Çocuklarımızın büyüme ve öğrenme hakkı var

Kadın Haberleri —

.

.

  • Silêmanîli kadınlar, Türk devletinin Rojava’ya yönelik işgal saldırılarına tepki gösterdi. Kadınlar,  “Bizim çocuklarımızın da büyümeye, öğrenmeye ve gelecek sahibi olmaya hakkı var” dedi.

Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırıları devam ediyor. 19 Kasım günü başlayan saldırılarda elektrik santralleri, su tesisleri, buğday ambarları, sağlık merkezleri, petrol kuyuları, gaz dolum tesisleri, sağlık merkezleri ve okullar hedef alındı.

Türk devletinin işgal saldırılarında okulları hedef alınmasına tepki gösteren Silêmanîli kadınlar, saldırıların durdurulmasını ve çocukların okuma haklarına erişiminin sağlanmasını istedi.

Çocukların yaşam hakkı tehlikede

Kendisi de bir öğretmen olan Sabriye Ahmed, “İnanç, dil ve cinsiyet ayırımı gözetilmeden tüm çocuklar okuyup öğrenme hakkına sahiptir. Rojava’ya dönük saldırı haberleri beni çok etkiledi. Özellikle de okullara yapılan saldırılar ve çocukların bugün okula gidemiyor olmasının hiçbir haklı gerekçesi olamaz.” sözleriyle saldırılara tepki gösterdi. 

Sabriye Ahmed, İran ve Türkiye tarafından yoğunlaşan saldırıların çocukların sadece eğitim ve öğrenim hakkını değil, yaşamlarını da tehlikeye attığını kaydetti.

‘Çocukların temel hakları gasp ediliyor’

“Kürdistan’ın dört parçasında yaşanan savaş ve saldırılardan kaynaklı olarak çocuklar okuma hakkından mahrum kalıyor” diyen Nigar Celal ise okumanın temel bir hak olduğunu kaydetti. Nigar Celal Başûre Kurdistan’a yönelik de artan saldırılara dikkat çekerek, “Şu an sadece saldırıların hedefi olan Rojava ve Rojhilat Kurdistan’ında değil, bizde de bir süredir bazı bölgelerde çocuklar okula gidemiyor. Zirguwez ve Koyê mıntıkalarında İran’ın saldırılarından dolayı çocuklar okula gidemiyor. Kürtlerin varlığına yönelik hep saldırılar oldu. Çocukların temel hakları hep gasp ediliyor” dedi.

Baskı bir parçamız haline geldi

Pervîn Huseyin de, “Çocukların eğitim hakkı elinden alınmamalı. Okumak onların da hakkı, neden bombardımanlarla bu hak ellerinden alınıyor?” diyerek saldırılara tepki gösterdi.

Pervîn Huseyin, ülkelerine yönelik işgal tehditlerinin sürüyor olması çocukların geleceklerini de etkilediğini kaydetti.

Najat Ahmed de uzun yıllardır savaşın devam ettiği Kurdistan’da çocuk olmanın ağır bedellerine dikkat çekerek, “Tarihimizin bir parçası haline geldi işgal ve baskı. Bizim çocuklarımızın da büyümeye, öğrenmeye ve gelecek sahibi olmaya hakkı var” diye konuştu.

ŞÎNYAR BAYÎZ / NÛJINHA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.