Cenazeleri vermiyor, isteyenlere saldırıyor, sınırı da kapatıyor

  •  Dört aya yakındır katlettiği gerillaların cenazesini vermeyen, 73 gündür bunun için nöbet tutan aileleri yanıtsız bırakan KDP, önceki gün protesto eden gençlere saldırdı, ikisi ağır 15’ini yaraladı, dün de önce Pêşxabur Sınır Kapısı’nı (Sêmalka Sınır Kapısı’nın Güney Kürdistan tarafı ) metal bloklarla kapattı, sonra ikinci köprüsünde de ulaşımı durdurdu. 

 

Suriye Devrimci Gençlik Hareketi ve Genç Kadınlar Birliği’nin  Qamişlo’dan başlattığı uzun yürüyüş kolu önceki gün Sêmalka Sınır Kapısı’nda KDP’nin saldırısına uğradı, saldırıda 2’si ağır 15 genç yaralandı.

KDP, 28-29 Ağustos’ta Medya Savunma Alanları’na bağlı Xelîfan bölgesinde bir grup gerillayı pusuya düşürmüş; 5 gerilla şehit düştü, bir gerilla birliğine ulaştı, diğerinden de haber alınamıyor. KDP’den gerilla cenazelerini teslim etmesini talep eden gerilla aileleri ve Rojava halkı, 73 gündür Sêmalka Sınır Kapısı’nda bekliyor. Bugüne kadar binlerce kişi eylem çadırını ziyaret ederek, eylemcilere destek verdi. Suriye Devrimci Gençlik Hareketi ve Genç Kadınlar Birliği üyeleri de dört gün önce eyleme destek amaçlı Qamişlo’dan Sêmalka’ya uzun yürüyüş gerçekleştiriyordu. Üç gündü “Werin Cenga Azadiyê” sloganıyla Qamişlo’dan Sêmalka Sınır Kapısı’na uzun yürüyüş gerçekleştiren gençler, kapıya vardıklarında KDP güçlerinin saldırısına uğradı. Göz yaşartıcı gaz ve taşlarla yapılan saldırıda zaman zaman havaya ateş açıldığı da görüldü. Saldırıda ikisi ağır 15 genç yaralandı. 

Sınırdaki anneler, KDP’nin gençlere saldırmasına ilişkin açıklama yaptı. Barış Annesi Raxide Xelîl, KDP’nin Kürt halkına hizmet etmediğini Türk faşizmine alet olduğunun altını çizdi. Raxide Xelîl, şöyle devam etti: “Bugün gençlere yapılan saldırı KDP’nin içine battığı ihanet çukurunda kalmaya devam ettiğini gösteriyor. Eylemcilerin taleplerine cevap vermek yerine devrimin tohumları olan gençlere saldıran KDP, düşmanın planlarına hizmet etmekten başka bir şey yapmıyor. KDP düşmana hizmet eden bu politikalardan artık vazgeçmelidir. Devrimci gençlere ve barış annelerine yapılan bu saldırılar KDP açısından utançtır.”

Sabah sınırı kapattı

KDP güçleri, dün sabah saatlerinde Pêşxabur Sınır Kapısı’nı (Sêmalka Sınır Kapısı’nın Güney Kürdistan tarafı ) metal bloklarla kapattı, sonra ikinci köprüsünde de ulaşımı durdurdu. Sêmalka Sınır Kapısı yetkilileri KDP’li yetkililerin kendilerine hiçbir açıklama yapmadan köprüyü kapattıklarını belirtti. KDP, ikinci köprünün demir bloklarını söküp geçişlere kapatırken, sınıra da polis gücünü yerleştirdi. İşgalci Türk devletinin talimatlarıyla hareket eden KDP, daha önce de birçok kez Sêmalka Sınır Kapısı’nı kapatmış, Rojava halkını ambargoya maruz bırakarak teslim almaya çalışmıştı.

KDP’ye kitlesel tepki

Sêmalka Sınır Kapısı’nda, cenazelerin teslim edilmesi için başlatılan eylem dün de devam etti. Eylemi ziyarete gelen Cizîrê Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi ile Cizîrê Bölgesi Sosyal Hizmetler Komitesi üyeleri, KDP’nin tutumuna sert tepki gösterdi. Sınırda basın açıklaması yapan Cizîrê Bölgesi Sosyal Hizmetler Komitesi’ne bağlı Göçmen İşleri Müdürlüğü Eşbaşkanı Feyruşah Ramazan, özgürlük şehitlerini anarak, “Bütün dünya biliyor ki yaşanan savaşlarda cenazelerin ailelerine teslim edilmesi, uluslararası hukukta yer almaktadır. Burada 73 gündür Rojava halkı olarak, kardeş dediklerimizden cenazelerimizi talep ediyoruz. Biz kardeşliğin gereklerini yerine getirmenizi ve şehitlerimizin cenazelerinin ailelerine teslim edilmesini istiyoruz. Kardeşlik nerede?” diye sordu.

KDP’nin Pêşxabûr Sınır Kapısı’nı kapatmasına tepki gösteren Feyruşah Ramazan, şöyle devam etti: “Halkımız burada günlerdir şehitlerinin naaşlarını isterken KDP sınır kapısını kapattı. Bu mu kardeşlik? Başûr halkı başta olmak üzere bütün Kürdistan halkını, şehitlerimiz için aynı safta birlik olmaya çağırıyorum. Ortak düşmanımız Türk devletidir, bunu böyle bilin. Biz kardeşlik diyoruz ve eğer gerçekten kardeşseniz yarın ‘cenazelerinizi alın’ deyin. Başûr partileri ve halkının, KDP’nin bu kirli politikalarını görmesini ve karşı durmasını diliyoruz.” 

Basın açıklamasının sloganlarla sona ermesinin ardından Şehit Aileleri Meclisi ile Sosyal Hizmetler Komitesi üyeleri, eylem çadırında eylemcilerle bir araya geldi.  QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.