Cudi’de pekmez zamanı

Toplum/Yaşam Haberleri —

.

.

  • Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte Cudi Dağı’nın eteklerinde pekmez kazanları kaynamaya başladı.

ZEYNEP DURGUT - MA/ŞIRNAK 

 

Şırnak’ın, Besta Bölgesi ve Cudi Dağı ortasında bulunan Balveren beldesine bağlı Dirbê mezrasında üzüm hasadının sonuna gelinmesi ile birlikte pekmez yapımına başlandı. Cudi Dağı eteklerindeki bağlardan toplanan üzümler, yıkanıp torbalara koyuluyor. Daha sonra üzümler ezilerek, çıkarılan şırası süzgeçten geçiriliyor. Ardından kurulan ocakların üzerine yerleştirilen kazanlara boşaltılıp, ateşin üzerinde saatlerce kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor. Her aşaması zahmetli olan pekmezin yapımında kadın ve erkekler birlikte emek veriyor. 

 

 

Pekmez’in yapımı üç gün sürüyor

Sabahın erken saatlerinde kalkıp bağa gidenlerden Heybet Artuç, her yıl kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte pekmez yapımına başladıklarını belirterek, “Her yıl Eylül’de üzümü topluyor, torbalara koyduktan sonra da üzerine beyaz toprak atıyoruz. Üzümleri ezerek elde ettiğimiz suyu kazanlara koyup kaynatıyoruz. İlk kaynamadan sonra başka bir kazana koyup tekrar kaynatıyoruz. Elde ettiğimiz pekmezin bir kısmını kendimize saklıyor, geri kalanını da satıyoruz. Pekmezin yapımı bu şekilde 3 gün boyunca sürüyor” dedi. 

 

 

Hastalıklara derman

Zehra Artuç ise, her yıl kış hazırlıklarına pekmez yapımıyla başladıklarını dile getirerek, aşamaları şöyle anlattı: “Elde ettiğimiz şırayı ateşte büyük kazanlarda kaynatıyoruz. Bu şekilde 2-3 boyunca kaynıyor. Başında durmanız gerekir. Köpüklenmesine ve taşmasına izin vermememiz gerekir. Pekmez yapan birinin usta olması gerekir. Bizim beldenin pekmezi meşhurdur ve çokça tercih ediliyor. Pekmez insan sağlığı için çok iyi. Marketlerdeki pekmezin nasıl yapıldığı bilinmiyor. Bundan dolayı da yaptığımız pekmezle marketlerde alınan pekmez arasında fark var. Bizim pekmezimiz hastalıklara dermandır.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.