Hüseyin Çelebi ödülleri sahiplerini buldu

Kültür/Sanat Haberleri —

30. Hüseyin Çelebi Edebiyat Etkinliği

30. Hüseyin Çelebi Edebiyat Etkinliği

  • 1991 yılından beri her yıl düzenlenen geleneksel Hüseyin Çelebi Edebiyat Etkinliği’nin 30’uncusu 8 Ekim’de Köln’de yapıldı. Almanca, Kürtçe ve Türkçe dillerinde şiir ve öykü dallarında kazananlara ödülleri verildi.

Yekîtiyê Xwendekarên Kurdistan (YXK-Kurdistan Öğrenciler Birliği) ve Jinên Xwendekarên Kurdistan (JXK) tarafından 1991 yılından beri her yıl düzenlenen geleneksel Hüseyin Çelebi Edebiyat Etkinliği’nin 30’uncusu 8 Ekim’de Köln’de yapıldı. 

 

Rıfat Çelebi’nin kız kardeşi Zeynep Çelebi (soldaki) - Ayten Sünger (sağdaki)

 

Rıfat Çelebi’nin kız kardeşi Zeynep Çelebi aile adına konukları selamladı. Çelebi, “Kardeşim ve Hüseyin bize değerli bir mücadele, onurlu bir yaşam bıraktı. Onlar her daim Kürt halkının kalbinde yaşayacak.  Saygıyla, özlemle anıyor, anıları önünde eğiliyorum” diye konuştu.

 

 

Şehit Aileleri Kurumu (KOMAW) adına konuşan Ayten Sünger, “Bugün bu noktaya geldiysek şehitlerimiz sayesinde. Onların hayallerini gerçekleştirme görevimiz var. Mücadeleyi yükseltmenin tam da zamanıdır” diyerek dayanışma ve mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

 

Muharrem Aral

 

Baba-oğul birlikte mücadele etti

Hem Hüseyin Çelebi hem de baba Çelebi’yi tanıdığını belirten Muharrem Aral ise “Hem Hüseyin hem de Rıfat Çelebi ile birlikte mücadele yürüttük. Hüseyin çok saygılıydı. Örgütü en iyi şekilde temsil ediyordu. Rıfat Çelebi her eylemde vardı. Hep mücadeleden bahsederdi. Oğlunu çocukken eylemlere götüren değerli bir babadır” diye konuştu.

 

 

Ekvator, Hindistan’dan şiirler

Rıfat Çelebi’nin önceki ödül törenlerinden konuşmalarının yer aldığı sinevizyon gösterisi ardından gazeteci Şükrü Yıldız 1991 yılında düzenlenen ilk edebiyat etkinliğinde birincilik ödülü alan şiirini okudu. YXK’nin 1991’de Yêkitiyen Xorten Şoreşgeren Welatparez adıyla örgütlendiğini hatırlatan Yıldız, kurumun kuruluşunda yer alan Kasım Engin ve Engin Sincer’i andı.

Hüseyin Çelebi’nin yaşamının anlatıldığı sinevizyon gösterisi sırasında duygulu anlar yaşanırken Ekvator, Katalonya, Hindistan ve Rojhilata Kurdistan’dan gönderilen şiirler büyük ilgi gördü.

Almanca, Kürtçe ve Türkçe dillerinde şiir ve öykü dallarında ödüllerin sahiplerini bulduğu etkinlikte Mahabatlı sanatçı Firmesk, Rêber Serhed ve Suna Alan sahne aldı. Ayrıca Koma Romani bir folklor gösterisi düzenlendi.

 

 

Ödüller:

Kürtçe şiir kategorisinde;

1. Xemeke Keserkêş: Ferzan Roj

2. Ger xwe nekujim: Welat Xerîb

3. Bê te Bûnî: Mücahit Kaya

Kürtçe öykü kategorisinde;

1. Jin Aryen: Veroz
2. Jiyaneke Dorpeçkiri: Seyitxan Akyüz
3. Gurên Duling: Awaz Botan

Türkçe şiir kategorisinde;

1. Boşverin: Anonim
2. Her Bekleyiş: Zuhat Zana
3. Dövüşenlere Alkış: Emre Genç

Türkçe öykü kategorisinde;

1. Berfin’nin Hikayesi: Zeynep Nergiz
2. Onu da mı söyledin?: Eylem Kahraman
3. Uzman çavuşlar ve korucular: Mehmet Baytimur

Zazaca (Kurmancki) şiir kategorisinde;

1. Boye Zembule: Şilan
2. Venge Azadi: Arzun
3. Xo vira meke : Dilbirin

Almanca şiir kategorisinde;

1. Ein Gedicht und ein falue: Alina
2. Spinnerinnen : Carina
3. Diaspora: Hevidar

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.