Cemevine zorba konuk

  • AKP'li Mamak Belediyesi, ziyaret öncesi ilk kez cemevinde peyzaj çalışması ve temizlik yaptı, ardından Türk İçişleri Bakanlığı ziyareti bildirdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun devşirdiği bazı düşkünlerle birlikte organize ettiği ziyaretin, karşılama listesi de öyle hazırlandı. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Mustafa Aslan, “Ziyaretin hiçbir anlamı yok. Alevilerin talepleri belli, karşılasınlar. Oyunlara karnımız tok" dedi. 

 

MASİS HESKİF/ANKARA

Türk Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan, Aşure Günü’nü bahane ederek dün Ankara’nın Mamak ilçesinde Hüseyin Gazi Türbesi ve Cemevi’ni ziyaret etti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, iktidara yakın Alevilerin eşlik ettiği ziyarete çok sayıda Alevi dedesi ve kurum temsilcisi katılmayı reddetti. Ziyarete katılanlar için ise icazet alındı. Cemevinden ziyarete katılabilecekler için 10 kişilik liste istendiği, kimlerin buluşmaya katılabileceğine ise Erdoğan şürekasının karar verdiği öğrenildi.  

Finansmanı Soysuz

Erdoğan’ın ziyaretinin organizasyonu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun danışmanı olan Arif Ali Özzeybek tarafından yapıldı. Buluşma için hem Ankara hem de Ankara dışından bazı Alevi dedeleri, Bektaşi babaları ve akademisyenler de davet edilirken, yol ve konaklama masrafları İçişleri Bakanlığı tarafından karşılandı. 

Ziyaret bilgimiz dışında

Hüseyin Gazi Derneği Yönetim Kurulu ise Erdoğan’ın gerçekleştireceği ziyareti basından öğrendiklerini belirterek, vakıf yönetiminden birkaç kişinin aldığı bireysel kararla dergahlarının siyaset oyununa alet edildiğini vurguladı. “İki gün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara’da bir cemevini ziyaret edeceği haberi medyaya düştü. Bizler de birçok Alevi kurumu gibi bu ziyaretin nerede olacağını, Alevilere karşı inkârcı politikaları sürdüren siyasi iktidarın nerede ve ne zaman bu ziyareti gerçekleştireceğini merak ediyorduk” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Hüseyin Gazi Kültür Derneği olarak ziyaretin dernek merkezimizin bulunduğu Hüseyin Gazi Dergâhı’nda olacağını haberden sonra öğrenmiş olduk. Bu ziyaret programı Hüseyin Gazi Vakıf Başkanı Mehmet Ali Ayyıldız’ın kişisel inisiyatifi ile organize edilmiştir. Ziyaret sürecinden ne Vakıf Kurucular Kurulu’nun ne Dernek Yönetim Kurulu’nun ne de Mütevelli Heyeti Başkanı ve Dernek Başkanımız Melih Hız’ın bilgisi bulunmaktadır.”  

Sadece 4 yönetici katılacak

“Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı makamı her yeri ziyaret edebilir. Ancak bu ziyaretin dayatma şeklinde olmaması beklenir” denilen açıklamada, sadece 4 Vakıf yöneticisi dışında kimsenin ziyarette bulunmayacağı belirtildi. “Dergâhımıza ziyarete gelenlerin dergâh adabına uyarak, dinlemeye, anlamaya, bir olmaya gelmesini beklerdik” diyen dernek yöneticileri, “Bu şekilde oldu bitti ile gerçekleştirilen dayatmacı bir ziyaret kabul edilemez” diye ekledi. 

Talepler açık ve net

Yönetim Kurulu üyeleri, “Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 yıllık iktidarında ilk defa gerçekleştirdiği cemevi ziyareti sırasında orada olabilseydik, kendisine şu sorunlarımızı ve taleplerimizi dile getirecektik” diyerek, şöyle sıraladı:

*  CEMEVLERİNE STATÜ: Yargı kararlarına uyularak inanç ve ibadetlerimizi yerine getirdiğimiz cemevlerinin ibadethane statüsü ve diğer ibadethanelere uygulanan kamusal ayrıcalıklar tanınmalı,

*  ZORUNLU DİN DERSİNE SON: AİHM kararları doğrultusunda zorunlu din dersleri uygulamasına son verilmeli,

* ALEVİ KÖYLERİNE CAMİ YAPIMI DURSUN: Alevi-Bektaşi köylerine maddi manevi cebirle cami yapılması uygulamasına son verilmeli ve imamlar geri çekilmeli,

* ALEVİ DERGAHLARI DEVREDİLMELİ: Devletçe el konulmuş bulunan Alevi-Bektaşi dergâhları ve inanç merkezleri Alevi-Bektaşi toplumuna devredilmeli,

* MADIMAK MÜZE OLSUN: Madımak Oteli ‘utanç müzesi’ olmalı,

* KAMUDA AYRIMCILIĞA SON VERİLSİN: Kamuda işe alımlarda ve görevde yükselmede ayrımcılığa son verilmelidir.

Vakıf başkanına tepki

“İstanbul Sözleşmesi’nden çıkabilecek kadar gücü elinde bulunduran tek kişilik hükümetin, yukarda açık olarak yazdığımız talepleri yerine getirebilmesi için bir A4 kâğıdına Cumhurbaşkanı Kararnamesi veya Kararı olarak bu kararları yazdırıp imzalaması yeterlidir” diyen Yönetim Kurulu üyeleri, açıklamayı şöyle bitirdi: “Bu ziyaretin bilgimiz dışında gerçekleştiğini ve bireysel kararla Dergâhımızı siyaset oyununa alet eden Vakıf Başkanı’nı protesto ettiğimizi kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.”

Alevilerin oyunlara karnı tok

Gazetemize konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Mustafa Aslan da ziyaretin zamanlamasına dikkat çekerek, “Son dönemlerde Alevilere yoğun saldırılar varken, AİHM’in cemevleri’ni ibadethane süreciyle ilgili kararları varken, Alevi kurumlarının talepleri 35 yıldır ortadayken ve bunlar yanıtsız bırakılıyorken Sayın Cumhurbaşkanı’nın ziyareti sıradandır” dedi. “20 yıldır iktidarda olan Cumhurbaşkanı’nın Alevilerin sorunlarına, hak taleplerine hiçbir şekilde çözüm getirmezken bugün gidip ‘Alevilerin acısını paylaşıyorum’ demesinin bir önemi olmadığını düşünüyoruz” diyen Aslan, şöyle devam etti: “Bu ülkede her şey Cumhurbaşkanı’nın bir imzasına bağlıyken, Alevilerin eşit yurttaşlık taleplerine, Alevilerin asimilasyonuna dönük durmadan yapılan oyunlara sessiz ve seyirci kalındı. Sadece bir kurum ziyaretine Alevilerin karnı tok.”

Alevilerin tercihleri belli

Alevi toplumuna dönük saldırılara cezasızlığa işaret eden Aslan, Alevilerin iktidarın cemevini ziyaret edip “kardeşiz, canız, birlikteyiz” söylemine kanmayacağını bildiklerini vurguladı. Aslan, “Seçim yaklaştı diye Sayın Cumhurbaşkanı cemevlerini ziyaret ediyor fakat Alevilerin bu ülkede demokrasiden, laiklikten, özgürlükten, eşitlikten, adaletten, hukuktan yana olan bir tavrı var. Siyaseten de tercihleri zaten belli” diye konuştu. 

Samimi ise adım atar

Yıllardır taleplerini her yerde haykırdıklarının altını çizen Aslan, şunları ekledi: “Cumhurbaşkanı cemevi dergahına gidiyor. Gittiği dergah Alevilerin kutsal mekanı ama hâlâ Vakıflar Genel Müdürlüğünün elinde ve Vakıflar Genel Müdürlüğüne kira vermek zorunda. Alevilerin dergahlarını, ocakları Kültür Bakanlığının himayesinde çıkarsın.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.