Aralık ayında Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüsün (Covid-19)’ü Dünya Sağlık Örgütü (WHO), pandemi olarak nitelendirildiğini duyurdu.

Koronavirüs salgınında dünya çapında 4 bin 600’ün üzerinde can kaybı yaşanmasının ve binlerce kişiye yayılması sonrasında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bunu Pandemi olarak nitelendirdiğini duyurdu. Euronews’te yer alan habere göre, Cenevre’de açıklama yapan Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, salgının kaygı verici seviyede yayılması ve ciddiyetinden derin endişe duyduklarını söyledi.

Ayrıca Tedros, virüse karşı yeteri kadar harekete geçilmediğini ve bu durumdan endişe duyduklarını belirterek, “Tüm ülkelere sesleniyorum; acil durum müdahale mekanizmalarınızı etkin hale getirin. Salgının riskleri konusunda vatandaşlarınızla iletişim kurup kendilerini nasıl koruyabilecekleri hakkında bilgi verin. Hastanelerinizi hazır hale getirin. Sağlık çalışanlarınızı koruyun ve eğitin” ifadelerini kullandı.

Tedros devamla şunları kaydetti: “Eğer tüm ülkeler müdahaleyle vatandaşlarını teşhis eder, test eder, tedavi eder, tecrit eder, izler ve harekete geçerse salgının gidişatını değiştirebiliriz.”

İki hafta içinde, Çin dışında Covid-19 vaka sayının 13 kat, etkilenen ülke sayısının da 3 kat arttığını aktaran Tedros, Covid-19 için bölgeler ve gruplar üstü, dünyayı saran salgın anlamına gelen “pandemi” kararını açıkladı.

Pandeminin hafif ve dikkatsizce kullanılan bir kelime olmadığını vurgulayan Tedros Ghebreyesus, “Yanlış kullanılması durumunda mantıksız korkuya, mücadelenin bittiğine dair haksız kabullenmeye ve gereksiz acı ve ölüme yol açan bir kelimedir” değerlendirmesinde bulundu.

Pandemi ile epidemi arasındaki fark ne?

‘Epidemi’ kontrolden çıkan herhangi bir meseleyi tarif etmek için kullanılan oldukça genel bir kavram. Medikal alanda ise bir bölgede, bir toplumda veya bir grup insanda bir hastalığın yaygınlaştığı görülünce bunun ‘epidemi’ bir salgın olduğu kabul ediliyor.

‘Pandemi’ ise bölgeler ve gruplar üstü coğrafi bir salgın anlamına geliyor. Bir ülkenin tamamını veya dünyanın tamamını etkisi altına alan hastalıklar için kullanılıyor.

Eleştiriler gelince değiştirildi

WHO eski 6 seviyeli sistemi artık kullanmıyor. Eski sistemde seviye 1 “virüsün hayvandan insana geçtiğini gösteren herhangi bir rapor olmaması” durumunu, seviye 6 ise “pandemi” durumu işaret ediyordu. Ancak terimin kullanılmasından ötürü oluşan sıkıntılar ve eleştiriler sonrası bu sistemden vazgeçildi.

Sözcü Tarık Jasareviç’in yaptığı açıklamaya göre artık “pandemi” diye resmi bir kategori bulunmuyor ve insandan insana kolayca bulaşmaya başladığı andan itibaren durumun gayriresmi olarak pandemi olduğu varsayılıyor.

WHO daha önce yeni tip koronavirüsün, bir ülkenin tümünü veya dünyayı sarmadığı için bu anlamda pandemi ifadesini resmen kullanmıyordu. Bu da epidemi ile pandemi durum arasında bir kavram karmaşasına neden olmuştu.

 
 

Aşı bulundu mu?

   

İsrail’de yayın yapan Haaretz gazetesi, İsrail’deki bir araştırma merkezinin yeni tip koronavirüse karşı aşı geliştirdiğini “birkaç gün” içinde kamuoyuna duyuracağını iddia etti.

Gazetenin haberinde, Ness Ziona kentindeki İsrail Biyolojik Araştırmalar Enstitüsündeki araştırmacıların Covid-19’a karşı aşı geliştirmek için çalışmalar yürüttüğü belirtildi.

İsrail Sağlık Bakanlığından isimleri açıklanmayan yetkililere dayandırılan haberde, uzmanların virüsün biyolojik mekanizmasını anlamada “önemli bir mesafe” katettiği ve Covid-19’a karşı bir aşı geliştirdiklerini “birkaç gün” içinde kamuoyuna duyuracağı ileri sürüldü.

‘Kesin bir şey söylemek için erken’

Bir başka açıklama da İran’dan geldi. İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur, “Alacağımız olumlu neticeler kesinleşirse ilacı piyasaya süreceğiz” dedi.

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur, koronavirüsüne karşı ürettikleri ilaçtan tedavilerde olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi. Cihanpur, koronavirüsüne yakalanan hastalar için kullanılan ve bağışıklık sistemini güçlendiren Actemra ilacının bazı şehirlerde hastaları iyileştirdiğini söyleyerek, “İlaç 24 saat içerisinde etkisini gösterdi. Ancak kesin bir şey söylemek için henüz erken” dedi.

 

CENEVRE

 
 

NBA tüm maçları askıya aldı

     

Amerikan Basketbol Ligi (NBA), basketbolculardan birinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) tespit edilmesinin ardından tüm maçlarını süresiz olarak askıya aldı. NBA’den yapılan yazılı açıklamada, Utah Jazz takımı oyuncularından birinde koronavirüs tespit edilmesinin ardından tüm maçların ikinci bir bildirime kadar iptal edildiği belirtildi. Covid-19 testi pozitif çıkan oyuncunun Fransız Rudy Gobert olduğu ortaya çıktı. İsmi açıklanmayan basketbol oyuncusunun test sonuçlarının bu akşam Utah Jazz ve Oklahoma City Thunder arasında oynanacak maç öncesi duyurulmasının ardından söz konusu maç da iptal edildi.

 
 

Lig maçları iptal edilmeye başladı

   

İki hafta içinde, Çin dışında Covid-19 vaka sayının 13 kat, etkilenen ülke sayısının da 3 kat arttığını aktaran WHO, Covid-19 için bölgeler ve gruplar üstü, dünyayı saran salgın anlamına gelen “pandemi” kararını açıkladı.

12 Mart itibariyle dünyada koronavirüs salgınıyla ilgili yaşanan bazı gelişmeler:

  • Çin koronavirüsle ilgili bazı kısıtlamaları kaldırmasına rağmen Everest Tepesi'ne yapılan tırmanış izinlerini askıya aldığını duyurdu.
  • Londra hükümeti, dünyanın en çok takip edilen futbol ligi olan İngiltere Premier Lig'de ve alt liglerde sezonun kalan maçlarının seyircisiz oynanmasını tartışmaya başladı.
  • Belçika'da giderek artan koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı, soğuk algınlığı şüphesiyle aile hekimini arayan herkesin, seyahat geçmişine bakılmaksızın 7 gün izinli sayılmasına karar verildi.
  • Juventus'un İtalyan oyuncusu Daniele Rugani’de koronavirüs çıkması sonrası tüm takım oyuncuları karantinaya alındı. İspanya'da liglerin tatil edilmesi sonrası ülkesi Portekiz'e dönen yıldız futbolcu Cristiano Ronaldo kendisini karantinaya aldığını açıkladı.
  • Ünlü Hollywood yıldızı Tom Hanks ve eşi koronavirüs testlerinin pozitif çıkması sonrası Avustralya'da karantina altına alındı.
  • Sosyal medya devi Twitter, tüm çalışanlarına evden mesai yapma zorunluluğu getirdi.