Çin, Litvanya elçisini çekiyor

Dünya Haberleri —

.

.

  • Çin, Litvanya ile diplomatik ilişkileri maslahatgüzar düzeyine düşürdü, büyükelçisini de Vilnius'tan kalıcı olarak çekiyor. Sebebi Tayvan anlaşmazlığı.

 

Birkaç gün önce Tayvan, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta  konsolosluk açarak Çin’den ayrılmak istediğini açıkça ortaya koydu. Çin bunu kabul etmiyor çünkü Tayvan'ı eyaleti olarak görüyor ve "Çin topraklarının ayrılmaz bir parçası" diyor.

Maslahatgüzar düzeyine indirildi

Pekin'deki Dışişleri Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, Çin'in "egemenliğini ve uluslararası ilişkilerin temel normlarını" korumak için Litvanya’yla ilişkilerin Maslahatgüzar düzeyinde tutulacağını söyledi. Pekin, "Litvanya’dan bu yanlış kararı derhal düzeltmesini talep ediyoruz" dedi. Bunun üzerine aynı gün açıklama yapan Litvanya Dışişleri Bakanlığı ise "Litvanya 'tek Çin politikasına' bağlılığını yeniden teyit ediyor" dedi ve ekledi:"Bununla birlikte, ülke aynı zamanda diplomatik olmayan misyonların kurulması da dahil olmak üzere Tayvan ile işbirliğini genişletme hakkına sahiptir."

İlişkiler aylardır gergin

Litvanya, Temmuz ayında Tayvan'ın Vilnius'ta kendi adı altında faaliyet göstermesine izin verdiğinde, Çin büyükelçisini geri çekti ve Litvanya hükümetini Pekin'deki büyükelçisini de geri çağırmaya çağırdı. Ayrıca Çin, Litvanya'ya giden yük trenlerini durdurdu ve artık ülkeye gıda için ithalat izni vermiyor.

İlk kez adıyla açtı

Çin'in misillemesinden korktuğu için Tayvan, yurtdışındaki fiili büyükelçiliklerini genellikle "Taipei Temsilciliği" olarak adlandırıyor. Ancak Perşembe günü Vilnius'taki "Tayvan Temsilciliği"nin "resmen faaliyete geçtiğini" duyurdu.

Pekin'in onlarca yıllık baskısından sonra, yalnızca birkaç ülke Tayvan'ı resmi olarak bir devlet olarak tanıyor. Ancak son zamanlarda Çek Cumhuriyeti ve Slovakya gibi diğer Doğu Avrupa ülkeleri Çin'in protestolarına rağmen yeniden Tayvan’a yaklaştı. ABD de Tayvan hükümetinin arkasında.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.