Çözüm için Öcalan özgürleşmeli
Dünya Haberleri —
- İngiltere’de bu yıl 3.’sü düzenlenen Kürt Konferansı’nda İngiltere hükümetine net çağrı yapıldı: "Kürt sorunuyla ilgili ülkeler üzerinde diplomatik baskı kurun, Öcalan'ın serbest bırakılmasını destekleyin ve siyasi bir çözüm için yapıcı diyaloga girin."
- İrlanda Sinn-Fein Milletvekili Francie Molloy: İngiltere nasıl ki Bobby Sands’dan korktuysa Türk devleti de Öcalan’ın fikirlerinden ve direnişinden korkuyor. Öcalan 25 yıldır tutsak ama onun fikirleri özgür. Vazgeçmeyeceğiz, direceğiz, barışı sağlayacağız.
- İtalya Demokrasi için Araştırmalar Merkezi üyesi Av. Michela Arricale: Yaşanan bir izolasyon değil işkencedir. Öcalan'a yönelik merkezi bir zulüm yaşanıyor. Erdoğan stratejisini sürdürmek için hukuku bir silah olarak kullanıyor, suistimal ediyor.
HİKMET ERDEN/NEJLA ARİ
Londra’da düzenlenen 3. Kürt Konferansı’nda İngiltere hükümetinden, Kürt sorunuyla ilgili ülkeler üzerinde diplomatik baskı kurması, Öcalan'ın serbest bırakılmasını desteklemelerini ve siyasi bir çözüm için yapıcı diyaloga girmeleri istendi.
Britanya Kürt Halk Meclisi tarafından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın uluslararası bir komplo ile Türkiye’ye teslim edilmesinin 25’inci yıl dönümü olan 15 Şubat’ta SOAS Üniversitesi’nde 3’üncü Kürt Konferansı gerçekleştirildi. Tüm gün süren konferans, “Ortadoğu’daki Kriz Gerçekliği; Türkiye, Suriye, Irak, İran ve Genel Bölge Değerlendirmeleri”, “Jin Jiyan Azadî; Kadın Özgürlüğü Yolunda Toplumsal Barış İnşaası” ve Kürt Sorununa Barışçıl Çözüm; Öcalan ve Tecrit Politikası” başlıklı üç oturumdan oluştu.
Konferansa DEM Parti Amed Milletvekili Cengiz Çandar, HDP eski Milletvekili Feleknas Uca, İngiltere İşci Partisi Brighton Milletvekili Lloyd Russell-Moyle, Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Mazlum Dinç, Kuzey-Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Avrupa Temsilcisi Dr. Abdulkarim Omar ve Unite the Union sendikasından Simon Dubbins gibi çeşitli isimler konuşmacı olarak katıldı.
Konferansı hamleye adıyoruz
Konferansın açlık konuşmasını yapan Britanya Kürt Halk Meclisi Dış İlişkiler Temsilcisi Agit Karataş, “Bugün tarihi ve sembolik bir gün Kürt halkı için. 15 uluslararası komplonun 25’inci yılında bu konferansı düzenliyor. Önder Apo’nun üzerindeki 25 yıllık tecrit ve son 4 yıldır tamamen dünya ile bağlatısının kopuk olması Kürt halkı ve dostlarını endişelendirmektedir. Biz tecride ve esarete karşı 10 Ekim hamlesini sahipleniyor, konferansımızı bu hamleye adıyoruz” dedi.
Mücadelemiz aynı
Ardından İrlanda Sinn-Fein Milletvekili Francie Molloy, Kürt halkı ile aynı mücadele geleneğinden geldiklerini söyleyerek, Britanya parlamentosu içerisinde yer aldıklarını fakat oturumlara katılmadıklarını ve kraliyete bağlılık yemin etmediklerine dikkat çekti. İrlanda halkı ve Kürt halkının mücadelelerinin birbirine benzer olduğunu söyleyerek, “Bizler Sinn Fein olarak İngiliz emperyalizmini reddediyoruz. Yerel aktivistlerden oluşan bir partiyiz. Kariyer seviciler değil, devrimci temelde aktivizmi esas alıyoruz" dedi. İrlanda özgürlük mücadelesinde tutsak düşen ve milletvekiliyken ölüm orucunda yaşamını yitiren Bobby Sands ile Abdullah Öcalan’ın direnişçi özelliklerine dikkat çeken Molloy, "İngiltere nasıl ki Bobby Sands’dan korktuysa Türk devleti de Öcalan’ın fikirlerinden ve direnişinden korkuyor. Öcalan 25 yıldır tutsak ama onun fikirleri özgür. Öcalan’ın özgürlüğü için tüm zindanlarda mücadele eden direnişçileri de selamlıyoruz. Vazgeçmeyeceğiz, direceğiz, barışı sağlayacağız" diye ekledi.
Bu sloganın altında bir felsefe var
Konferansın ilk bölümü, ''Jin, Jiyan, Azadî-Kadın özgürlüğü temelinde Ortadoğu’da çözüm ve toplumlararası barış” konulu oturum ile başladı. Konferansta Kürt Kadın Hareketi adına konuşan Deniz Bilgin, "Jin Jiyan Azadî" sloganının İran’da Jina Amini’nin katledilmesiyle kadınların başlattığı isyan ve direniş ile daha fazla duyulduğunu söyledi. Deniz Bilgin, sloganın Rojihilat’taki farklı toplumları bir araya getirdiğine dikkat çekerek, “Çünkü bu sloganın altında bir felsefe var ve bu felsefe günümüzde yaşamsal sorunları çözecek kapasite ve derinliktedir” dedi.
Kolektif benlik duygusuna sesleniyor
Uluslarası Barış Heyeti’nde yer alan ve bir süre önce Türkiye’ye giderek Öcalan ile görüşmek isteyen heyette yer alan Politik Ekoloji Vakfı kurucu üyesi Eva Schonveld, bu ziyaretten izlenimlerini aktardı. Kürt halkının dilinin, kimliğinin, kültürünün baskı altında olduğunu ifade eden Eva sözlerini şöyle sürdürdü: “Jin Jiyan Azadî, uzun süredir gömülü olan kolektif benlik duygusuna sesleniyor. Azadî bize şunu hatırlatıyor: Birbirimizin ve yaşamın hizmetinde hareket ettiğimizde, tahakküm sisteminin bize söylediğinden çok daha güçlüyüz. Jin Jiyan Azadî'yi yaşayan insanlar dünyamızı dönüştürebilir ve dönüştürecek."
İskoçya Jineoloji Komitesi üyesi Leonna Ni Ghoill de katledilen Kürt gazeteci ve yazar Nagihan Akarsel’i anarak konuşmasına başladı. Leonna Ni Ghoill, Jineooloji hakkında bilgi verdi. Jineoloji’nin “Kürt feminizmi” için kullanılan bir terim olmadığına vurgu yapan Leonna, ''Jineoloji bizi yaşadığımız doğrular neler, nereden geliyor, kime hizmet ediyor? sorularını sormaya davet ediyor'' dedi.