Dağ basın şehitlerimizin izinde 

Forum Haberleri —

.

.

  • Büyük komutan Gurbetelli Ersöz ve Şilan Aras yoldaşlar, özgür basının gelişiminde çizgi olarak kabul edilmiş ve her zaman için  gerçeğin peşinde koşan kadınlara ışık olmuşlardır.
  • Şehitler sayesinde dağ kadın basını köklü ve sağlam bir geleneğe kavuşmuştur. Ve bu gelenek kadın basıncılığının etkin, örgütlü ve alternatif olarak gelişmesi için gerekli olan çizgiyi somutlaştırdı.

 

LALEŞ RENAS
Ülkemiz Kurdistan’ın dağlarında yeni yaşamı kurmak için savaşan binlerce kahramanın hikayesi, özgürlük peşinde soluksuzca koşan biz kadınları özgürlüğe yürüten en büyük güçtür. Ve Özgürlük Hareketi’nin bugünlere kadar gelmesinde en büyük emek kuşkusuz Önder Apo ve şehitlerindir. Şehitler gerçekliği, 50. yılına giren PKK mücadelesinin en büyük yürütücü gücü olmuştur. Hakikatin dili olmaya çabalayan dağ basıncıları, özgürlüğe layık olma uğraşını kendilerini ancak   şehit yoldaşlarının çizgisi temelinde bilinçlendirme, örgütleme ile yaratabilmişlerdir. 
Bugün, dünyada kadınların özgürlük mücadelesine ışık olan, Kurdistan Kadın Özgürlük Mücadelesi uğruna da binlerce kadın gerilla şehit olmuştur. Bu kadın şehitler şahsında olağanüstü dönemleri yaratan ve devrimci kadın kişiliği şekilendirenler açığa çıkmıştır. PKK’de Şehitlerin yaratmış olduğu mücadele alanlarından biride basın- yayın alanı olmaktadır. 
Kurdistan Kadın Özgürlük Hareketi basın- yayın alanında önemli bir düzey ve büyük kazanımlar yaratmıştır. Bu imkan, hem gerillanın vurdukça herkese kazandıran tarzı hem de ülkesi için fedaice direnme tarzı sonucu yakalanmıştır. Bu imkanın çoğaltılması, bu zeminin güçlenmesi adına dağlarda emek veren, savaş hakikatini, yaşam gerçekliğini açığa çıkartma adına ter döken, özgür yeni insan prototipinin betimlesi olan PKK şehitleri kapitalist modernite belasına en büyük cevap olmuşlardır. Çok iyi biliniyor ki büyük bir silah olan medya; hemen hemen her gün savaş üretmekte, özel-psikolojik-kişiliksizleştiren bir savaş tarzı üretmekte. Ve düşünen kadını, onurlu kadını ve şehirlerde yaşayan kadınları sürekli ideolojik bir bombardımana tabi tutmaktadır. 
Medyanın kendisi cinsiyetçidir ve cinsiyetçiliğin sürekli olarak üretilmesindeki rolü belirleyicidir. Kadının kişiliksizleştirilmesi, cinsel bir obje gibi her alanda kullanılmasında medya baş sorumludur. Kaldı ki Kapitalist modernitenin en gelişkin erkek egemenlikli sistem olma gerçekliği medyaya çok açık yansımaktadır. 
Türkiye’de yapılan diziler, filmler, reklamlar, skeçler, şov programları, komedi adı altında toplumsal değerlere tehdit oluşturan programlarla hatta haberlerle birlikte cinsel güdü kışkırtılarak kadına karşı en büyük saygısızlık yapılırken, toplum yozlaştırılmakta, toplum değerlerinin içi boşaltılmakta ve erkek iktidarı cinsellik üzerinden yaygınlaştırılmaktadır. 
Özgürlük Hareketinin çıkışından beri Önder Apo basın-yayın alanını bu kez özgür toplumun inşasında temel bir mücadele alanı olarak görmüş, etkili kullanmayı esas almıştır. Alternatif, özgür bir medyanın oluşturulmasında kadınlara büyük rol vermiştir. Bu nedenle basın- yayın alanında çok sayıda kadın arkadaş yer almış, hatta zaman zaman kadın çalışanlar önde ve ağırlıkta olmuştur. Dağların hemen hemen her yerinde hakikatin peşinde yürüyen ve büyük bir tempoyla gerçeği açığa çıkartmak için uğraşıp ter döken devrimci basın geleneğini yaşatan dağ basıncıları var. İşte HPG ve YJA Star’ ın tüm savaşlara bedel bir savaş vermesini herkese duyuran, gerillanın zafer umudunu ve inancını daha da büyüttüğüne şahitlik eden dağ basıncıları var. Mücadele içinde basın yayın çalışmalarında yer alıp, bu yolda şehit düşen pek çok PKK’li kadın yoldaşımız vardır. 
2010 yılının Ağustos ayında Kadın Özgürlük Hareketi, YRD Kadın Basın Konferansını gerçekleştirdi. Ve bu konferans yeni hamlesel bir sürece dönüştü. Mücadele tarihinde bir ilk olan bu kadın basın konferansı PKK’deki kadın açısından tarihi bir adım olmuştur. Bu konferansta, büyük komutan- basıncı ve kadın gerilla olan Gurbettelli Ersöz ve Şilan Aras yoldaşlar, özgür basının gelişiminde çizgi olarak kabul edilmiş ve her zaman için  gerçeğin peşinde koşan kadınlara ışık olmuşlardır. 
Önder Apo’ nun büyük emek verdiği özgür kadının en büyük felsefik yaratıcısı olan Sakine Cansız (Sara) bu alandaki ilk kadro olmuştur. Ardılları olarak; Basın- yayın alanında büyük emek ve çaba sahibi olan başta Saime Aşkın, Berîtan (Gülnaz Karataş), Canda Türkmen, Şehit Sarya Onur, Roza Dırbisi, Şehit Zeynep Erdem (Sivas), Zeynep Erdem (Bingöl), Ronahî (Bedriye Taş), Gurbetelli Ersöz, Şîlan Kobanê, Şîlan Aras, Rojînda Ada, Zîlan Pepule, Hebun, Deniz Fırat, Nujiyan Erhan, Arjîn Amed, Hindistan Penaber, Zelal Sîdem, Sema arkadaşlar kadın basıncılığı anlamında önemli bir miras bırakmışlardır. Kurdistan Özgürlük Gerillasının, dağlardaki savaşında hakikati açığa çıkartmak adına savaş alanlarında ter dökerek, emek vererek, yeri geldiğinde savaşarak  devrimcileşen devrimci basın geleneğini, demokratik modernite çizgi basıncılığını şahsında geliştirerek, Devrimci Halk Savaşının basıncısı olma yolunda yürüyen şehitler gerçekliği de söz konusudur.
Büyük bir mirasla devrimci basını ilerleten, ona duruşuyla perspektif olan, tarzıyla özgür kadın bilincinin gelişimde rol oynayan Zap’ ta fedaice yaşayan ve direnen Ekin Van, Botan’ da kadın aklıyla ve duruşuyla  savaşan Jiyan Amargî, kadınca bir kavganın ve duruşun temsili olan Amara Dersim arkadaşlar bu mirası kanlarıyla günümüze kadar taşıyan şehitler olmuşlardır. 
Bu kadın şehitler, temeli sağlam kurulan ve zemini gittikçe güçlenen basın- yayın alanında kadınca bir bakış açısınında gelişimde rol oynamışlardır. Özellikle 1990’lı yılların başından günümüze kadar dağ basın çalışmalarında yer alan başta Şehit Berîtan (Gülnaz Karataş), Zeynep Erdem (Sivas’lı), Zeynep Erdem(Bingöl’lü),  Rojbîn Arap, Canda Türkmen, Şîlan Kobanê, Şîlan Aras, Zîlan Pepule, Zîn Yezida Tamara, Rojinda Ada,  Sarya Onur, Arjîn Amed, ve Botan’ da şehit olan Hebun arkadaş gibi birçok kadın şehid hem büyük bir özgürlük mücadelesinin öncüsü olmuş hem de basın-yayın çalışmalarının da çizgisi haline gelmişlerdir. 2000’lı yıllardan başlayarak günümüze kadar bu mirası büyük bir sorumluluk ve duyarlılıkla yürüten şehitler  hala bizlere meşale olmakta devam etmektedirler.
Kadın aklının, kadınca bakışın özgür basın-yayın çizgisinde hakim olmasında ve gelişimde rol oynayan bir YJA Star basını gerçeği de bedel verme ve şehitlik ile anlam kazanmıştır. Şehit Hindistan Penaber, Zelal Sîdem, Arjîn Amed, Sema, Şehit Ekin Van, Şehit Jiyan Amargî arkadaşlar, özgürleşme yolunda büyük bir çaba sahibi olmuştur. 
Savaştaki cesaretli duruşları, yaşamdaki kaygısız ve hesapsızca katılımları, özgürlük felsefesi temelinde kendisiyle savaşan, benzeşmeyen, bakış açısıyla farkı ortaya koyan, yiğitlikleri ve güçlü komuta özellikleriyle yönlendiren bir öncü gerçeklik vardır. Dağ basınının kadın şehitleri zor alanlarda mücadeleciliği esas almaları, gerillaya olan aşkları, duygu zenginliği ve hızlı pratikleşme yönleri ile dağ yaşamında moral yaratmışlardır. 
Kuşkusuz daha isimlerini sayamadığımız dağ basınındaki bir çok şehid yaşamlarının, mücadele duruşlarının daha ayrıntılı incelenmesi, bilince çıkartılması ve yaşatılması temel bir görev ve sorumluluk olduğunu bilmek gerekir. Bundan sonraki süreç açısından da bu yiğit şehitlerin miraslarının daha fazla sahiplenilmesi, şehitler şahsında açığa çıkan dağ kadın basın geleneğinin güçlendirilerek devam ettirilmesi en büyük temel görevdir. 
Şehitler sayesinde dağ kadın basını köklü ve sağlam bir geleneğe kavuşmuştur. Ve bu gelenek kadın basıncılığının etkin, örgütlü ve alternatif olarak gelişmesi için gerekli olan çizgiyi somutlaştırmış, basın alanında kadın kadronun ve çalışanın örnek alması gereken duruşu netleştirmiştir. Her bir dağ kadın basın kadrosu şehitler gerçekliği ile sürekli derinleşmeyi, kendisini yenilemeyi esas alıyor. 
Şehitler gerçeği; bizlere daha fazla mücadeleyi yükseltme, kazanımlarımızı kalıcılaştırma, kadınların ve halkımızın sesi olmanın yolunu göstermiştir. Şehit Ekin Van, şehit Jiyan Amargî ve şehit Amara Dersim arkadaşlar şahsında hakikatin peşinde koşan tüm şehitleri saygıyla anıyoruz.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.