale Belediye Başkanı Eylem Açıkalın, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Başkale eski Belediye Başkanı İhsan Güler, Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, Van BDP İlçe Başkanlıkları, MEYA-DER Başkale Şubesi, KURDÎ-DER Başkale Şubesi, Barış Anneleri İnisiyatifi, DÖKH, il genel meclis üyeleri, Van ve Başkale Belediye Meclis Üyeleri, sanatçı Kewê ve binlerce yurttaş katıldı.
Demokrasi şehitleri adına yapılan saygı duruşunun ardından başlayan festivalde konuşan BDP Başkale İlçe Başkanı Senar Yeşilırmak, AKP Hükümeti'nin çözüm sürecine destek amaçlı adım atmasını ve artık bu tür oyalama taktikleriyle barışın sağlanamayacağını dile getirdi. Yeşilırmak, "Kürt halkı buradadır ve barış elini uzatmıştır" dedi.
Yeşilırmak'ın ardından konuşan BDP Van İl Eşbaşkanı Figen Yaşar ise, "Daha Kürdistan'a barış gelmedi. Sayın Öcalan'ın dile getirdiği gibi, bu barış iki tarafın samimiyetiyle gerçekleşir. PKK onurlu gerillaları adına büyük bir adım attı. Ben samimiyim ve gerillalarımı sınır dışına geri çekerim dedi ve gerillalarını sınır dışına çıkardı. Biz de Türk devletine şunu diyoruz, hani samimiyetin, hani büyük adımın? Kürdistan halkının artık çirkin oyunlara karnı tok, artık bu halk Türk devletine ve AKP'nin kirli siyasetine güvenmiyor" diye belirtti.
Akşam saatlerine doğru başlayan festivalde havai fişek gösterisi yapılırken sahne alan sanatçıların müziği, meşaleli gençlik yürüyüşü ve halaylar ile festival gece geç saatlere kadar sürdü.
DİHA/VAN