Colemêrg iradesini koruyor

Yeşil Sol Parti / Hakkari

Yeşil Sol Parti / Hakkari

  • Yeşil Sol Parti Colemêrg İl Örgütü, irade gaspına dönük müdahalelerin provakasyon niteliğinde olduğunu belirterek,  “Halkımızın iradesini ne pahasına olursa olsun koruyacağız” dedi.

AKP, Yeşil Sol Parti’nin üçte üç yaptığı Colemêrg’te 2018'de uyguladığı taktikle bir milletvekilini almanın peşine düştü. 

Colemêrg'te resmi olmayan seçim sonuçlarına göre; milletvekilliği seçimlerinde Yeşil Sol Parti, 95 bin 600 oyla yüzde 62,47; AKP, 31 bin 537 oyla yüzde 20,59; CHP, 11 bin 86 oyla yüzde 7,24 aldı. Bu sonuçla Yeşil Sol Parti, üç milletvekilinin üçünü de aldı, ancak AKP'liler tarafından sandık sonuçlarına dair üst üste itirazlar yapıldı. Tartışmalar sürerken AKP, bir vekil çıkarmak için tüm imkanlarını seferber etmeye başladı. AKP adayı Abdulmuttalip Özbek, İl Seçim Kurulu'ndaki yurt dışı oyları sayımı tamamlanmadan kent valisiyle özel bir görüşme gerçekleştirdi. Hemen ardından İl Seçim Kurulu ile görüşen Yeşil Sol Parti adayları, olası hile ve usulsüzlüklere karşı "demokrasi" nöbeti başlattı.

Baro, ÖHD ve İHD

Yeşil Sol Parti Colemêrg İl Örgütü, bunun üzerine Hakkari Valiliği binasında bulunan Hakkari İl seçim Kurulu, Gever (Yüksekova), Şemzînan (Şemdinli) ve Çelê (Çukurca) il ve ilçe seçim kurullarında ve parti binalarında demokrasi nöbeti başlattığını duyurdu. Başlatılan nöbetlere Vezir Parlak, Colemêrg; Öznur Bartın, Gever, Onur Düşünmez ise Şemzînan’dan katılım sağlıyor. Hakkari Barosu, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyeleri ve İnsan Hakları Derneği (İHD) gözlemci avukat ve üyeleri de oyların güvenliği sağlamak amaçlı katılıyor.

Adil ve demokratik olmadı

Yeşil Sol Parti seçilmiş Colemêrg Milletvekili Vezir Parlak, HDP önceki dönem Colemêrg Milletvekili ve PM üyeleri Abdullah Zeydan öncülüğünde çok sayıda partilinin katılımlarıyla İl Seçim Kurulu ziyaret edildi. Ziyaret sonrası Hakkari Valiliği önünde basın açıklaması düzenlendi. HDP Colemêrg İl yöneticisi Kadir Şahin, 14 Mayıs seçimlerinin adil ve demokratik bir ortamda gerçekleşmediğinin bilinmesini istediklerini belirterek, “Seçim günü hasta ve engelli seçmenlerimizin dahi sandıkların başına giderek oylarını kullandıklarına ve iradelerine sahip çıktıklarına hep birlikte tanık olduk” dedi. 

Hukuki bir gerekçe yok

AKP'nin sandıklara dönük yaptıkları itirazların hiçbir hukuki gerekçesi olmadığını söyleyen Şahin, AKP’nin iddia ettiği konuların oy kullanma süresi içerisinde tutanak altına alınması gereken iddialar olduğunu vurguladı. Yurt dışı oylarının da geciktirilerek sisteme girilmemesinin irade gaspına dönük endişeleri arttırdığını ifade eden Şahin, “Yaşanan gecikme ve gelişen iddialar kaygılarımızın da yerinde olduğunu göstermektedir. Bütün illerde hatta iktidara yakın kaynaklar dahi yurt dışı oylarının dağılımını sisteme girmişlerdir. Bu sonuçlara göre de üç vekilimiz yüksek bir oy farkıyla Meclis'e gitmektedir” diye konuştu.

Tekrar uyarıda bulundu

Colemêrg’te başta kent valisi olmak üzere, mülki idari amirliklerini bütün partilere eşit mesafede yaklaşmaya çağırdıklarını söyleyen Şahin, kurum amirlerine seçimlerin sonucunu etkileyecek hiçbir girişimde bulunmamaları konusunda uyarıda bulunduklarını belirtti. Şahin, şunları ifade etti: “Herkesin halkın iradesine saygı göstermesi gerekmektedir. İrade gaspına dönük müdahalelerin provokasyon niteliğinde olup toplumu birbirine kutuplaştıran bir hamle olduğunu da belirtmek istiyoruz. Binbir emek ve bedelle sandıklara giden halkımızın iradesini ne pahasına olursa olsun koruyacağımızı ve bir takım girişimlere de izin vermeyeceğimizi belirtiyoruz. Hakkâri'deki bütün resmi kurumları ve farklı görüşlerde olan siyasi çevreleri halkımızın iradesine saygı duymaya ve bu hukuksuz girişimlere karşı ses çıkarmaya davet ediyoruz.”

2018'i tekrarlama çabası

Söz konusu tablo, 24 Haziran 2018'de yapılan genel seçimlerde yaşananları gündeme getirdi. HDP, 24 Haziran seçimlerinde yüzde 97 bin 558 oy; AKP-MHP ise 32 bin 449 oy almıştı. Hem AKP hem de HDP'den sandıklara itirazlar yapılmıştı. HDP, 4 bin 800 oyun geçersiz sayıldığı ve ittifak oylarının iki defa sayıldığını tespit etmişti. AKP ise bazı sandıklardaki oyların yeniden sayılmasını istemişti. AKP'nin yaptığı itirazların birçoğu kabul edilirken, HDP'nin itirazlarının büyük bölümü reddedilmişti. AKP'li yetkililer, o dönemde de sayım ve itirazlar sürerken Valilik ve İl Seçim Kurulu üyeleri ile görüşmüştü. Bazı oyların yeniden sayılarak AKP'ye yazılması ve gümrük oylarının eklenmesiyle HDP'nin kazandığı bir vekil, çok az bir oy farkla AKP'ye geçmişti. HAKKARİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.