Çocuk Bakanlığı kurulsun

Kadın Haberleri —

Gülistan Kılıç Koçyiğit

Gülistan Kılıç Koçyiğit

  • HDP milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit Çocuk Bakanlığı’nın kurulması için Meclis’e kanun teklifi verdi. Kanun teklifi metninde, “Çocuk Bakanlık teşkilatı bu günün Türkiye’si için geç kalınmış bir yapıdır”denildi.

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, çocukların haklarının korunması amacıyla Çocuk Bakanlığı kurulması için Meclis’e kanun teklifi verdi.
Kanun teklifinde çocukların salgın döneminde yaşadığı hak ihlallerini dikkat çekildi.

Çocuk yoksulluğu Avrupa’nın iki katı

“Kanun teklif metnimizde talep ettiğimiz ve kurulmasında çocuğun üstün yararının bulunduğuna inandığımız Çocuk Bakanlık teşkilatı bu günün Türkiye’si için geç kalınmış bir yapıdır”denilen teklif metninde, çocukların yoksulluk risk oranına işaret edildi.

Kanun teklifinde, “AB üye ülke ortalamasında çocuk yoksulluk riski yüzde 22,2 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 48’dir. Çocuk yoksulluğu beraberinde eğitim ve sağlıkta yaşanan sorunları da getirmektedir” denildi.

Çocuklar çalıştırılıyor

Teklifin gerekçesinde, Türkiye’de bulunan bakanlıklar içerisinde çocukların yaşadığı temel sorunlara çözüm geliştiren bir bakanlık bulunmadığı kaydedilirken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çatısı altında yer alan Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün ihtiyacı karşılamadığına vurgu yapıldı. Gerekçede, “Derin Yoksulluk Ağı tarafından ‘Pandemi Döneminde Derin Yoksulluk Ve Haklara Erişim’ adıyla yayımlanan saha çalışmasında, ailelerde yüzde 13 oranında çocukların çalıştığı görülmüş, ailede çalışan yetişkinlerin gelirinin ihtiyaçları karşılamaya yetmemesi sebebiyle çocukları çalışmaya yönelttikleri yapılan araştırmalarda tespit edilmiştir. Yine benzer bir çalışma Rengarenk Umutlar Derneği tarafından yapılmış ve çalışmak zorunda bırakılan çocuklar ele alınmıştır" sözlerine yer verildi.

Çocukların sorunları çözülmüyor

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne taraf olarak sözleşmede belirtilen hakları koruyacağını taahhüt altına aldığının aktarıldığı gerekçede, şunlar vurgulandı: “Türkiye’nin çocuk karnesi içerisinde; çocuk istismarı (tecavüz), kız çocuklarına uygulanan ayrımcılık ve şiddet, çocuk işçiliği, mülteci çocuklar, engelli çocuklar, cezaevindeki çocuklar, savaş ve fiziksel şiddet kıskacındaki çocuklar, anadilde eğitim alamayan ve asimilasyon politikalarına maruz bırakılan çocuklar, sosyal ve ekonomik durumlar sonucu artan bağımlılık yer almaktadır. Ayrıca TBMM bünyesinde çocuk politikası inşa eden veya çocukların sorunlarını merkezine alan bir ihtisas komisyonu yoktur. 2019 yılında TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde Çocuk Hakları Alt Komisyonu kurulmuş ancak bu komisyon oldukça tali bir komisyon olup çocukların sorunlarını çözme yönünde herhangi bir yasal düzenleme yapmış değildir.”

JINNEWS / ANKARA 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.