Çöçelli'de keşif, KİPAŞ'da dinamit

Toplum/Yaşam Haberleri —

  • Maraş’ın Pazarcık ilçesinde bulunan Çöçelli mahallesi yakınlarına kurulmak istenen Biyokütle Enerji Santrali davasının keşfi sırasında dinamit patlatıldı. Avukat Mehmet Horuş, bunun hem davacılara hem de keşif heyetine gözdağı anlamına geldiğini söyledi.

 

Maraş’ın Pazarcık ilçesinde bulunan Çöçelli mahallesi yakınlarına kurulan çimento fabrikası ardından bu kez de Eco Bio Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından Biyokütle Enerji Santrali (BES) kurulmak isteniyor. Şirket tarafından devlet hazinesine kayıtlı 88 bin metre kare alanda kurulacak olan BES’de günlük 240 bin ton atığın yakılması planlanıyor. Santral, yaşam alanlarına sadece 350 metre uzaklıkta, zeytin ağaçlarının ortasında ve su yatağının üzerine kurulmak isteniyor.

Patlama sesleri altında keşif

BES için “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir” kararını, bölge halkı yargıya taşımıştı. Maraş İdare Mahkemesi, bilirkişilerin bölgede keşif yapmasına karar verdi. Keşif esnasında BES’in bitişiğinde kurulan KİPAŞ adlı şirketin işlettiği çimento fabrikasında dinamit patlatıldı. Keşif, dinamit patlatma sesleri eşliğinde yapıldı.

Gazetemize konuşan Ovama Dokunma Çevre Hareketi avukatı Mehmet Horuş raporun önemine vurgu yaparak, "Çıkacak rapor doğrultusunda mahkeme önce yürütmeyi durdurma konusunda daha sonra davanın esası hakkında kararını verecek. Çevre davaları ve özellikle ÇED davaları için bilirkişi raporları büyük oranda belirleyici oluyor” dedi.

Avukat Mehmet Horuş

Gözdağı verilmek istendi

Keşif sırasında proje sahasının yakınında dinamit patlatan KİPAŞ çimento fabrikasına karşı da hukuki mücadele yürüttüklerini hatırlatan Avukat Horuş şöyle konuştu: “Dinamit patlatma kolluk denetiminde yapılan bir işlemdir. Keşfin yapılacağı günler öncesinden bildirilmişti ve keşif sırasında da çok sayıda jandarma keşif alanındaydı. Bu koşullarda keşif devam ederken büyük bir gürültü ve sarsıntıyla patlatma yapıldı. Adeta hem davacılara hem de keşfe katılan bilirkişilere gözdağı verilmek istendi. Bu durumun hiçbir iyi niyetli açıklaması olamaz."

Şirket fırsatı kolladı

Eco Bio Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin mahkeme sonucunu beklemeden santralin inşasına başladığına dikkat çeken Avukat Horuş, “Şirket yargılamanın sürecinin yavaş ilerlemesini fırsata çevirerek inşaata başladı. Yapılan inşaatlar şirket için bir kazanılmış hak yaratmıyor. ÇED kararının iptali ile birlikte proje sahasının eski haline getirilmesi gerekecektir. Özellikle çevredeki zeytin ağaçlarının inşaat tozlarından ciddi şekilde zarar görmesi söz konusu" diye konuştu. Çöçelli köylülerinin yaşam alanlarını korumak için önemli bir mücadele verdiklerinin altını çizen Horuş, "Dayanışmayla hep birlikte başaracağımıza inanıyorum" dedi.

MARAŞ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.