Kobanê kent merkezi ardından köylere dönük ikinci hamlede de zafere doğru giden YPG/YPJ savaşçıları, BAAS’ın “Arap Kemeri” politikasıyla Arap nüfusunu yerleştirdiği Girê Sipî’ye ilerliyor. YPG/YPJ’nin ilerleyişi karşısında paniğe kapılan çete üyeleri ise, sınır hattından Türkiye’ye geçiş yapıyor. 

Kobanê’nin doğu cephesinde özgürleştirilen Kultep, Koran, Bexdik, İdaniyê köylerinin ardından yer yer çatışmaların devam ettiği Hurub ve Axbaş köylüleri evlerine dönmeyi bekliyor. 

Özgürleştirilen köylere geri dönen köylülerin ihtiyaçları da YPG/YPJ savaşçıları tarafından karşılanıyor. 


Köylere dönüşler başladı

Saldırılar esnasında köyü Koran’ı terk ederek Akçakale’ye bağlı Keloşk Köyü’ndeki yakınlarının yanına yerleşen Xelilê Herro, köyünün 10 gün önce YPG/YPJ savaşçıları tarafından özgürleştirilmesinin ardından dönmüş. Kendi köylerinin hemen ardından Bexdik ve Kultep köylerinin de özgürleştirildiğini belirten Herro, birçok kişinin köyüne döndüğünü, özgürleşen köylerde yaşamın normal seyrine girmeye başladığını söyledi. 



Çareyi kaçmakta buldular



Xirbê Berana Köyü sakini Ahmet Söylemez ise YPG/YPJ’nin Girê Sipî’ye doğru ilerlemesi karşısında birçok çete üyesinin bölgeden kaçarak sınırın bu tarafına geçtiğini belirtti. 

Söylemez, özellikle Akçakale ilçesine bağlı köylerde gündüzleri taşımalı eğitimde kullanılan bir çok minibüsün geceleri çete üyelerini Türkiye tarafına geçirmekte kullanıldığını iddia etti. Söylemez, “Beğdik’te DAIŞ çetesinin karargah olarak kullandığı evde İHH İnsani Yardım Vakfı‘na ait yardım kolilerinin bulunması bile bu teröristlerin Türkiye ile hala ne kadar içli dışlı olduğunun göstergesidir” diye konuştu. 



MİT’ten itiraf

MİT, Kobanê yenilgisi ardından çete üyelerinin Türkiye’ye kaçtığını kabul etti. MİT, Emniyet ve Jandarma birimlerine DAİŞ üyelerinin Türkiye’de bazı hedeflere saldırı hazırlığında olduğunu anlatan yazı gönderdi. 

3 Şubat tarihli yazıda Hatay, Adana, Ankara ve İstanbul gibi şehirlere giden çete üyelerinin hücre evlere yerleştiği bilgisi verildi. Yazıda çete üyelerinin “Ankara ve İstanbul’da koalisyon güçlerine ait büyükelçilik ve konsolosluklara eylem hazırlığında oldukları“ ifadesine yer verildi. YPG’nin Kobanê zaferi ardından ilan edilen Suruç’taki askeri yasak bölgenin çete üyelerine karşı oluşturulduğu savunuldu. 


 URFA-ANKARA




Enver Muslim Ankara’da

Kobanê Kanton Başbakanı Enver Muslim temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya gitti. Önce Suruç’a gelerek Kaymakam ve belediye yetkilileriyle biraraya gelen Muslim, daha sonra Ankara’ya doğru yola çıktı.  PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah ise Güney Kürdistan’da temaslarda bulunuyor. 


 URFA