Cenazede devlet terörü

  •  Ağrı’da şehit düşen MLKP gerillası Ulaş Alankuş’un (25) Gazi’deki cenaze törenine saldıran polis, cenazeyi kaçırdı; cemevi ve mezarlığı ablukaya aldı, en az 15 kişi gözaltına alındı.

 

ERDOĞAN ALAYUMAT/İSTANBUL 

Ağrı’da şehit düşen MLKP gerillası Ulaş Alankuş’un (25) Gazi’deki cenaze törenine polis saldırdı. Cenazeyi kaçıran devlet güçleri, cemevi ve mezarlığı ablukaya aldı, törene katılanlara saldırdı, en az 15 kişi gözaltına alındı. Mezarlıktaki törene aile dışında kimsenin katılmasına izin verilmedi. 

Ağrı’da şehit düşen Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH) ve Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) gerillası Ulaş Alankuş’un cenazesi, ailesi tarafından Pazartesi günü Ağrı Devlet Hastanesi Morgundan alınarak dün sabah İstanbul'a getirildi. İstanbul Sultangazi ilçesine bağlı Gazi Mahallesi’nde bulunan cemevindeki törenin ardından Gazi Mezarlığına defnedilmesi planlanan Ulaş’ın cenazesi, devlet güçlerinin saldırısına maruz kaldı.

Ulaş Alankuş

Polis cenazeyi kaçırdı

Ulaş Alankuş’un Gazi Cemevi’ne getirilen cenazesi, polis tarafından kaçırıldı. Aileyi cenaze aracından indirerek cemevine yönlendiren polis, cenazeyi cemevine getireceğini söyledi. Araçta bulunan Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi (ÖTSP) temsilcisi ve şoförü gözaltına alan polis cenazeyi kaçırdı. Polis cenazeyi korsan bir şekilde defnetmeye çalıştı. 

Polis: Valiyi tanımam

Cemevinin sokağını saatlerde ablukaya alan polis kitlenin mezarlığa gidişine izin vermeyeceğini söyledi. Cemevi yöneticileri ile ailenin avukatları polisle yaptıkları görüşmede, polis amiri valinin kararını tanımadığını, cemevi ve mezarlıkta tören yaptırmayacağını söyledi. Mezarlığa aile dışında kimsenin girmesine izin vermeyeceğini de söyleyen polis, kitleyi ablukaya aldı. Kitlenin mezarlığa giderek Ulaş Alankuş’un cenaze törenine katılması polis barikatıyla engellenmeye çalışıldı. 

Sadece baba ve kardeş

Mezarlığa giden kitle arasında yer alan HDP Milletvekili Musa Piroğlu, ESP Genel Başkanı Şahin Tümüklü de ablukaya alınarak, mezarlık girişinden uzaklaştırıldı. Cemevinde bekleyen kitlenin dışarı çıkmasına izin verilmezken, cenazenin götürüldüğü mezarlık da ablukaya alınarak girişe izin verilmedi. Alankuş ailesi polis terörüne tepki göstererek, cenazelerine, acılarına saygı gösterilmesini istedi. Aile ve Piroğlu’nun polisle yapılan görüşmeler de sonuç vermedi. Gazi Mezarlığındaki törene sadece babası ve ağabeyi ile cemevinden bir görevli ve yardımcısı dışında kimsenin katılmasına izin verilmedi. 

15 kişi gözaltına alındı

Defin işleminin tamamlanmasının ardından Gazi Cemevi'nde gelen kitleyi polis içeri almadı. HDP Milletvekili Musa Piroğlu'nun da aralarında bulunduğu kitleyi trafik akışı sürerken kalkanlarla caddeye iten polise Piroğlu ve kitle tepki gösterdi. HDP'li Piroğlu yolu trafiğe kapatarak polis saldırısına tepki gösterirken, polis kitleye saldırdı. Mezarlık ve cemevi önünde gerçekleşen polis saldırısında aralarında ESP Genel Başkanı Şahin Tümüklü’nün de bulunduğu en az 15 kişi gözaltına alındı. 

Veda hakkını çok gördünüz

Milletvekili Piroğlu tören ve taziyeyi engelleyen polise şu sözlerle tepki gösterdi: “Cenazemizi elimizden kaçırdınız. Korsan bir şekilde çaldınız, götürdünüz. Sadece ailenin katıldığı bir törene izin verdiniz. Bir veda hakkını bile çok gördünüz. Dolayısıyla şimdi taziyeye izin vermek zorundasınız. Eğer taziyeye insanlar giremezse ben de bu yolu kapatmaya devam edeceğim. İnsanlara zulüm yapamazsınız.” 

Polis ile cemevi yöneticileri arasında da tartışma yaşandı. “Bu kişi yaşamını yitirdi, dünyayla bir bağı kalmadı. Bu rezilliği neden yapıyorsunuz” diyerek tepki gösteren güvenlik şube amirinin “Asker, polis katilidir. Neyin müsamahasını göstereceğiz” sözleri dikkat çekti. 

Gazetemiz yayıma hazırlanırken cemevindeki tören ve polisle yaşanan gerginlik devam ediyordu. 

Suruç’tan sağ kurtulmuştu

Ulaş Alankuş, 20 Temmuz 2015’te DAİŞ saldırısında 33 gencin katledildiği Suruç Katliamı’ndan sağ kurtulmuştu. Liseli öğrencilere destek eylemi ardından tutuklanan Ulaş, 8 aylık tutukluluk ardından tahliye olduktan sonra gerilla saflarına katılmıştı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.