Çekirgeler kanser teşhisi yapıyor!

Toplum/Yaşam Haberleri —

Çekirge/foto:wikipedia

Çekirge/foto:wikipedia

  • Bilim insanları çekirgelerin kanserli hücreleri ‘koklayarak’ tespit edebildiklerini ortaya çıkardı. Çekirgeler kanserli hücreleri sadece “koklayarak” değil, aynı zamanda farklı kanser hücre dizilerini de ayırt ederek bulabiliyor.

Araştırmaya göre çekirgeler, sağlıklı hücreler ve kanserli hücreler arasındaki farkları koklayabiliyor. Bu esnada beyinleri, kanser hücrelerini kokladıklarında farklı kimyasal bir tepkime sergiliyor. Bunu algılayan sensörler de bilgisayar aracılığıyla araştırmacıların kanser hücrelerini en erken evrede tespit edebilmesini sağlıyor.

İngiliz Mirror gazetesine konuşan Michigan Eyalet Üniversitesi’nin biyomedikal mühendisliği yardımcı doçentlerinden Debajit Saha, “Teorik olarak, bir cihaz aracılığıyla nefes örneği alabilirsiniz ve bu, birden fazla kanser türünü ve hatta hastalığın hangi aşamada olduğunu saptayabilir ve ayırt edebilir” diyor.

Çekirgeler kanser türlerini de algılıyor

Çekirgelerin bilim projelerinde kullanılması yeni bir olay değil. Bu nedenle araştırmacılar, onlarca yıldır benzer deneylerde kullanılan böcekleri kanser hücreleri tespitinde de denemeye karar verdiler. 

Öte yandan çekirgelerin beyinlerinin, sağlıklı hücrelere kıyasla kanserli hücrelerdeki farklı kimyasal ’kokular’ üzerinde toplandığını keşfettiler. Böcekler sadece kanseri tespit etmekle kalmadı, aynı zamanda birbirinden farklı kanser dizilimlerini de de tespit ettiler. 

Erken evrede kanser tespiti

Kayıp Rıhtım’da çıkan habere göre eğer söz konusu proje uygulamalı bir şekilde hayata geçerse doktorlar hastalardan ilk olarak nefes örneklerini talep edecek. Böylece erken evrelerde dahi ne tür bir kanser olduğu ortaya çıkacak.

FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.