Çewlîg'in kendini yönetme zamanı

 Çiçek Ariç ve Aydın Bürçün

Çiçek Ariç ve Aydın Bürçün

  • Türk devletinin, özel savaş politikasını uyguladığı, Kürtleri kendi içinde parçalamanın pilot alanı olarak kullandığı Çewlîg'te (Bingöl) Erdoğan'ın yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın markajına rağmen DEM Parti, kazanmaya doğru gidiyor.
  • DEM Parti Çewlîg Belediyesi Eşbaşkan Adayı Aydın Bürçün, ne yazık ki 21. yüzyılda kentin su sorununun bile çözülmediğini belirterek, AKP'nin 20 yıllık tasallutuna son vermeye hazırlandıklarını söyledi.

DEM Parti Bingöl Belediye Eş Başkan adayları Aydın Bürçün ve Çiçek Ariç, projelerini PİRHA’ya anlattı. Çiçek Ariç, “Bingöl’ün sorunlarını halkımızla birlikte tartışıp, çözeceğiz” derken, Aydın Bürçün ise, “Halkımızın hayatını zorlaştıran sorunları ortadan kaldıracağız” diye konuştu.

DEM Parti'nin temsil ettiği siyasi gelenek, en son 1999'da belediyeyi yönetmişti, belediyeyi 20 yıldır kazanamadı. Bu kez olur mu? Bingöl izlenimlerini yazan Gazete Duvar'dan Vecdi Erbay'a göre bu kez olabilir. Erbay, seçim için yapılan hesaplara işaret ederek, şunları yazdı: "Mevcut belediye başkanı AKP'den yeniden aday. 5 yıl içinde ‘icraat’ olarak adam kayırmacılık, iltimas, şaibeli ihaleler yapıldığı gibi iddialar dolaşıyor Bingöl'de. İki gün önce evini su basan insanlara yapılan saldırı ise gündemdeki yerini koruyor. Yardım bekleyen yurttaşlarla yapılan toplantıda seçim propagandası yapılmasına itiraz edenler, belediye başkanının yanında bulunanlar tarafından saldırıya uğramış. Ayrıca genel seçimlerde alınan oylar da kıyaslanıyor. DEM Parti oylarını koruyor, ancak AKP genel seçimdeki ittifak ortakları olmadan seçime girecek. Yeniden Refah Partisi'nin AKP'den epey oy alması bekleniyor. Ayrıca Hüda Par'ın da 4 bin civarında bir oyundan söz ediliyor. MHP'yi de ekleyince genel seçimdeki Cumhur İttifakı oyları 4 parti arasında dağılacak. Bütün bu ihtimaller, hesaplar, stratejilerden edindiğim izlenim, Bingöl'de AKP ve DEM Parti arasında kıyasıya bir mücadelenin yaşanacağı yönünde. DEM Parti'nin yıllar sonra Bingöl'de belediye seçimini kazanması kuvvetle muhtemel."

 

DEM Parti Çewlîg Belediyesi Eşbaşkan Adayı Çiçek Ariç

 

İşsizlik ve göç

DEM Parti Çewlîg Belediyesi Eşbaşkan Adayları Aydın Bürçün ve Çiçek Ariç, sorunları ve çözüm önerilerini PİRHA‘ya anlattı. Temel sorunun işsizlik olduğunu belirten Çiçek Ariç, “Bingöl hayvancılık ve tarım kenti olmasına rağmen şu anda tarım ve hayvancılığın bittiği bir kent. Buna bağlı en büyük sorunlarından biri de göçtür. İşsizliğin olduğu yerde insanlar doğdukları ama doyamadıkları yerleri terk etmek zorunda kalıyorlar” dedi. Ariç, Bingöl’de su, altyapı ve üstyapı sorunları olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Bingöl küçük bir yer olmasına rağmen ulaşım sorunu var, Bingöl’de belediye otobüsü yok. Biz Bingöl halkına vaatte bulunmuyoruz, söz veriyoruz. Bingöl’de kadınların sosyal alanları yok, o yüzden biz belediyeyi kazandığımız zaman kadınlara sosyal yaşam alanları, kadın kooperatifleri, kreş yapma sözü veriyoruz. Yol, köprü, altyapı gibi projeler belediyenin yapması gereken asli görevleridir ve vaat olarak verilmemesi gereken şeylerdir. Bingöl’ün sorunlarını halkımızla birlikte tartışıp, çözeceğiz.”

 

DEM Parti Çewlîg Belediyesi Eşbaşkan Adayı Aydın Bürçün

 

Dört tarafı su ama su yok

Bingöl’ün deprem deprem bölgesi olduğunu vurgulayan Aydın Bürçün ise  “Biz belediyeye geldiğimizde öncelikli konularımızdan biri deprem konusu olacak. Deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrasına ilişkin projelerimiz olacak” dedi. Bürçün, Bingöl’ün dört tarafının sular ile çevrili olmasına rağmen su sorunu yaşandığını söyledi. Bürçün şöyle devam etti: “Biz belediyeye geldiğimizde su sorununu da çözeceğiz. Bingöl’de ulaşım sorunu da var ve burada belediye otobüsü yok ama biz Bingöl’ün ulaşım sorununu çözeceğiz. Gençlik merkezileri kuracağız, mahallelerde sosyal etkinlikleri artıracağız. Yürüyüş yolları ve insanların zaman geçirebileceği yeşil alanların sayısını çoğaltacağız. Kadınlara belediye bünyesinde istihdam alanları yaratacağız. Bingöl Belediyesi’ni kazandığımızda ekmek fabrikasını kuracağız ve orada kadınları istihdam edeceğiz. Bugün biz projelerimizde sosyal ve kültürel çalışmalardan bahsetmemiz gerekirken ne yazık ki 21. yüzyılda olmamıza rağmen sudan, imardan ve yeşil alandan bahsediyoruz. Biz halkımızın hayatını zorlaştıran sorunları ortadan kaldıracağız. Geri kalan projelerimizi de halkımızla beraber gerçekleştireceğiz.”

 

 

Bakırhan hatırlatmıştı

DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan da 3 Mart'ta ziyaret ettiği Çewlîg'te, 2004’ten beri belediyeyi yöneten AKP'nin hizmet üretmediğini belirterek, buna artık son verilmesini istemişti. Zazakînin en çok konuşulduğu kentte bir tek zazakî tabelanın olmadığına, tek bir sokak isminin bile Zazakî konulmadığına işaret eden Bakırhan, "Biz sizin diliniz, kültürünüz yaşasın diye mücadele ediyoruz. Bizim belediyecilik anlayışımız demokratik, şeffaf, halkçı, toplumcudur. Bu kentin halkını önemseyen bir anlayıştır bizimkisi. Kürt halkı için mücadele eden, Kürt öncüsü bir tek kişinin ismi caddede, sokakta yok! Zaza olan, halkının yanında olan burada, DEM Parti'de olur. Burada olmayan ne Zaza’dır ne Kürtlerin hizmetindedir" demişti.

Su sorunu, depreme hazırlıksız, talan ve yoksulluğa dikkat çeken Bakırhan, Kürt olup Ankara’da JİTEM-Ergenekon ittifakıyla iş tutanlara gereken cevabın 31 Mart’ta verilmesini istemişti. Bakırhan şunları söylemişti: "Meclis’te Zazakî iki kelime söylediğimizde sesimizi kısıyorlar ama buraya gelip Zazakî, Kurmancî parçalarla seçim çalışması yürütüyorlar. İşte bunlar Ankara’da kurt, buraya gelip Kürt olan yalancı ve hilekarlardır! İstiyorlar ki Bingöl Kürtsüzleşsin. Bingöl’de AKP ile MHP ittifak yaptı. Kirli ititfaf içindeler. Ergenekoncularla, Beyaz Torosçularla, JİTEM’le ittifak halindeler. Bingöl halkı bu kez belediyeyi kendi partisine verecek." ÇEWLÎG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.