BM’nin eğitim konusundaki özel temsilcisi İngiliz Başbakanı Gordon Brown tarafından açıklanan raporda, çocuk işçiliğiyle bugünkü trendin sürmesi durumunda 2002’de 190 milyon çocuk işçinin halen sömürülüyor olacağı belirtiliyor. Tüm kıtalarda gerileyecek olan çocuk işçiliği Afrika’da ise 2020 yılında 65 milyon çocuğunun emeğinin sömürülmesine neden olacak.
BM çocuk işçiliğiyle mücadele için acil bir eylem planı hazırlarken, raporda 2020’ye kadar çocuk işçiliğini küresel alandan silinmesinin hedeflendiği kaydedildi.
En çok madenlerde çalışıyorlar
Raporda, günümüzde çocukların nasıl sömürüldüğü konusunda çarpıcı tespitler de yer alıyor. Özellikle tarım sektöründe çocuklarını çalıştırıldığının belirtildiği raporda, 17 yaşının altındaki 60 milyon çocuğun tarlalarda çalıştığı ifade edildi. Yine madenler çocuk işçilerinin en çok çalıştırıldığı alanlardan biri. Dünyada çocuk işçiliğinin en çok etkilediği ülke ise Etiyopya. Bu ülkede çocukların yüzde 60’ından fazlası çalışıyor.
Raporda ayrıca Apple, Samsung ve Google gibi küresel dev şirketler için çalışan Çinli şirketlerin çocuk işçileri kullandığı konusunda ağır eleştiriler de yapılıyor.
ANF/LONDRA