Cizre’de ağrı kesici bile yok

  • Cizre Devlet Hastanesi’nde, medikal malzemeler olmadığında ameliyatlar yapılmıyor; sağlık merkezlerinde bulunması gereken ağrı kesiciler bile yok.

 

Cizre Devlet Hastanesi, ilaç ve donanım eksikliğinden dolayı yurttaşlara gerekli sağlık hizmeti sunamıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2021 yılı verilerine göre, nüfusu 155 bin 182 kişi olan Cizre’de, yurttaşlara kapasitesinden dolayı sağlık hizmeti sunmakta yetersiz olan hastanede hem sağlık personeli sayısının yetersizliği hem de ilaç eksikliği yaşanıyor. Sayıları az olan doktorların iş yükü 5 katı arttı. 

155 bin nüfuslu ilçeye sağlık hizmeti sunan hastanede yanıklara müdahale edebilecek Plastik Cerrahi ve böbrek hastalarına bakacak bir Nefrolog yok. Radyolog yetersizliğinden hasta raporları, en erken bir ay sonra çıkıyor. Yine nüfus artış hızının yüzde 2,30 kadar yüksek olan bir ilçede Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı (KHDU) sayısı, sadece dört. 

Döviz kurundaki artışlardan dolayı hastaneye medikal malzeme getiren firmalar, ücretleri karşılayamadığı için medikal malzemeleri getirmiyor. Cizre Devlet Hastanesi’nde Ortopedi zzmanı 5 doktor olmasına rağmen ameliyatlarda kullanılacak malzemeler olmadığı için ameliyatların yapılamadığı ifade edildi. 

Hastanede bir yıldır MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme) cihazı bozuk. Bu nedenle hastalar diğer ilçelere veya illere sevk ediliyor. Ameliyatlar sırasında hastada oluşacak kanamaları yakma yöntemiyle durduracak Koter cihazı da uzun bir süredir arızalı.

Hastanede ağrı kesici dahi bulunamıyor. Üç aydır reçeteler yazılarak eczanelerden ilaç temin edilmesi isteniyor. İlaç eksiklikleri hakkında bilgi veren sağlık çalışanları, var olan durumu anlatabilmek için “Hastanede Parol (ağrı kesici) ilacı bile yok” tepkisinde bulundu.  ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.