CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, TSK ve bağlı çetelerin işgal ettiği Efrîn’de yetiştirilen zeytinlerin ÖSO tarafından Türkiye’ye kaçak getirtilerek Avrupa’ya satıldığını söyledi. CHP’li Sarıbal bu durumun yerli üreticiyi zor durumda bıraktığını, Efrîn’deki halkı da olumsuz etkilediğini belirtti.

Artı TV’ye konuşan Sarıbal “Efrîn’deki zeytinin kilosu 1 TL’ye geliyor. Kesinlikle Efrîn halkının cebine giren bir ciddi para yoktur” dedi. Türkiye’de 4 ay önce Efrîn zeytinlerini gündeme getirdiğini belirten Sarıbal, Tarım Bakanlığı’nın bu konu hakkında açıklama yapmak zorunda kaldığını söyledi. Tarım Bakanlığı’nın “Afrin’den 5 bin ton getirildi” açıklamasının doğru olmadığını söyleyen Sarıbal, gerçek rakamın 52 bin ton olduğunu ve Türkiye’de paketlenerek Avrupa’ya ihracat yapıldığına dikkat çekti.

Sarıbal’ın açıklamaları şöyle: 

‘’Efrîn’den ham yağlar 16 litrelik, 20 litrelik üzerinde Arapça yazılan tenekeler geliyor. Buradan da yurt dışına gönderiliyor.

50 bin ton zeytin yağı Türkiye’ye, ÖSO üzerinden getiriliyor. Bu da 250 bin ton zeytin yapıyor. Bu hesap Türkiye’nin zeytin üretiminin yüzde 25’ine tekabül ediyor.

Bunun bir de ihracatını düşündüğünüzde büyük bir gelir söz konusu. Bunun bir kısmı 5 bin ton kayıt yapılarak Türkiye’ye geldi. 5 liraya 6 liraya olan zeytin yağının kilosunu değerlendirdiler. Efrîn’deki zeytinin kilosu 1 TL’ye geliyor. Efrîn halkının cebine giren bir ciddi para yok. Açlığa mahkum edilmiş bir yapıdır orası, çok açık söylüyorum.’’

 

İSTANBUL