Çelebi ve Eckes’in mektupları

Kültür/Sanat Haberleri —

  • Alman cezaevlerinde iki devrimci Hüseyin Çelebi ve Christa Eckes’in mektuplarını içeren kitap için Basel ardından Frankfurt’ta okuma günü düzenlendi. Etkinlik, siyasi tutsakların yalnız bırakılmaması çağrısıyla sona erdi. 

“Christa Eckes-Hüseyin Çelebi Nisan 1988-Aralık 1989 mektupları” kitabı için Almanya’nın Frankfurt kentinde Cumartesi akşamı ExZess’de okuma gününe 70’e yakın kişi katıldı. Amara Kürt Kadın Konseyi, Kürt öğrenci birlikleri YXK/JXK ve Women Defend Rojava tarafından organize edilen etkinlik Stuttgart Cezaevi’nde Alman Ceza Kanunu’nun 129. maddesinden yargılanan Merdan K.’nın mektubu okundu. Kitabı okuduğunu ve çok etkilendiğini belirten Merdan, “Tecrit insanlık dışı bir uygulam. Christa ve Hüseyin’in yaşadığı durumu ben de yaşıyorum. Mektuplaşmanın bizler için ne kadar önemli ve moral verici olduğunu belirtmek istiyorum” diyerek, cezaevindeki tutsaklarla dayanışmanın önemine vurgu yaptı. 

Christa’nın da dileğiydi

Ardından gazetemizin Kürtçe sayfası editörlerinden Luqman Guldivê ile Christa Eckes’i tanıyan, cezaevinde kaldığı süreçte de onunla iletişimde olan Gisel Dutzi kitaptan pasajlar okudu. İki devrimci tutsağın önce kendilerini ardından mücadelelerini anlattığı mektuplardan pasajlar ile Duran Kalkan’ın kitaba ilişkin hazırladığı önsözden de bölümler okundu. 

Okuma ardından katılımcıların soruları yanıtlandı. Dutzi, Christa yaşarken ortaya çıkan mektupların kitaplaştırılması fikrinin ancak yaşamını yitirdikten 1 yıl sonra gerçekleşebildiğini belirterek, üzüntülerini dile getirdi. 

Tutsaklara yazın

Etkinlik, tutukluları yalnız bırakmama ve Kürt aktivistlere karşı sürmekte olan davaları izleme, tutsaklara dayatılan tecride karşı “Yazın onlara” çağrısıyla sona erdi. İlki Basel’de gerçekleşen ardından Hamburg, Berlin, Karlsruhe’de gerçekleşen okuma gününün bir sonraki durağı ise Stuttgart olacak.

FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.