Civaka İslamiya Kurdistan’ın (CİK) Olağanüstü Kongresi 21 Mayıs tarihinde Essen’deki Saide Nursi Camiin’in bir salonunda yapıldı. Kongre’ye tahsis edilen salon davet edilen delege sayısına dar gelince delegelerin bir kısmı kongreyi ayakta izlemek zorunda kaldı. Kongre Kur’anı Kerim’in okunmasından sonra kongre divanının seçimi ile devam etti. Ardından CİK Başkanı Hafız Turhallı’nın 14 aylık faaliyet raporunu okuması ile devam etti. Rapor okunmasından sonra kongre salonunda hazır bulunan kurumlar adına (NAV-DEM ve Kürt Enstitüsü) yapılan konuşmalardan sonra ben de söz aldım. Kongreyi takip eden gazetemiz muhabirinin konuşmamı bir satır ile haberde yer vermesinden dolayı, konuşmanın özünü size sunmak istedim;
"Bi navê xwedê dilovan û mîhrîban ji we hemûyan re dibêjim selamun aleykum. Min dixwest ku bi zimanê xwe yê hêja bipeyivim ger di kongre de ewê ku Kurmancî dizane Dimilkî nizane hene; Ewê ku bi Dimilkî dizane bi Kurmancî nizane hene ji bona vê ezê maalesef bi Tirkî bipeyivim.
Değerli delegeler, CİK bundan 22 yıl önce ilk kongresinin yaparak HİK adı ile kuruluşunu yaptı. Daha sonra ise CİK’e dönüştürüldü. Aramızda kuruculardan hayatta olmayanların da bu kongrede anılarak hatırlanmasını isterdim. Kongre salonunda sadece Şeyh Said ile Mele Muhittin’in fotoğrafları var. 1992-99 sürecinde 28 Kürt Mele’si kontra tarafından şehit edildi. Ben isterdim ki onların fotoğraflarıda bu salonda yer almış olsun. Benden önce konuşan arkadaş Kürtlerin bugünkü durumunun sömürgecilerle aynı inanca sahip olmamızın da etkisinden bahsetti. Arkadaşlar Kur’anı Kerim’in hiç bir ayetinde, Hz.Muhammed(sav) hiç bir hadisinde Kürtler Arap, Türk ve Farsların sömürgesi olmalıdır diye bir hüküm yoktur. Dünyada 1 milyar 8 yüz milyon müslüman bulunmaktadır. 56 tane de halkı müslüman olan devlet vardır. Eğer Kürtler halen sömürgeci sistemlerin baskısı altında inliyorsa ilk önce kendi kendilerini sorgulamalıdırlar.
Şura raporunda seçilen Şur’a üyelerinin önemli bir kısmının toplantılara katkı sunmadığı söylendi. Bugün yine seçim yapılacak. Lütfen toplantılara katılım sağlamayanlar bu dönem aday olmasınlar. Bu eksiklik maalesef camilerimizde de vardır. Seçilen yöneticilerden sadece bir kaç tanesi görev yapıyor, diğer üyelerin ise varlığı dahi görülmüyor. Birde Alevi ve Êzîdî kardeşlerimin TV kanalları var ancak biz müslümanların halen bir TV kanalı yoktur. Bu konuda da yoğunlaşmalıyız.“
Kongrede Şura üyeleri CİK Başkanı Hafız Turhallı tarafından belirlenen listeden seçildi. Şura üyeliğine 11 kadın arkadaş da seçildi. Kadın arkadaşların Şura’da yer alması önemlidir. İnşallah görevlerini tam olarak yerine getirirler. Hz.Hatice(R.A), Hz.Fatime(R.A), Hz.Zeynep(R.A.) ve Kürt kadın sahabe Zozan El Kurdi(RA)’nın temsilcisi olurlar. Kongrede tartışmaya açılan konulardan biriside Eşbaşkanlık sistemi idi. Lehte ve aleyhte konuşmaların ardından yapılan eşbaşkanlık önerisi oylamada öneri 38’e karşı 76 oyla reddedildi. Zaten kongre tarafından kabul edilen yeni tüzükte eşbaşkanlık sistemide yoktu. Kabul edilen tüzüğe rağmen tekrar bu konunun gündem getirilmeside usul hatası idi.
Kongrede yapılan en değerli konuşmalardan biriside Demokratik Alevi Hareketi temsilcilerinden Hüsnü Çavuş’un yaptığı konuşma idi. Haberde eksik olarak geçmesine karşın Hüsnü Çavuş’un birlikte paneller yapalım koordineli çalışalım önerisi önemli idi.
Essen Camii’nin yapımında emeği olan Çewlikli Hacı Hanefi bu Camii’nin inşatında çalışırken inşaattan düşerek yaşamını yitirdi. Onu sebgi ile anıyor Allah(C.C.) kendisine rahmet diliyorum. Camiide en azından isminin bir salonda görmemesi, resminin olmaması eksikliktir.
KÜRDİSTAN TARİHİNDE BU HAFTA:
* 23 Mayıs 1969 tarihinde Kürt üniversite öğrencileri Ankara DDKO’yu kurdu. İlk Başkanı merhum Yumni Budak oldu.
* 23 Mayıs 1983 tarihinde Türk ordusu ilk defa Saddam rejimi ile yaptığı anlaşma çerçevesinde Kürdistan’ın güneyine sınır ötesi harekat yaptı. Yapılan harekatta üç Kürt köylüsü katledildi.
* 24 Mayıs 1983’de Diyarbekir Sıkıyönetim Mahkemesi’nde görülen PKK ana davasının kararı açıklandı. 35 Kürt yurtseverine idam ve diğerlerine de çeşitli ağır hapis cezası verildi
* 24 Mayıs 1999 tarihinde Hollanda’nın Amsterdam şehrinde KNK (Kürdistan Ulusal Kongresi) kuruldu. Başkanlığına merhum İsmet Şerif Vanlı getirildi.
* 26 Mayıs 1913’te İstanbul’da Hêvi Kürt Talebe Cemiyeti kuruldu. Kurucuları arasında Kadri ve Ekrem Cemilpaşa, Fuat Temo, Memduh Selim Bey, Mehabadlı Dr. Mustafa Şevki, Sineli Mihri ve Rahmi Zapsu vardı.
* 27 Mayıs 1925 tarihinde Şark İstiklal Mahkemesi’nin 23 Mayıs’ta verdiği idam kararı gereğince haklarında idam kararı verilen Seyid A.Kadir Oğlu Seyid Mehmet, Palulu Kör Sadi, Bitlisli Kemal Fevzi bey, Haci Ehmed Tevfik (Bave Tujo) ve Hoca Askeri Diyarbekir’de Ulu Camii önünde idam edildiler.