
Fransa’nın Strasbourg kentinde devam eden süresiz dönüşümsüz açlık grevi, bugün 47. gününe girerken, eylemcilerin sağlık durumu giderek kritikleşiyor.
Dr. Fahrettin Gülşen, konuyla ilgili ‘’Her an her şeyin olabileceği günlerden geçiyoruz’’ dedi.
15 Kürdistanlının sağlık durumu hakkında bilgi veren Dr. Gülşen, eylemcilerin tümünde ciddi düzeyde baş dönmesi, kansızlıktan kaynaklı üşüme, kemik ve kas ağrılarının baş göstermeye başladığını belirtti. Süresiz dönüşümsüz açlık grevindeki eylemcilerin vücut dengelerini korumakta zorlandığını ifade eden Dr. Gülşen, görme bozukluğunun da başladığını kaydetti.
Bir eylemci daha hastaneye kaldırıldı
Dün sabah saatlerinde, süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemcilerinden Gülistan Hasan, rahatsızlanarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. 8 kilo vererek 48 kiloya düşen Hasan’da yüksek ateş çıkınca, doktor kontrole çağrıldı. Gülistan Hasan’ı kısa bir kontrolden geçiren Fransız doktor, eylemcinin hastaneye kaldırılması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine eylem yerine gelen ambulans ekibi, eylemciyi bazı tetikler yapmak üzere hastaneye kaldırdı. Doktor, serum verilmesi gerektiğini belirtirken, Hasan ve diğer eylemciler, tedaviyi reddetti. Bunun üzerine Gülistan Hasan, süresiz-dönüşümsüz açlık grevinin yapıldığı St.Maurice Kilisesi’ne tekrar geri getirildi.
Dün, resmi tatil olması sebebiyle Avrupa resmi kuruluşlarına yönelik eylem gerçekleştirilmedi ancak Kürdistanlıların ve dostlarının, açlık grevi eylemcilerine destek ziyaretleri devam etti. Paris, Hollanda, Belçika, Almanya ve İsviçre’den gelen Kürdistanlıların yanı sıra tanınmış birçok şahsiyet de dün eylem yerindeydi. KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, KONGRA GEL Başkanı Remzi Kartal, PJAK Başkanı Hacı Ehmedi, yönetmen Bülent Gündüz ve sanatçılar Çetin Oraner ile Ergin Xelikan, bu haftasonu eylemcilere destek ziyaretlerine bulundu.
Mandela’nın eski avukatı da eylemcilerin yanında
Eylemcileri yalnız bırakmayan bir diğer tanınmış şahsiyet ise, ANC’nin efsanevi lideri Nelson Mandela’ya esaret yıllarında avukatlık yapmış olan Essa Moosa eyleme destek vermek amacıyla önceki akşam Güney Afrika’dan Strasbourg’a geldi. Güney Afrika’daki Kürt İnsan Hakları Eylem Grubu (Kurdish Human Rights Action Group - KHRAG) Başkanlığını da yapan Moosa, önceki gün süresiz dönüşümsüz açlık grevindeki eylemcilerle görüştü. Görüşmede, eylemcilerin sözcüsü Fuat Kav, hedefleri ve durumları hakkında bilgi verdi. Kav, Öcalan’a Özgürlük İnsiyatifi olarak 1 Mart’ta başlattıkları eylemi ‘Êdî bes e! An azadî an azadî’ hamlesinin çerçevesinde ele aldıklarını vurguladı ve uzun vadelik hedeflerinin, Öcalan’ın özgürlüğü olduğunu belirtti.
Moosa da, Güney Afrika’da Apartheid rejimi ile ANC arasındaki müzakereler başlamadan önce, çözümün çok uzakta olduğunu sandıklarını, ancak çözümün çok kısa bir sürede geliştiğine dikkat çekti. Moosa, ‘’Mandela’nın özgürlüğünü kendi gözlerimizle göreceğimize inanmıyorduk. Ama onun özgürlüğünü gördük. İnanıyorum ki hep birlikte Öcalan’ın özgürleştiği güne tanıklık edeceğiz’’ dedi. Dün de dönüşümlü açlık grevi eylemcileri ve ziyaretçilerle sohbet eden Moosa, hala destek amaçlı Strasbourg’ta bulunuyor.
Çelik: Duygusal yaklaşılmamalı
Dün süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemcilerinden Ahmet Çelik de, dönüşümlü açlık grevindekilerle ziyaretçileri selamlayan bir konuşma yaptı. Eylemlerinin oldukça kritik bir aşamada olduğunu vurgulayan Çelik, duygusal yaklaşımların aşılmasını istedi. ‘’Ölümlerin yaşanmasından korkuluyor, bunu biliyoruz’’ diyen Çelik, temel değerlerinden koparılarak yaşamın ölümden beter olduğunu söyledi. Konuşmasını ‘’An Azadî An Azadî’’ sözleriyle bitiren Çelik’e, ziyaretçilerle eylemciler ‘’Bijî Serok Apo’’ sloganıyla karşılık verdi.
Bu arada Kürdistan Sağlıkçılar Birliği’nden bir heyet de açlık grevi eylemcilerini ziyaret etti. Cuma akşamı gelip dün eylem yerinden ayrılan sağlıkçılar, süresiz dönüşümsüz açlık grevindeki 15 kişilik grubun sözcüsü Fuat Kav ile görüşüp, eylemcilerin durumu hakkında bilgi aldı. Görüşmede Kav, sağlıkçıların da aktif harekete geçmesini ve eylemler geliştirmesini istedi.
Süresiz dönüşümsüz açlık grevindeki 15 kişilik grup, eylemlerinin başarıya ulaşması için her alanda harekete geçme ve destek eylemlerini yükseltme çağrısı yaptı.
Basın emekçileri devraldı
Öte yandan devam eden dönüşümlü açlık grevi önceki gün özgür basın emekçileri, Mezopotamya Kültür Hareketi’ne (TEV-ÇAND) mensup sanatçılardan 5 günlük dönüşümlü açlık grevi nöbetini devraldı. 30 Kürt basın emekçisi, bugünden itibaren 3 gün boyu Avrupa Konseyi (AK) ve İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) merkezleri önünde eylem gerçekleştirecek. Şimdiye kadar söz konusu oturma eylemleri dönüşümlü açlık grevi eylemcileri tarafından gerçekleştirilirken, bundan sonra her gün Almanya’dan yüzer kişilik gruplar aktif katılım ile destek sunacak. Çarşamba günü ise, sanatçılar, Avrupa Parlamentosu önünde, kendi kostüm ve enstrümanları ile bir protesto gösterisi gerçekleştirecek.
MERAL ÇİÇEK - STRASBOURG