
ANF’ye konuşan Serêkaniyê’deki bir YPG komutanı, önceki gün öğle saatlerinde Türkiye destekli çeteler ile YPG güçleri arasında yaşanan çatışmalar ardından kentteki birçok siyasi askeri merkez binalarının ele geçirildiğini söyledi. YPG komutanı, YPG savaşçılarının Bölge Müdürlüğü, Siyasi ve Askeri Güvenlik merkez binalarını çeteci gruplardan temizleyerek ele geçirdiklerini kaydetti.
Bölge Müdürlüğü ile Siyasi ve Askeri Güvenlik merkez binaları, Baas rejiminin merkezleri olarak biliniyordu. Söz konusu binalar Suriye ordusu ile silahlı gruplar arasında yaşanan şiddetli çatışmalar ardından silahlı gruplarca ele geçirilmişti.
Türkiye destekli çeteci grupların 12 gün önce Serêkaniyê’ye saldırması ardından YPG söz konusu merkez binaları adım adım kuşatma altına almıştı. YPG savaşçıları, 4 gün önce ise kapsamlı operasyon başlatarak çeteci grupların bulunduğu tüm bölgelere koordineli eylemler başlatmıştı.
Yapılan eylemler sonucunda kentteki kontrolün yüzde 90’ı YPG’liler tarafından ele geçirildi. YPG, çeteci grupların merkez binalardan da çıkararak kentteki kontrolünü daha da pekiştirdi.
Serêkaniyê’deki ANF muhabiri, kentte halen bulunan çeteci grupların YPG’liler tarafından kuşatıldığını, kentin çeteci gruplardan arındırılmasının an meselesi olduğunu bildirdi.
ANF/SERÊKANİYÊ
Aynı aileden 3 savaşçı
Serêkaniyê'nin Ebrê Mahallesi'ndeki çatışmada YPG savaşçısı Ebdulrehman Ehmed Qewas yaşamını yitirdi. Ebdulrehman, Qewas ailesinden yaşamını yitiren üçüncü YPG savaşçısı oldu.
Çeteci grupların saldırılarını geri püskürterek üstlenme alanlarına operasyonlar düzenleyen YPG savaşçıları, çeteci gruplara ağır kayıplar verdiriyor. Bununla birlikte YPG savaşçıları, çeteci grupların kenti ele geçirerek Batı Kürdistan’ın diğer kentlerine saldırılar düzenlemelerini önlemek için giriştikleri savunma savaşında büyük bedeller de ödüyorlar.
Ebrê Mahallesi'nde yaşanan çatışmalarda YPG savaşçısı Ebdulrehman Ehmed Qewas yaşamını yitirdi. Serêkaniyê’li 4 çocuk babası Ebdulrehman, Qewas ailesinden yaşamını yitiren 3’üncü YPG savaşçısı oldu. Birkaç gün önce yaşanan çatışmalarda YPG savaşçısı Ferhad Elî Qewas yaşamını yitirirken YPG savaşçısı kardeşi Xalid Elî Qewas yaralandı.
Çeteci grupların Kasım ayında Serêkaniyê’ye düzenledikleri saldırılarda çıkan çatışmalarda da YPG savaşçısı Ehmed Sîno Qewas yaşamını yitirmişti.
Qewas ailesinin ödediği ağır bedel, Batı Kürdistan Demokratik Toplum Hareketi’nin (TEV-DEM) Serêkaniyê’deki savaşın Kürtler açısında varlık-yokluk savaşı olduğu tanımını doğruluyor.
YPG’li Xebat’a son uğurlama
Batı Kürdistan’ın Serêkaniyê kentinde Türk devletinin organize ettiği saldırılara karşı halkı korurken hayatını kaybeden YPG savaşçısı Xebat, binlerce kişinin katıldığı bir törenle Qamişlo’da toprağa verildi.
32 yaşındaki Xebat Qamişlo, 25 Ocak’ta Serêkaniyê’de yaşanan çatışmalarda hayatını kaybetti. YPG yaptığı açıklamada, Xebat’ın çeteci gruplara karşı sivil halkı korumaya çalıştığı sırada yaşamını yitirdiğini bildirdi. Xebat için pazar günü binlerce kişinin katıldığı bir tören düzenlendi. Şehid Delil Seruxan Mezarlığı’nda önce askeri bir tören yapıldı. Şehit Aileleri Derneği’nden Lazgin Hiso, YPG’nin direnişi karşısında işgalci güçlerin başarı elde edemeyeceğini kaydetti.
Batı Kürdistan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) üyesi İsa Hiso, “Şehitlere sahip çıkarak özgürlüğün elde edileceğini” belirterek, 1920’lerden bu yana Kürtler üzerinde imha planları yapıldığını ifade etti. Bugün Serêkaniyê’de de bu planların sürdürüldüğünü kaydeden Hiso, bölgedeki tüm güçlere çağrı yaparak bu planlara karşı birliği güçlendirmelerini istedi.
Hiso’nun ardından Eşitlik Partisi, PYD ve Kürt Sol Partisi adına açıklamalar yapıldı. Mesajlarda, bölgenin çetelerden arındırılması için Kürtlerin birliğine ihtiyaç olduğu kaydedildi. Konuşmalar ardından sloganlar eşliğinde Xebat’ın naaşı defnedildi.