
Vahşet ortaya çıktı
İlk defa usulüne uygun yapılan toplu mezar kazısıyla delillerin karartılamadığını belirten Av. Helin Reyhan Kuluoğlu, "Kepçe kullanılmadı ve vahşet ortaya çıktı" dedi. Av. Kuloğlu, "Toplu mezarlarda cenazelerin daha hızlı çıkartılması için savcılık kepçe ile kazıda ısrar ediyordu. Ancak bizlerin ve Adli Tıp uzmanının itirazları neticesinde usulüne uygun olarak yapılan kazıda cenazelere vahşet uygulandığı görüldü. Çünkü birçok cenazenin kafatası yoktu, birçoğunun kol ve bacakları kesilmişti. Birçoğunun uzuvları eksik, kemiklerinin kırık olduğu saptandı. Tek umudumuz bunun ortaya çıkması ve gereken hukuki sürecin başlatılmasıdır" dedi.
Adli Tıp Kurumu'ndan yetkililerin de katıldığı kazıya ilişkin hazırlanan tutanak da ise gerillaya yönelik hangi silahın kullanıldığı, parçalanmış cenazelere dikkat çekilerek işkence olup olmadığı soruldu. Adli Tıp tutanağında avukatların taleplerine de yer verildiğini belirten Av. Kuluoğlu, "Gerillaların ölüm şekli, hangi silahların kullanıldığı, usulüne uygun gömülüp gömülmedikleri, Cenevre Sözleşmesi savaş kurallarına uygun davranılıp davranılmadığının tespiti istendi" dedi.
FERHAT ARSLAN - DİHA/DERSİM
Kazıya 15 Ağustos bahanesi
Mazgirt'te PKK'li Ali Taştan'ın gömüldüğü mezarın kazısı, 15 Ağustos gerekçe gösterilerek ertelendi.
Dersim'in Mazgirt İlçesi Akpazar Beldesi Peri Mezrası'nda 12 Eylül 1996 tarihinde çıkan çatışmada yaşamanı yitiren ve çatışma bölgesine defnedildiği belirtilen PKK'li Ali Taştan'ın mezarının açılması için Malatya Özel Yetkili Başsavcılığı'na yapılan başvuru kabul edilmiş ve aileye mezarın 15 Ağustos'ta (dün) açılabileceği belirtilmişti. Mezarın bulunduğu belirtilen Zeri Dağı Kilise alanına giden PKK'li Taştan'ın kardeşleri, avukatları Ali Hamamcı, MEYA-DER Genel Başkanı Hüseyin Kuğu, BDP Dersim yöneticilerinin de aralarında çok sayıda kişi beklemeye başladı ancak savcı kazıya gelmedi. Konuya ilişkin savcıyla görüşen Av. Hamamcı, "Askerler 15 Ağustos nedeniyle Mazgirt Jandarma Komutanlığı'ndan çıkmama kararı aldıklarını, bu nedenle de savcıyı koruyamayacaklarını belirtmiş. Savcı da bu nedenle kazı alanına gelmeyeceğini belirtti" dedi. Bu tutuma tepki gösteren avukat, yeni bir kazı günü belirlemek için savcılığa başvuru yapacaklarını söyledi.
DİHA/DERSİM