Çocuklar için 'çember'

Toplum/Yaşam Haberleri —

Psikolog Hatice Göz

Psikolog Hatice Göz

  • Türkiye ve Kurdistan’da yaklaşık 2 milyon çocuk işçi var. Bu rakam içerisinde mevsimlik tarım işçileri ve kayıtsız çalışan çocuklar bulunmuyor. İstismar, taciz ve tecavüz vakalarında, resmi şikayet oranı çok az bulunurken, binlerce çocuk her gün istismara maruz kalıyor.

Bu alanda çalışma yapan uzmanlar ve gönüllüler, bir araya gelerek, Çember Çocuk Politikaları Dergisi'nin ilk sayısını çıkardı. İlk sayıda çocuk hakları, işçilik, istismar, çarpık çocuk algısı ve bütünlüklü çocuk politikalarıyla ilgili yazı ve röportajlara yer verildi. 

Neden çember? 

Çıkardıkları dergiyle çocuklara yeni alanlar açmayı hedeflediklerini aktaran Çember Çocuk Politikaları Dergisi editörü ve psikolog Hatice Göz, çocukların özgür, eşit, demokratik ve barış içinde yaşayabilecekleri bir dünyada özne olması gerektiğini söyledi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Tolga Güney’in haberine göre çocuk hakları ve politikaları konusunda yıllardır çalışma yaptıklarını aktaran Göz, çocuk meselesini derinlikli tartışmak ve mücadele alanlarıyla bağını kurmayı amaçladıklarını kaydetti. 

Göz, "Çocuklarla yan yana geldiğinizde hemen çember olma ihtiyacı duyarız. Çünkü çember olduğumuzda birilerinin öne birilerinin arkaya oturtulduğu, birinin görüp birinin göremediği biçim dağılır. Herkes birbirini görebilir. Atölye, söyleşi gibi etkinliklerde çocuklarla bu yöntemi çok kullanıyoruz. Bir de çemberi toplumsal yaşam gibi kurguluyoruz. Toplumsal yaşamın içinde çocuklar var ve çemberin içerisindeler. Özne olarak kabul edilmedikleri için çemberin dışında kalıyorlar. Bizim niyetimiz çemberle birlikte onlara ait olan alanları onlara tekrar açmak" diye konuştu. 

  Korkunç rakamlar 

Türkiye'nin çocuk hakları konusunda karnesinin kötü olduğunu vurgulayan Göz, "Türkiye'de mülteci çocuklar ile birlikte yaklaşık 30 milyon çocuk var. Ama bu kitle bir yandan da görülmez. Çocuk ihmal ve istismarının çok yoğun yaşandığı bir ülke burası. Bunlar karşısında cezasızlık politikaları çok yoğun bir şekilde işletiliyor. Türkiye'nin de imzacısı olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi çocuğun üstün yararının gözetilmesi gerektiğini belirtiyor. Ama bu ilke hiç uygulanmıyor. Sadece 2022'de 8 bine yakın 15 yaşında çocuk doğum yapmış. Bu çok korkunç bir rakam" ifadelerini kullandı.

Anadilde eğitim sorunu

Çocukların zorla çalıştırılmasının da bir başka sorun olduğunu söyleyen Göz, iktidarın "faşizmi kurumsallaştırma" sürecinde çocukların çalıştırılmasını da bir araç olarak gördüğünü dile getirdi. Göz, Türkiye'de en az 4-5 milyon çalıştırılan çocuk olduğuna işaret ederek, "Devlet kendi durduğu yerden çocuk emeğini sermayenin sömürüsüne açıyor. Çocukları işçileşme sürecine götüren mesele eğitim sorununda başlıyor. 2 milyona yakın çocuk eğitimden kopmuş durumda. Bunların eğitimden neden uzaklaştığı ya da geri dönüp dönemeyeceği tartışması bile açılmadı. En yakıcı sorun ise çocukların okula aç gitmesi. Eğitimde yaşanılan sorunlardan birisi anadilde eğitim sorunu. Türkiye halen Çocuk Hakları Sözleşmesi'ndeki 3 maddeye çekincesini kaldırmadı. Türkiye'de Kürt sorunu çözümsüzlük üzerinden götürüldüğü sürece çocukların anadil sorununu tartışmaya gelemiyoruz. Kürt çocukları bunun en büyük mağduriyetini yaşamak zorunda kalıyor. Onun çeperinde göçmen çocuklar da var. Onlar da göç ettikleri ülkelerde anadil hakkına sahip olmak zorundalar. Ama Türkiye bunu uygulamıyor ve o çocuklarda Arapçaya erişemiyor" şeklinde konuştu. 

Dindar, ucuz nesil

Sistem varlığını sürdürdüğü sürece çocuklarla ilgili sorunların çözülemeyeceğini kaydeden Göz, şunları söyledi: "Erkek ya da kadın tarafından ezilen ve şekil verilmesi gereken kişiler olarak görülüyor. Benzer bir şeyi devletler yapıyor. Ülkesini koruyan Türk çocuğu olarak yetiştiriliyor. Çocuk yine devletin de nesnesi konumuna düşüyor. Bugün Erdoğan rejimi de dindar, ucuza çalışacak bir nesil yetiştirmeye çalışıyor. Bu durum çocuklarla ilgili sorunun temelini oluşturuyor."

Özgür, eşit, demokratik 

"Çocukların yaşadıkları sorunlara müdahale edebilecek somut adımlara ihtiyacımız var" diyen Göz, çocukların özgür, eşit, demokratik ve barış içinde yaşayabilecekleri bir dünyada özne olması gerektiğini vurguladı. İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.