Toplumsal olaylara duyarlılığıyla da bilinen özgün müziğin sesi İlkay Akkaya, 25. sanat yılını yeni bir albüm ile karşılıyor. Sanatçının ‘Umut’ adlı albümü Ütopya Müzik etiketiyle dinleyicileriyle buluştu. Yeni eserlerin yer aldığı albümde de Akkaya özgün tarzını koruyor. Albümde birçok ayrı sanatçının söz ve müziğin yaptığı 13 eser yer alıyor. Albümün düzenlemesi ise Ayhan Orhuntaş’a ait. İlkay Akkaya, her albümde yaptığı gibi bu albümde de aktivist-mücadeleci kimliğini gösteriyor. Bazı şarkıları da Kürtçe ve Türkçe seslendiriyor.


‘Her şarkı bir koltuk değneği’

İlkay Akkaya, dokunaklı şarkılarıyla ülkede yaşanan acıların dili oluyor. Zira müzik yazarı Naim Dilmener de, albüm için “Her bir şarkı -benzetmek çok iyi olmayabilir ama- bir koltuk değneği gibi, onlara yaslanıp yürüyebilir, koşabiliriz” demesi boşa değil. Acıları, katliamları, yalnızlıkları anlatıyor ama mücadele ve umudu eksik etmeden. Albümde, mücadeleden özleme, toplu mezarlardan katledilen çocuklara kadar birçok konuya dikkat çeken şarkılar var.

Ceylan’a ağıt

Henüz 14 yaşındayken karakoldan atılan havan topu ile öldürülen Ceylan Önkol’u unutmuyor. Nalan Temeltaş Kutlay-Fikri Kutlay’ın bestelediği Ceylan şarkısı, bir ninni ezgisinden ağıda dönüşüyor. Kürtçe ‘Bir varmış bir yokmuş, uzak bir ülke varmış’ sözleriyle başlıyor, vicdanlara seslenen bir ağıt oluyor.  
Ozan Baran’ın Hrand Dink için yazdığı ‘Ahparig’ adlı şarkıyı da Ermeni şarkılar söyleyen Sayat Nova Korosu ile birlikte seslendiriyor. Sanatçı, kaybettiğimiz besteci ve sanatçı Tuncay Akdoğan’ı da unutmamış. Akdoğan’ın ‘Martı’ adlı şarkısı da albümde yer alıyor.

Roboskî bir yaradır

Albümdeki etkileyici şarkılardan biri de “Kula Roboskî” yani Roboskî Yarası. Şarkıda, Wanlı dengbêj Gazin’in içli sesi ve çarpıcı sözleriyle Roboskî’nin hikayesini dinliyoruz. Katliamı tekrardan dinleyenlerin hafızasında adeta bir belgesel gibi tazeleyen Gazin, Roboskî’nin çığlığını sonsuza dek kulaklarda kalacağını belirtiyor. Akkaya ise nakaratlarda kendisine eşlik ediyor. Katliama dikkat çeken bir diğer şarkı ise Ozan Baran’ın ‘Bu Sessizlik Öldürür’ adlı bestesi. Akkaya’nın Türkçe ve Kürtçe seslendirdiği şarkıda, “Vuruldum dağlarda annem/neden sesim duyulmuyor” dizeleriyle katliamın aydınlatılmamasına bir tepki olarak ortaya çıkıyor.

‘Mevsimsiz açan çiçek ölüm’

Albümde, Fikri Kutlay’ın yazıp Nalan Temeltaş Kutlay’ın müziğini yaptığı ve daha önce klibini izlediğimiz “Olağan Bir Gün” adlı şarkı da var. Ülke gündemine bir sanatçı olarak tavrını ortaya koyduğu şarkı, Kürdistan’daki savaşa da bir tepki niteliğinde: “Haber geçecek ajans sizden bir bizden iki/Sayılara bağlanmış şu gencecik ömürler” diyor. Bu acılı sürece dikkat çeken şarkılardan biri de Mehmet Özer-Metin Yılmaz imzalı ‘Bir Gül’ adlı eser. Zamansız ölümlere işaret eden şarkının sözleri çarpıcı: “Her evlat bir güldür şimdi/her ana bir gül yarası.”

Umut hep vardır

Albümde, Mehmet Özer-Metin Yılmaz’ın ‘Özledim Seni’, İlkay Akkaya-Cengiz Akataş’ın ‘Yokluğunda’, Gülbahar Kültür-Cem Yıldız’ın ‘Terazi Var Tartı Var’, Ayhan Kılıç’ın ‘Bülbül’ adlı şarkıları da var.
Taylan Tanış’ın bestesi ‘Sokaklar Bizimdir’ ise albümün bir özeti gibi.  Çekilen bunca acı ve verilen bedellere rağmen umut etmek güzeldir. Şarkıda da denildiği gibi, “İnsan umut eder yarına inanır/ve her sabah yeniden başlar kalanı hayatının…”

Hayattan ezgilerle geçmek güzel

Albüm hazırlıklarına ilişkin İlkay Akkaya, “Gelmedin Diye” adlı albümü bitirdikten sonra yeni şarkıları biriktirmeye başladığını belirtiyor. Geçen sonbaharda düzenlemeleri yapılan albümün kayıtları da kışın bitirildi ve mayıs ayı ile birlikte dinleyicilere sunuldu. Albümün güzel bir çalışma olduğunu dile getiren Akkaya, “Sahnede birlikte söylediğimiz arkadaşlarla çalıp söyledik. Tam bir grup çalışması oldu, bu yönüyle değerli buluyorum” diyor. İlkay Akkaya albüme ilişkin şunları söylüyor: “25 yıl olmuş sesim dinleyici dostlarla buluşalı. Karanlık ve acılı zamanlardan geçtik hep birlikte ama çoğu zaman acıları sevinçlere, hüzünleri coşkulara da çevirdik ırmak ırmak. Yolun burasında ölümün ve hayatın yollarımızı ayırdığı birlikte yürüdüğüm herkese teşekkür ediyorum. Bu çalışmamda dostluğu, yoldaşlığı, emeği ve üretimiyle yanımda olan tüm arkadaşlarıma, aileme, en karanlık zamanlarda yankısını bulan bir ses olmamı sağlayan dinleyici dostlarıma sonsuz teşekkürler. Hayattan ezgilerle geçmek çok güzeldi...”


N. DENİZ BİLGİN