Çocuklar çocuk doğuruyor

Kadın Haberleri —

Guatemala'da bir hemşire, doğum yapan 16 yaşındaki bir çocuğu muayene ediyor.

Guatemala'da bir hemşire, doğum yapan 16 yaşındaki bir çocuğu muayene ediyor.

  • Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), hazırladığı bir raporla gelişmekte olan ülkelerde her üç çocuktan birinin anne olduğunu duyurdu. UNFPA, durumun ciddiyeti konusunda da uyardı.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun (UNFPA) hazırladığı rapora göre, gelişmekte olan ülkelerdeki kadınların yaklaşık üçte biri ergenlik döneminde anne oluyor. UNFPA Şefi bu konuda yayınlanan raporda ciddi uyarılar bulunuyor. 

BM sitesinde geçen UNFPA’nın raporu, ergenlik döneminde çocuk doğurmaya başlayan kadınların, 2015-2019 yıllarında 40 yaşına geldiklerinde neredeyse 5 doğum yaptığını gösteriyor.    

Gelişmekte olan ülkelerdeki kadınların yaklaşık üçte biri 19 yaşın altında anne olurken, bunun yarısını ergenlik çağındaki çocuklar oluşturuyor.

UNFPA’nın yayınladığı raporda, çocuk annelerin son 10 yılda sadece yüzde 3 oranında düşüş olduğu ve bu düşüşün aslında çok az olduğuna dikkat çekiliyor.

Ergenlik dönemi bitmeden üç çocuk doğan var

İlk doğumunu 14 yaşında veya daha küçük yaşta yapan çocukların yaklaşık dörtte üçü ergenlik döneminde ikinci doğumu yapıyor. İki doğum yapan çocukların yüzde 40’ı da ergenlikten çıkmadan üçüncü doğumunu gerçekleştiriyor. 

Çocuklar anneler, hem hamilelik sürecinde hem doğumda ve hem de doğum sonrasında ciddi sağlık sorunlarıyla yüz yüze geliyor.

Çocuklar yüz üstü bırakıldı

Raporda, UNFPA Direktörlerinden Dr. Natalia Kanem, “Gelişmekte olan ülkelerdeki tüm kadınların yaklaşık üçte biri ergenlik döneminde anne olurken, dünyanın ergen kızları yüzüstü bıraktığı açıktır” ifadelerine yer verdi. Kanem, “Ergen annelerde gördüğümüz tekrarlayan gebelikler, cinsel sağlık ve üreme sağlığı bilgilendirmelerine ve hizmetlerine çok ciddi anlamda ihtiyaç duyduklarının bariz bir işaretidir” dedi.

Politikalarınızı değiştirin

Rapor, kız çocuklarına kapsamlı cinsellik eğitimi, sosyal destek ve kaliteli sağlık hizmetleri sağlama, ailelere ekonomik destek sağlama ve yerel örgütlerin konuya dahil olmasını sağlama ihtiyacı da dahil olmak üzere siyasetçilerin ve yerel yöneticilerin bu ciddi soruna yönelik politikalar geliştirmesi gerektiğine dikkat çekildi. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.