Cizre’de siyasi soykırım saldırısı

  •  Türk devlet güçleri, dün sabah saatlerinde HDP Cizle İlçe binsanın kapılarını kırarak bastı, darmadığın ettiği binada iki saat arama yaptı. Aynı saatlerde Cudi, Dağkapı ve Nur mahalleleri ile Dirsekli köyü ve konutlarında evler basıldı. İlçe Eşbaşkanı ile birlikte 9 kişi gözaltına alındı. 

 

HDP İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen, 8 Mart ve Newroz’daki coşkuya karşı tahammülsüzlüğe dikkat çekti. HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş de ‘İşkence ettik, bodrumlarda katlettik ama halen ayaktalar’ dedinildiğini belirterek, “Bu mücadele sonuna kadar sürecek” dedi. Milletvekili Nuran İmir de iktidarın kabusu olmaya devam edeceklerini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Cizre İlçe Örgütü, dün sabah saatlerinde basıldı. Partinin kapılarını kıran polis, namazlıkları bile çiğnedi. İki saat süren aramalarda parti binasının damında bulunan su deposunun çeşmesi kırılıp içindeki su dahi döküldü. Eş zamanlı olarak, Cudi, Dağkapı, Nur Mahalleleri ile Dirsekli köyü ve Dirsekli Konutları’nda evler basıldı. Baskınlarda HDP İlçe Eşbaşkanı Mesut Nart, HDP İlçe yöneticisi ve ‘vahşet bodrumları’nda katledilen Yasemin Çıkmaz’ın annesi Esmer Çıkmaz, Osman Küçük, Maruf Eliş, Şerif Elçioğlu, Hacı Dalmış, Ahmet Benzer, Zeliha Yardak ve Ali Öğün gözaltına alındı. 9 HDP yöneticisinin gözaltına alındığı baskını protesto etmek için aralarında milletvekilleri Nuran İmir, Hasan Özgüneş ile HDP İl ve İlçe Örgütü yöneticileri, Barış Anneleri, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri, HDP’li Silopi Belediye Eşbaşkanları ve çok sayıda kişi, İlçe binası önünde buluştu. Açıklamada, baskın sırasında kırılan kapıların ve dağıtılan parti binasının fotoğraflarının olduğu ve üzerine “Vahşetin görüntüleri” yazılı pankart açıldı. 

İlk olarak konuşan HDP İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen, baskın sırasında ilçe binalarının dağıtıldığını ifade ederek, “Partimize dönük bu baskın, 8 Mart ve Newroz’a karşı tahammülsüzlüktür. Botan halkı bu kirli politikalara karşı boyun eğmeyecektir. Bedeli ne olursa olsun özgürlük mücadelemizden geri adım atamayacağız” dedi.

Kabusunuz olmaya devam

Ardından konuşan HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, AKP-MHP iktidarının tıkandıkça partilerine saldırdığını ve bu şekilde kendini aklamaya çalıştığını belirterek, şöyle devam etti: “Fakat yapılan her saldırı bizleri daha güçlendiriyor. İlçe binamızın basılması Kürt düşmanlığı politikasıdır. Hiçbir politikanız ve baskınız bize sökmez, vız gelir. AKP iktidarı Botan’da bir tabela partisi olarak kalana dek mücadelemiz sürecektir. Bizler kabusunuz olmaya devam edeceğiz.” 

Karın ağrılarını biliyoruz

HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ise şunları söyledi: “Kanuna uymayan, ahlaka ve insanlığa sığmayan şeyleri yapmak zorunda değilsiniz. Valiye, emniyete ve savcıya sesleniyoruz; bu yapılanlar hangi ahlaka sığar? İşte terörizm budur. Hukuka ve ahlak ölçülerine uymadan binaya girip dağıtılıyor. Siz neden rahatsızsınız? Newroz ve 8 Mart coşkusu birilerine karın ağrısı olmuş. ‘İşkence ettik, bodrumlarda katlettik ama halen ayaktalar’ diyorlar. Biz öldükçe çoğalıyoruz. Bu mücadele sonuna kadar sürecek.” 

Konuşmaların ardından oturma eylemine geçildi. Oturma eyleminde, “Baskılar bizi yıldıramaz,” Bijî berxwedana Botanê” ve “HDP halktır halk burada” sloganları atıldı. 

Üç gün oturma eylemi

Öte yandan baskılara tepki olarak iftardan sonra başlamak üzere HDP Cizre İlçe Örgütü binasında üç günlük oturma eylemi gerçekleştirilecek.  ŞIRNAK

 

Vandallığın fotoğrafı

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Cizre İlçe Örgütü binasına baskına gösterdi. 

Oluç, elindeki fotoğrafları göstererek, şöyle konuştu: “Kapıları kırmışlar, 4 katlı ilçe binamızı yıkmışlar, her şeyi yerlere saçmışlar. Bu fotoğraflar vandallığın, barbarlığın fotoğrafıdır. Bu fotoğrafların ortaya çıkmasına neden olan Şırnak ve Cizre İlçe emniyetinin, kolluk güçlerinin vandallığının ve barbarlığının fotoğrafıdır, hukuksuzluğun fotoğrafıdır. Bu ne rezalettir. 4 katlı ilçe binasını basacaksınız, yüzde 90 oy aldığımız bir ilçede ilçe binasını bu hale getireceksiniz. 9 kişi gözaltına alınacak, yerle bir edeceksiniz ilçe binasını. Namazlıklar dahil botlarınızla basacaksınız.

Bacadaki isi her yere sürmüşler

Kapı pencereleri kıracaksınız, soba bacasındaki isi alacaksınız ellerinizle duvarlara, kapılara, posterlere, eşyalara süreceksiniz. Vandallıktan bu kadar çok nasibini almış bir kolluk gücünden bahsediyorum. Parti dokümanlarını yere atacaksınız. İzmir’de alçakça katledilmiş olan Deniz Poyraz arkadaşımızın posterini isle kaplayacaksınız, yere atıp yırtacaksınız. Selahattin Demirtaş’ın posterini isle kaplayıp yırtıp yere atacaksınız. Nedir bu nefret, bu şiddet? Bu hukuksuzluk, bu barbarlık nedir? Neyin intikamını alıyorsunuz? Kürt halkından, Cizre’den neyin intikamını alıyorsunuz? Size söyleyeyim Cizre’deki Newroz görüntüsünün intikamını alıyorsunuz, bunun için yapıyorsunuz değil mi? Durum bu, Newroz’un görüntüsünün intikamını alıyorsunuz.”

Psikopatları mı topladınız?

Şırnak’ta bir polisin aracıyla avukat Serkan Karakaş’a çarpmasına değinen Oluç, şunları dile getirdi: “Diyeceksiniz kaza olmuş, öyle değil. Serkan Karakaş’ın arabası bozulmuş kenara çekmiş. Polis memuru kendi arabasıyla geçiyor gidiyor, sonra geri geri geliyor arabasını tamir etmeye çalışan Serkan Karakaş’ı eziyor. Bu polis memurunu gözaltına almışlar ne demiş: ‘Psikolojim iyi değildi, gaipten sesler duydum onun için yaptım.’ 3 saat ameliyat oluyor Serkan Karakaş. Geçmiş olsun. Yahu bütün psikopatları Cizre ve Şırnak Emniyetine mi topladınız? Bugün bu baskını yapıp Cizre İlçe Örgütümüzü bu hale getirenleri, Şırnak’ta bir avukatın bacaklarını kırıp hastanelik edeni hepsini aynı yere mi topladınız? İçişleri Bakanı size soruyorum. Bu tür durumlar karşısında hukuk ve demokrasi mücadelemizi sürdüreceğiz. Siz Cizre’de Newroz’da meydanları doldurmuş olan on binlerce insanın iradesini kıramazsınız, boyun eğdiremezsiniz. Bu tür hukuksuzlukları yıllarca yaptınız ama işte insanlar Newroz’da böyle çıktı. Bunu görün, anlayın diye söylüyorum. Bu hukuksuzluklar karşısında demokratik, siyasi ve hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.