CGT: 64 yaşta ısrar etmeyin

Dünya Haberleri —

Fransa CGT protestoları

Fransa CGT protestoları

  • Fransa’nın en büyük sendikası CGT hükümet emeklilik yaşınını 64’e çekme ısrar ederse Fransa’yı durma noktasına getireceklerini açıkladı. 31 Ocak protestolarına 2.8 milyon insanın katıldığını söyledi. 

Fransa'da hükümetin ‘emeklilik reformu’na karşı yapılan halk protestosuna sendikalara göre 2,5 milyondan fazla kişi katıldı. İçişleri Bakanlığı ise bu rakamın 963 bin oluğuna ısrar etsede 7 Mart’ta daha kitlesel protestolar bekleniyor. 

CGT 31 Ocak'taki protestolara 2,8 milyon kişi, 19 Ocak ve 7 Şubat'takilere ise 2 milyon kişi katıldığını duyurmuştu. Ayrıca CGT, başkent Paris'te yarım milyon kişinin emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı yürüdüğünü de ekledi. Öte yandan ülkenin diğer büyük şehirlerinde yapılan yürüyüşlerde de 7 Şubat'takinden daha fazla kişinin toplandığı işaret edildi. 

Hükümete büyük bir "sinyal" verildiğini söyleyen sendikalar, emeklilik yaşını da içeren düzenlemeler konusunda geri adım atılmaması durumunda 16 Şubat'ta beşinci protestonun düzenleneceğini belirtti. Bu eylemlere "kulak asılmamaya devam edilmesi" durumunda ise 7 Mart'ta protestolarını sertleştireceklerini ve "Fransa'yı durma noktasına getirmeye" hazır olduklarını söyledi.

Tartışmalı emeklilik reformu

Emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede, 1 Eylül'den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030'da 64'e çıkarılacağını bildiren Borne, 2027'de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl boyunca prim ödeme şartı olacağını kaydetmişti. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.