Conta Elastik işçileri 100 gündür direniyor

  • Gebze’de Pulver Kimya bünyesindeki Conta Elastik’te örgütlenme çalışması yürüten Petrol-İş üyesi üç işçinin işten atılmasıyla balatılan direniş, 100. gününü doldurdu. 

 

ESRA SOYBİR*/KOCAELİ

Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde (GOSB) bulunan ve toz boya üretimi yapan Pulver Kimya ile bünyesindeki diğer 4 şirkette örgütlenme çalışması yürüten Petrol-İş, Conta Elastik şirketinde sendikal yetki belgesini aldı. Sendika örgütlenme faaliyeti yürüten üç işçi, şirkette çoğunluğun sağlanması ardından işten atıldı. İşten atılan işçiler, fabrika içinde çalışan işçilerin de desteğiyle 100 gündür direniyor. 

Pulver Kimya direnişçilerine, Petrol-İş Gebze Şubesi’nin örgütlü bulunduğu Real Kauçuk, Trelleborg, Özay Plastik, Plascam, Ravago, Novares fabrikaları temsilcileri tarafından da destek ziyareti gerçekleştirildi. Bir yandan işçilerin mücadelesi sürerken bir yandan da Petrol-İş’in örgütlenme faaliyetleri devam ediyor. Elastron’da 15 Ekim’de çoğunluk sağlanarak ana şirket olan Pulver ile beraber Conta Elastik, Riva, Subaşı ve Elastron işletmelerinde de çoğunluk sağlanmış oldu.

Mücadeleyle masaya çekildi

Petrol-iş Gebze Şube Başkan Yardımcısı Şivan Kırmızıçiçek, Pulver Kimya bünyesindeki tüm fabrikalarda çoğunluk sağladıklarını ve yetkilerinin geldiğini fakat işverenin yetkiye itiraz ettiğini ifade etti. İşten atılan ve çalışmaya devam eden işçilerin mücadelesi sonucu işverenin masaya oturduğunu belirten Kırmızıçiçek, "Masaya getirdik, taleplerimiz üzerine oturup konuştuk, belirli bir uzlaşma ortamı oluştu. Taslak hazırlamaya başladık. Sunduğumuz taslakla biz yetkisizlik gölgesinde bir sözleşme masasına oturmayacağız. Bizim için iki hassas konu var; 

* İtirazların geri çekilmesi. 

* Atılan arkadaşlarımızın sorgusuz, sualsiz işlerine geri dönmesi.

Sunulan taslağa karşı işverenin tutumunun mücadeleyi belirleyeceğini kaydeden Kırmızıçiçek, "Umuyoruz ki işveren bir an önce bu hatasından vazgeçer, sendikanın taleplerini kabul eder, işyerinde iş barışı oluşur ve herkes huzurlu bir şekilde çalışmayı sürdürür. Bunun haricinde daha çetin bir mücadele hepimizi bekliyor" şeklinde konuştu.

İçeriden dışarıyla dayanışma

Çalışan işçiler ise yemeklerde ses çıkartma, fabrika içinde yürüyüşler şeklinde devam eden eylemlerle dışarıdaki direnişle dayanışıyor. Fabrikada çalışmakta olan bir işçi gönderdiği mesajda, taviz vermediklerini, birbirlerine sarılarak halkayı büyüttüklerinin altını çizerek, “Bu süreçte gerek yasal gerek yasal olmayan eylemler yaptık. Çünkü arkadaşlarımız haksız yere işten atıldı ve biz de iş durdurduk. 'Ya hepimiz ya hiçbirimiz' diyerek yola çıktık ve bu arada mesaileri durdurduk, tutanaklar tutuldu, bizler de direnişi ve eylemleri dışarıdan içeriye taşıdık. ‘Artık içeride, dışarıda direniş ve mücadele var. Bu dava ekmek davası, bu kavga sınıf kavgası’, diyerek arkadaşlarımıza çevremize mücadelemizin sesini duyurduk. Üç arkadaşımızın dışarıda olmasının üzücü olmasından ziyade onlar bizim onur simgemiz oldu. Onları son güne kadar yalnız bırakmayacağız. Arkadaşlarımız işlerine geri dönene kadar mücadeleye devam edeceğiz.” 

*Gazeteci Esra Soybir, MA ile dayanışma kapsamında hazırladı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.