
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ankara ve Moskova'nın Suriye'de ateşkes ilanı için tarafları ikna çabaları yürütme konusunda anlaştıklarını duyurdu. Astana toplantısı öncesinde hem Suriye rejiminin hem de Rusya ve Türkiye’nin silahlı çetelerle görüştüğü öğrenildi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı yazılı açıklamada, Ankara ve Moskova'nın Suriye'de ülke genelinde ilan edilecek bir ateşkes için çaba gösterilmesi ve Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılacak barış görüşmelerine hazırlanılması konusunda anlaştıklarını duyurdu.
Lavrov ve Çavuşoğlu anlaştı
Açıklamaya göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu anlaşmayı dün gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde sağladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Görüşmede (Suriye'de) askeri faaliyetlerin son bulması için işlemsel konulardaki anlaşmaların hızla tamamlanmasının, ılımlı muhalefetin terörist gruplardan ayrılmasının ve Astana'daki toplantılar için hazırlanılmasının önemi vurgulandı."
Çeteler iknaya çalışılıyor
Anlaşmayla eş zamanlı olarak bir yandan rejimin bir yandan da Rusya ve Türkiye’nin birlikte Suriye’deki çete örgütleri ikna için görüşmelere başladığı öğrenildi. Rus Interfax haber ajansı Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Astana toplantısı öncesinde Esad rejiminin çete örgütlerle görüştüğünü açıkladığını bildirdi.
Lavrov, görüşmelerin nerede yapıldığına dair bilgi vermedi.
Ankara’da pazarlık yapılıyor
Rus haber ajansı Ria Novosti ise ismini vermediği bir diplomatik kaynağa dayandırdığı haberinde, Rus ve Türk askeri yetkililerinin dün Ankara'da Suriye’deki çete örgütlerin temsilcileriyle görüşmelerde bulunduğunu bildirdi. Türkiye daha önce de Halep’te yenilgiye uğrayan güdümündeki çete örgütlerin Ankara’da Rus yetkililerle görüşmesini sağlamıştı.
Esad da masada olacak
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin; Cuma günü yaptığı geleneksel yıl sonu basın toplantısında Rusya, İran, Türkiye ve Suriye rejimi lideri Beşar Esad'ın Suriye barış müzakerelerinin Astana'da yapılması konusunda anlaştığını açıklamıştı.
Buluşma ocak ayında
Astana'daki görüşmelerin hangi düzeyde yapılacağı ise henüz açıklanmadı. Rus tarafı görüşmelerin ocak ayı ortalarında yapılmasının planlandığını açıklamıştı.
Astana'daki görüşme, daha önce Beşar Esad'ı devireceğini ilan eden Türkiye'nin yürüttüğü Suriye politikasında "U dönüşü" yaparak Rusya ile İran’ın çizgisine geldiği anlamına geliyor.
HABER MERKEZİ