Covid-19 endemik aşamaya geçti

Toplum/Yaşam Haberleri —

Virüs

Virüs

  • Almanya’nın başkenti Berlin'deki Charité kliniğinin viroloji bölümü başkanı Prof. Dr. Christian Dorsten, pandeminin en tehlikeli aşamasının geride kaldığını açıkladı. Christian Dorsten, Tagesspiegel gazetesine verdiği röportajda, Covid-19 pandemisinin "endemik aşamaya geçtiği" kanısında. 

Drosten, "Bu kış ilk endemik Covid-19 dalgasını görüyoruz. Yani benim tahminime göre bu, pandeminin sonu" diye konuştu.

Alman sağlık yetkilileri hala haftada ortalama 100 binden  fazla yeni Covid-19 enfeksiyonu bildiriyor, ancak nüfusun büyük bir bölümünün virüse karşı geliştirdiği bağışıklık, ciddi hastalık döngülerini çok daha nadir hale getirdi.

Aynı zamanda hükümetin pandemi danışma konseyinde de yer alan Drosten'e göre, kıştan sonra Covid-19’a karşı bağışıklık o ölçüde genişlik ve direnç kazanacak ki, yaz aylarında bir salgının çıkması ihtimali olmayacak.  

Virolog Prof. Dr. Christian Dorsten ansızın yeni bir mutasyon gerçekleşmesinin enfeksiyon rakamlarını artırmasının mümkün olduğunu söyledi ancak "bunun bir pandemi aşamasında olmasını da beklemediğini" belirtti. FRANKFURT

*****

Almanya'da salgının seyri 

* Geçtiğimiz hafta Almanya'da günde ortalama 25 bin 154 vaka bildirildi.

* Vakalar iki hafta önceki ortalamaya göre yüzde 15, ölümler yüzde 9 azaldı.

* Başlangıcından bu yana pandemide toplam 37 milyon 211 bin 978 vaka bildirildi.

* Pandeminin başından bu yana toplam 160 bin 768 kişi öldü. 

* 517 kişiden en az 1'i koronavirüsten öldü,

* Mart 2022, ortalama vakaların en yüksek olduğu ay iken, Ocak 2021, Almanya'da ortalama ölümlerin en yüksek olduğu aydı. 

*****

Endemik ne demek?

'Endemik' terimi, bir topluluğun enfeksiyonlar ve aşılar yoluyla bir virüse karşı çok güçlü bir direnç oluşturduğu ve salgın dalgalarının düzleşmeye başladığı bir durumu tanımlar.

Bu, bağışıklık sistemi hastalıkla savaşmakta daha etkin hale geldiğinden nüfusun çoğu için hastalığın çok daha az şiddetli olduğu anlamına gelir. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.