Cesaret ve umudumuzu yitirmeyelim

Kadın Haberleri —

Ayşe Fehimli

Ayşe Fehimli

  • Almanya’da yaşayan Ayşe Fehimli Kuzu “Cesaret ve Umut” isimli şiir kitabıyla, kadınlara umut ve cesaret aşılamak istediğini söyledi.

M. ZAHİT EKİNCİ / HAMBURG

Almanya’nın Kiel kentinde yaşayan Ayşe Fehimli Kuzu’nun “Cesaret ve Umut” adlı şiir kitabı Fırat Yayınevi’nden çıktı. Uzun yıllardır Alman Sol Partisi’nde (Die Linke) kadın çalışmaları yürüten Maraş/Pazarcıklı Ayşe, kentteki sosyal ve siyasal çalışmalarıyla yakından tanınıyor. Şimdiye kadar yazdığı şiirleri “Cesaret ve Umut” isimli kitabında bir araya getiren Ayşe, bu kitapla insanların yüreğine dokunmak istediğini belirtiyor. 

Yüreklere dokunmak istedim

Uzun süredir bir şiir kitabı çıkarmayı planladığını söyleyen Ayşe, “Hem bir kadın hem Kürt hem de Alevi olarak yaşadığım acılar var. Ülkeme duyduğum hasretlik, tarihte yaşadığımız katliamları şiirlerle anlatmaya çalıştım” diyor. 1978 Maraş Katliamı’ndan bir yıl önce Almanya’ya gelen, katliama dair anlatıları, yaşanan acıları da şiirlerinde dile getiren Ayşe, “Bunca zulüm, acıyı görüp de dile getirmemek mümkün mü” diye belirtiyor. “Şiirlerimde sadece acıları değil aynı zamanda sevincimi, insanlara, doğaya duyduğum sevgiyi de şiirlerimde dile getirmeye çalıştım” diyen Ayşe, “Bu ilk kitabım, şimdiden ikinci kitabın hazırlıklarını da yapıyorum” diye ekliyor. 

Yaralı coğrafyanın çocukları

Çocukluğundan bu yana edebiyat ve özellikle de şiire ilgisi olduğunu belirten Ayşe, şiirlerini ana dilinde yazamamanın üzüntüsünü dile getiriyor. Ayşe “İlkokula başladığımız günden beri devletin bilinçli bir asimilasyon politikasına maruz kaldık. Her şeyimizi yasakladıkları gibi ana dilimizi de yasakladılar. Yaralı bir coğrafyanın çocukları olarak hep yasaklı bir yaşam sürmek zorunda kaldık. Ama her şeye rağmen kitabımın ismi gibi asla cesaret ve umudumuzu yitirmedik. Her şeye rağmen dik durmasını bildik” ifadelerini kullanıyor. 

Bizimle sınırlı kalmamalı

Kitabı ile kadınlara umut ve cesaret aşılamak istediğini belirten Ayşe şöyle devam ediyor: “Bu çalışmamla direnerek varlıklarını sürdürmeye çalışan tüm kadınlara kendi cephemden umudu ve cesareti aşılamak istedim. Uzun senelerdir şiirler biriktiriyordum. Bunları paylaşmak istedim. Yazarken yüreğimin sesine kulak veriyorum. İnanıyorum ki birçok kadının yazma yeteneği var. Bu yeteneğin ve duyguların bizimle sınırlı kalmaması gerekiyor.”

Ağaç Ana 

Ayşe Fehimli Kuzu, siyaset ve yazın çalışmalarının yanı sıra kadın hakları, göçmen hakları için mücadele ediyor, çevre hareketlerinde de faaliyet yürütüyor. Çalışmaları nedeniyle Schleswig Holstein Eyaleti Kadın Bakanlığı tarafından “Ağaç Ana” olarak onura edilen Kuzu için fotoğrafının da üzerinde olduğu özel bir kartpostal basıldı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.