Çocuklar bu bayram şekersiz

Toplum/Yaşam Haberleri —

şeker bayramı/foto:yüksekovahaber

şeker bayramı/foto:yüksekovahaber

  • Şeker fiyatlarındaki artıştan dolayı yurttaşlar bir kilo yerine yarım kilo şeker alırken, çocuklarına bayramlık kıyafet almak isteyen aileler ise eli boş evine geri dönüyor.

Kürdistan ve Türkiye’de uzun süredir devam eden ekonomik krizle beraber, yurttaşlar temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda. Gün geçtikçe artan fiyatlar karşısında yurttaşların alım gücü de giderek azalıyor. Van’da bayram öncesi caddelere kurulan tezgahlarda esnaf mesaiyi 24 saate çıkarırken, çocuklarına kıyafet almak için gelen yurttaşlar ise tezgah tezgah dolaşarak en asgari şekilde alışverişini tamamlamaya çalışıyor. 

Bayram şekeri yarım kilo

Tezgahlarda şekerin fiyatı 35 ile 120  TL arasında değişirken, lokumun fiyatı 50'den başlayıp 200 TL’e kadar çıkıyor. 

Şeker fiyatlarındaki artıştan dolayı yurttaşlar bir kilo yerine yarım kilo alırken, çocuklarına bayramlık kıyafet almak isteyen aileler ise sadece bir parça ya da hiç bir şey alamadan evine geri dönüyor.

Bir torba un 500 TL

Hatice Gür sabah saatlerinden itibaren çarşıya çıktığını ancak ürünlerin pahalılığından dolayı hiçbir şey alamadığından yakındı. Sadece bir çift çorabın 14 TL olduğunu belirten Hatice, “Bir un torbası 500 TL, bir teneke yağ 400 TL olmuş. Allah kabul etmesin hiçbir şey almadım. Çünkü para yok, istediklerimi alamıyorum. Ben de çok isterim bütün ihtiyaçlarımı alayım ama alamıyorum” dedi.

Hiçbir şey alamıyorum

Çocukları için kıyafet almaya çıkan Nevroz Cintan ise, “Alışverişe çıktık küçük çocuğuma sadece bir parça kıyafet alabildim. Her şey çok  pahalı. Benim yapabileceğim bir şey yok. Bunu bize yapanlara sormak gerekir. Elimizden hiçbir şey gelmez. Eskiden 70 TL ye birçok şey alabiliyordum, ama şimdi o eski parayla hiçbir şey alamıyorum” ifadelerini kullandı.

İkram edecek bir şeyim yok

Önceleri bayram için baklava ve benzeri tatlılar yaptıklarını ancak bu bayramda yapamadıklarını söyleyen Hanım Kiye de, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Şu an şeker dahi alamıyoruz. Kapıya gelen çocuklara ne ikram edeceğim bilemiyorum. Bayramda misafirlerim gelecek onlara ikram edecek bir şey yoktur. Bunun tek sorumlusu Erdoğan’dır, Allah kabul etmesin.”

Günlük 60 TL’den geriye bir şey kalmıyor

Öğrenci Havin Uzunay ise, ailesinin bayram ihtiyacını gidermek için çalıştığını söyledi. Günde 60 TL kazandığını dile getiren Havin, “Günlük yemeğe 20 TL, yol masrafı ise 10 TL’ye mal oluyor. Hiçbir ihtiyacımı karşılayamıyorum. Biz 8 kişilik bir aileyiz ama geçinemiyoruz. Henüz hiçbir şey alamadık. Bu gidişle de  hiçbir şey alamayacağız” ifadelerini kullandı.

VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.