CENTCOM endişelenmiş!

Dünya Haberleri —

.

.

  • Türk devletinin işgal saldırıları için ‘kendini savunma hakkı var’ diyen Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby’nin açıklamasının üzerinden 24 saat geçmeden CENTCOM sözcüsü Buccino, Türk devletinin ABD askerlerini tehlikeye attığını söyledi. ABD’nin İşgal saldırıları karşısındaki ezop açıklamaları birbirini takip ediyor.   

Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Türk devletinin düzenlediği hava saldırılarının Suriye’deki Amerikalı askeri personele tehdit oluşturduğu yönünde bilgi aldıklarını açıkladı. CENTCOM Sözcüsü Albay Joe Buccino, yaptığı yazılı açıklamada, Amerika'nın "Suriye'deki durumu istikrarsızlaştıracak her türlü askeri eyleme karşı" olduğunu kaydetti.

19 Kasım’da çoğunluğu sivil alt yapıyı hedef alan ve Kürt halkına doğrudan saldırı amacı taşıyan Türk ordusunun hava saldırıları hakkınada açıklama yapan Albay Buccino, "Bu eylemler, IŞİD'in yeniden ortaya çıkmasına ve bölgeyi tehdit etmesine asla izin vermemek için devam ettirdiğimiz mücadele de dahil, ortak amaçlarımızı tehdit etmektedir" ifadesini kullandı.

Türk ordusunun F-16 savaş uçakları, SİHA ve topçu atışları ile devam eden saldırısını yorumlayan Buccino, bölgedeki Amerikan askerlerine ve Amerikalı askeri personele yönelik bir tehdit oluştuğuna ilişkin ilave bilgi edindiklerini de belirti. Saldırıya uğrayan ve Amerikalı askerler için tehdidin oluştuğu üssün yeri hakkında da, "Şu anda askeri üssün yerini açıklayamayız" dedi.

Biri Pentagon yetkilisi olmak üzere iki kaynak VOA'ye yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 22 Kasım'da düzenlediği hava harekatı sırasında, ABD askerlerinin Hasekê’de bulunan ortak üsten 300 metre uzaklıkta olduğunu söyledi.

Suriye Demokratik Konseyi’nin ABD temsilcisi Sinam Muhammed, Türkiye’nin bu hafta hedef aldığı yerler arasında, SDG ile IŞİD’e karşı koalisyonun Amerikan askerleri de dahil ortak personel bulundurduğu bir üssün de olduğunu öne sürdü.

Suriye Demokratik Güçleri komutanı Mazlum Abdi VOA'ye gönderdiği yazılı açıklamada, Türkiye'nin harekatı sebebiyle IŞİD hücrelerine yönelik göreve devam edemediklerini savundu.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ve Türk Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler'in telefonda görüştükleri açıklandı. ABD ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Suriye'nin adı geçmemekle birlikte Amerika Genelkurmay Başkanı Mark Milley'in "karşılıklı stratejik çıkarlarla ilişkin birkaç maddenin ele alındığını söylediği" kaydedildi. Açıklamada ayrıca Türkiye'nin kilit bir NATO müttefiki olduğu ve ”Amerika'nın ikili stratejik ilişkilere değer verdiği” belirtildi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.