
Restellini, Öcalan’ın iletişim vb. konusundaki sorunlarının hala çözülmediğini de hatırlattı. Öcalan’ın hükümet yetkilileri ve Adalet Bakanlığı ile görüştüğünü kendilerine ilettiğini de kaydeden CPT Başkan Yardımcısı Jean-Pierre Restellini, şunları söyledi: “Öcalan’ın sorunlarını aktarma konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamıyor. Ama yapılması gerekenler hakkında raporumuzu hazırladık ve hükümete gönderdik. Öcalan’ın sahip olması gereken hakları belirttik. Daha önceki raporlarımızda da yer aldığı gibi, ailesine telefon edebilme, istediği özel bir iki kişi ile iletişim kurma hakkı, savunma hakkı gibi konularda yapılması gerekenler var.”
Restellini, raporlarını hazırladıklarını, Türkiye’ye gönderdiklerini cevap ve yapılması gerekenlerin hayata geçmesini beklediklerini de belirtti.
TMK mağduru çocuklar
Restellini, TMK mağduru çocukların kaldığı 10 dolayında cezaevini ziyaret ettiğini hatırlatarak, “Çocukların maruz kaldığı cinsel saldırı gerçek” dedi. Çocuklara yönelik cinsel saldırıların hala devam ettiği bilgisinin kendilerine geldiğini de vurgulayan Restellini, “Bunun takipçisiyiz. Onun için hem geçen yıl, hem de bu yıl gittik. Her defasında 8-9 gün kaldık. Sadece Pozantı ve Sincan değil, diğer cezaevlerini de ziyaret ettik” diye konuştu.
Restellini cinsel saldırı sorumluları devlet memuru olsun, adli tutuklular olsun, bunun sorumlularının açığa çıkarılması konusunun takipçisi olacaklarını vurguladı. Restellini, işkence ve kötü muameleyi rapor etmesi gereken doktorların da korkularından dolayı yalan-yanlış rapor hazırladıklarını sözlerine ekledi.
HÜSEYİN ELMALI/ANF/STRASBOURG