
HAYRİ DEMİR/MA/ANKARA
CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin önergesini yanıtlayan Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre, 1 Kasım itibariyle cezaevlerinde 230 bin 735 tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Bu rakam 13 ilin nüfusunu geride bıraktı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Gamze Akkuş İlgezdi’nin, “Ceza İnfaz Kurumlarındaki Mahkumlar”a ilişkin bilgi edinme önergesine yanıt veren Adalet Bakanlığı, 1 Kasım 2017 itibariyle cezaevlerinde toplam 230 bin 735 tutuklu ve hükümlünün olduğunu açıkladı.
15 yılda yüzde 288 arttı
AKP'nin iktidara geldiği ilk günlerde, 31 Aralık 2002 itibariyle cezaevlerinde toplam 59 bin 429 tutuklu ve hükümlü bulunurken, aradan geçen 15 yılda bu sayıda yaklaşık 4 kat artış yaşandığı ortaya çıktı. Adalet Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre; tutuklu ve hükümlü sayısında 15 yılda yüzde 288’lik artış yaşandı ve tarihin en yüksek seviyesine ulaştı.
Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerden 186 bin 631’i kapalı cezaevi, 44 bin 104’ü ise açık cezaevinde bulunuyor.
11 ayda yüzde 15’lik artış
2 Ocak 2017’de 201 bin 10 olan sayı, 1 Kasım 2017’ye gelindiğinde 230 bin 735’e ulaştı. Sadece son 11 ayda yüzde 15’lik bir artış oldu.
Kadın sayısı yüzde 388 arttı
Türk cezaevlerindeki kadın tutuklu ve hükümlü sayısındaki artışın da ciddi boyutlara ulaştığı ortaya çıktı. AKP’nin iktidara geldiği 2002 sonunda 2 bin 108 olan kadın tutuklu ve hükümlü sayısı, 1 Kasım 2017 itibariyle 10 bin 277’ye yükseldi.
Aynı zamanda 2 Ocak 2017’de 8 bin 373 olan bu sayı, 11 ayda yüzde 23’lük artışla 1 Kasım 2017’de 10 bin 277’ye yükseldi.
Tutsak sayısı 13 ilden fazla
Cezaevlerinde bulunan 230 bin 735 tutuklu ve hükümlü, TÜİK’in 2016 il nüfusu verilerine göre Ardahan, Artvin, Bayburt, Bartın, Bilecik, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Iğdır, Kırşehir, Kilis, Sinop ve Dersim illerinin nüfuslarından fazla. Yani toplam tutuklu ve hükümlü sayısı 13 ilin nüfusunu geçiyor.
Siyasi soykırıma tam gaz
Birçok merkezde yapılan ev baskınlarında onlarca kişi gözaltına alındı.
Kocaeli'de sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM) üyesi Hüseyin Göze, HDP Dilovası İlçe Eşbaşkanı Kadir Demir ve HDP Kocaeli eski İl Eşbaşkanı Ayten Yılmaz gözaltına alındı. HDP'lilerin hangi gerekçeyle gözaltına alındığı öğrenilemedi.
Urfa'nın merkez ve Suruç, Ceylanpınar, Viranşehir ilçelerinde yapılan ev baskınlarında aralarında ilçe eşbaşkanlarının da olduğu 7 kişi gözaltına alındı. Gözaltı nedenleri öğrenilemeyen 7 kişi, Urfa TEM Şube’ye götürüldü. Gözaltına alınanlardan isimleri netleşenler şöyle: Osman Ay, Mizgin Dağtekin, Viranşehir DBP ilçe eşbaşkanları Hoşnav Ata ve Hüseyin Oğaç, DBP eski PM Üyesi Salih Sağış.
Ağrı'nın Diyadin ilçesi ve köylerinde de yapılan ev baskınlarında 16 kişi gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen 16 kişinin Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürdüğü belirtildi.Gözaltına alınan ve ismi öğrenilen kişiler ise şöyle: Ebubekir Aladağ, Tahir Aslan, M.Hanifi Zorbay Mehmet Kaya, Nimet Güzey.
Hakkari’de yapılan ev baskınlarında da 3 kişi, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek, “örgüt propagandası” yaptıkları iddiasıyla gözaltına alındı.
Çukurova’da 60 kişi
Adana'da dün sabah saatlerinde polis bazı adreslere eş zamanlı baskın düzenledi. Baskınlarda çok sayıda kişi gözaltına alınırken, son 4 gün içinde 45 kişinin gözaltına alındığı ve İl Emniyet Müdürlüğü'nde tutulduğu öğrenildi.
Hatay'da ise önceki gün operasyonda gözaltına alınan 10 kişinin sorguları sürüyor.
Antalya'da ise son 3 günde Şafak ve Güneş mahallelerinde yapılan ev baskınlarında 8 kişi gözaltına alındı. "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla gözaltına alınan 8 kişi, İl Emniyet Müdürlüğü'nde tutuluyor.
Ankara’da Kürt siyasetçiler alındı
Ankara’da dün sabah yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan isimler arasında Kürt siyasetçi Seydi Fırat’ın da olduğu öğrenildi.
Ankara’da dün sabah Kürt siyasetçilere yönelik gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan isimler arasında Öcalan’ın çağrısı üzerine 1999’da Türkiye’ye gelen Birinci Barış Grubu üyesi Seydi Fırat’ın da olduğu öğrenildi. Fırat ile birlikte 10 kişinin gözaltında olduğu belirtilirken, gözaltında olan ve ismi öğrenilenler şöyle: Seydi Fırat, Medeni Karadağ, Sadık Yıldız, Sinan Çiftçi, Nezir Karaman, Fatma Kınalı, Hande Kaya ve Celal Demir.
Eşbaşkanın eşi rehin
Yapılan baskın sırasında evde bulunmayan İdil Halk Meclisi Eşbaşkanı Hüsnü Babat’ın eşi Antike Babat gözaltına aldı.
Türk güçleri, Şırnak’ın İdil ilçesinde İdil Halk Meclisi Eşbaşkanı Hüsnü Babat’ın evine baskın düzenledi. Baskın öncesi ablukaya alınan evde Babat'ın bulunmadığı öğrenildi. Yapılan aramanın ardından Babat'ın eşi Antike Babat gözaltına alındı. İdil Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen Babat’ın gözaltı gerekçesi ise öğrenilmedi.
Bitlis'te sokağa çıkma yasağı
Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı bazı köy ve mezralarda sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bitlis Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Hizan ilçesine bağlı Koçyiğit köyü ve ona bağlı Alancık, Akyel, Doyumlu mezraları, Karbastı köyüne bağlı Yamaç, Yolüstü, Task mezraları, Karlıtepe köyü, Tutumlu köyü ve Gürece köyü bölgelerinde 00.01'den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildiği bildirildi.