Çocuklar yerine ‘öğretmen’ korunuyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Milli Eğitim Müdürlüğü’den İlçe belediye başkanına, jandarmasından savcısına devlet Amed’in Dicle ilçesine bağlı bir köyde öğretmenlik yapan Diyadin B.’nin 15 öğrenciye yönelik cinsel saldırı ve tecavüz olayını örtbas etmeye çalışıyor. 

BERÎTAN CANÖZER / JINNEWS

Amed’in (Diyarbakır) Dicle ilçesine bağlı bir köy okulunda 8 yıldır öğretmenlik yapan Diyadin B.’nin, öğrencileri cinsel saldırıda bulunduğu ortaya çıktı. 15 öğrencinin bulunduğu sınıfta öğrencilere cinsel saldırıda bulunan, tecavüz eden ‘öğretmenin’, öğrencileri tehdit ve şantajla korkuttuğu, olayı örtbas ettiği öğrenildi.

Sistematik cinsel saldırı ve tecavüz, yaklaşık bir hafta önce bir öğrencinin tanık olduğu olayı abisine anlatmasıyla ortaya çıktı. Çocuğun abisinin tecavüzü jandarmaya haber vererek okula gittiği ve öğretmeni darp ettiği belirtildi. Tanıkların anlatımına göre daha sonra okula gelen jandarma, çocuğun abisini gözaltına aldı ve öğrenciler ile öğretmeni jandarma karakoluna götürdü.
 
Çocuklar her şeyi anlattı

Çocuklardan birinin annesi olan Ş. yaşananları şöyle anlattı: “Telefon geldi, açtığımda Diyadin öğretmen arıyordu. ‘Çocuklarınız bana iftira attı beni cinsel tacizle suçluyorlar. Gelin onlarla konuşun, benim adımı lekelemesinler’ dedi. Ben ne olduğunu anlayamadım, tedirgin bir şekilde karakola gittim. Çocuğumla konuştum, olanları anlattı ben de, ‘çocuktur yanlış anlamıştır’ diye düşündüm ve şikayetçi olmadığımızı söyledim. Diğer aileler de benim gibi şikayetçi olmadılar. ‘Çocuklar sonuçta’ diye düşündük. Şu an çok pişmanız tabi.

Çocuklarımıza güvenmemiz gerekirdi. Eve geldik. Benim içimde şüphe kaldı, rahat edemedim. Çocuğumun yanına gittim, oturdum sakince konuştum. ‘Neden böyle bir şey yaptınız, öğretmeninize neden iftira attınız’ diye sordum. Çocuğum da bana kızdı. “Anne siz bilmiyorsunuz siz neden şikayetçi olmadınız? O öğretmen yıllardır pis şeyler yapıyor” dedi.”
Olanları çocuğundan öğrenen anne Ş., “Elim ayağım boşaldı. ‘Ben ne yaptım’ diye düşündüm” diyerek, çocuğunu aynı okula gönderen aileleri aradığını ve çocuklarıyla konuşmalarını istediğini dile getirdi.  Diğer çocuklarında ailerine aynı şeyleri söylediğini aktaran anne Ş. ertesi gün savcıya giderek ifadesini değiştirdiğini, diğer ailerin de ifadelerini geri alıp öğretmenden şikayetçi olduklarını anlattı. Olayın kapatılmaya çalışıldığını belirten anne Ş. şunları kaydetti: “Özellikle bazı aileleri aramışlar, ‘şikayetçi olmayın bu olay kapansın’ demişler. Olay ortaya çıkınca, bunun eski öğrencileri de taciz edildiğini söylemeye başladı. Bu taciz olayları 4 yıldır varmış. Eski okul müdürü olayın üstünü kapatmış. Öğrenciler şikayet etmiş ama okul müdürü ‘Siz yanlış anlamışsınız, orta yerde böyle şeyler konuşmayın’ deyip susturmuş hepsini.”
 
‘Kadın pedagog yok’ denilerek ifadeler durduruldu

Anne Ş., aynı zamanda 4 öğrencinin pedagog eşliğinde ifadesinin alındığını ancak ifade işlemlerinin “Kadın pedagog yok” gerekçesiyle durdurulduğunu belirtti. Ailelerin bir an önce ifadelerin alınıp, şikayetlerin işleme konulması için “Erkek pedagog da olsa ifadeler alınsın” dediğini söyleyen Ş., erkek pedagogla ifadelerin ne kadar sağlıklı alınabileceği konusunda endişeleri olduğunu aktardı. Ş., seslerinin duyulmasını istediklerini söyleyerek, “Olayın üstü kapatılmak isteniyor. Savcı kimseden ifade almıyor, ilk ifadeleri esas alacağını söylemiş avukatlara ama ilk ifadelerimizde olayı henüz bilmiyorduk. Savcı aynı zamanda takipsizlik vereceğini ve dosyayı kapatacağını söylemiş. Bu adam bu okuldan alınsa dahi gideceği okulda başka öğrencileri taciz edecek. Biz bu öğretmenin yargılanmasını ve görevden alınmasını istiyoruz. Biz çocuklarımızı kime emanet ediyoruz” diyerek tepkisini ve endişelerini de dile getirdi.
 
4 öğrencinin ifadesi alınmış

Bir diğer tanık B. ise ailelerin susturulmaya çalışıldığını ve olayın örtbas edildiğini belirterek, “İlçe belediye başkanı da dahil olmak üzere herkes olayın üstünü kapatmaya çalışıyor. Milli Eğitim Müdürlüğü’nden ailelere ulaşılıyor, olayı yaymamaları için. Biz olayın kapatılmasını istemiyoruz. Öğrenciler her gün cinsel taciz ve tecavüze maruz bırakılıyormuş. Hangi vicdan bunu örtbas edebilir? Çocuklar her gün bunu yaşadığını söylüyor. 4 öğrencinin ifadesi alınmış ama diğer öğrencilere hiç sorulmamış dahi. Kadın pedagog yok diye günlerdir oyalıyorlar. Aileler olarak bunu kabul etmiyoruz ancak ifadelerin değiştirilmesine dahi izin verilmiyor. Okuldan bir öğrenci abisine olayı anlatmasa, abisi gidip öğretmene hesap sormasa, jandarmaya haber vermese belki hala bunu bilmiyor olacaktık. Bir de çıkıp, “Köyün gençleri bana iftira atıyor” demiş. Gençler ona niye durduk yere iftira atsınlar. 8 yıldır öğretmen bu köyde. Öğrencilerin hepsi mi yalan söylüyor? Bir tanesi bile diğerinin aksine konuşmuyor” diye belirtti. 
 
Öğrencileri tehdit etmiş
Aynı okulda eğitim gören çocuklardan birinin annesi olan ismini vermek istemeyen veli ise öğretmenin jandarma okula geldiği sırada öğrencileri tehdit ettiğini aktararak, “Öğrencilere ‘Beni şikayet etmeyeceksiniz, öyle bir şey olmadı diyeceksiniz’ diyor. Eski okul müdürü vardı, o her şeyi biliyormuş ama hep örtbas etmiş. Çocuklarımızın psikolojisi kötü. Yine o okulda aynı şekilde eğitim alamazlar. Her şeyi tekrar tekrar yaşayacaklar.

Kimse bu çocukları düşünmüyor herkes o tacizciyi koruma aklama derdinde. Savcıya gittik 'Hocam ne olacak bu durum' dedik. 'Hocam değil savcı bey diyeceksiniz' diyor. Biz çocuklarımızın derdine düşmüşüz o makamının derdinde. Bizi dinleme tenezzülünde bile bulunmadı. Zorla dinlettirdik" sözleriyle karşılaştıkları muameleye dikkat çekti.
 
Öğretmen açığa alınmadı

Öğretmenin hala açığa alınmadığını belirten veli şöyle dedi: “Savcı avukata ilk ifadeleri esas alacağını ve takipsizlik vereceğini söylemiş. Yani açık bir şekilde olayın üstünü kapatacaklar. Yayın yasağı getirdiler zaten dosyaya. Çocuklarımızı korumak yerine öğretmeni koruyorlar. Bu olay ortaya çıkınca birçok öğrenci 'Biz de yaşadık' demeye başladı. Geçen yıl bir erkek öğrenci ailesine planları anlatmış ama ailesi korktuğu için çocuğa 'sus, sen karışma' demiş. O zaman duymuş olsaydık belki de çocuklarımızı daha erken kurtarmış olacaktık. Eski öğrencileri var mesela, onlar da utandıkları, korktukları için söylememişler.”

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.