Daha büyük direneceğiz

  •  PKK: “Büyük atılımın 40. yılı tarihi büyük mücadelelere sahne olacaktır. Belki de geçen 39 yılın toplamına bedel bir mücadele yaşanacaktır.“
  •  KCK: “15 Ağustos Hamlesi olmuş ve bitmiş bir adım değil, devam eden bir süreçtir. Kürt halkı hala soykırım kıskacı altındadır.”

PKK Yürütme Komitesi, KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, KJK Koordinasyonu ve YBŞ, 15 Ağustos Atılımı’nın 39. Yıldönümüne ilişkin mesaj yayınladı. 

“Geçen 39 yılın toplamına bedel bir mücadele 40’ıncı yılda yaşanacaktır” mesajını veren PKK Zap’ta gerilla eylemlerini hatırlatarak, “Tarihi 15 Ağustos Atılımının 40. yılına girerken kahraman gerilla güçlerimizin gösterdiği performans, 40. yıl mücadelesinde halkımızı ve dostlarımızı daha umutlu ve kararlı kılıyor. 40. yıl mücadelesinin nasıl yaşanacağı konusunda önümüzü aydınlatıyor” dedi. 

Elli bin şehit verildi

PKK, bu direnişin büyük bedellerle devam ettiğine vurgu yaparak, “Elli bin şehit verme temelinde gerçekleştirilen bu büyük direniş, geçen 39 yıl içinde Kürtleri eğitip insanlığı aydınlatmış, Kürt toplumuna özgürlük bilinci ve örgütlülüğü kazandırmış, Önder Apo, şehitler ve gerilla şahsında özgür bireyi, özgür kadın ve erkeği yaratmış bulunuyor” dedi. 

15 Ağustos temelinde Kurdistan’daki gelişmelere de işaret eden PKK ulusal diriliş devrimi, Kadın ordulaşması, komploya karşı direniş, Rojava devrimini örnek gösterdi. 

Açıklamada devamla şu ifadeler kullanıldı: 

“39 yıllık büyük mücadelenin her anı ağır bedeller ödeyerek, zorluklar ve acılar yaşayarak geçti. Her yıl bir önceki yıldan daha büyük zorluklar ve engellerle karşılaştı. Ama bütün bunlar, söz konusu tarihi mücadeleyi geliştirmede partimizi ve halkımızı yıldırmadı ve de engelleyemedi.  39’uncu yıl mücadelemiz de önceki yılları aşan bir direnci, ısrarı, dayanıklılığı ve başarıyı özellikle her türlü suç oluşturan yasak silaha karşı gelişen Zap, Avaşîn ve Metîna direnişleri öncülüğünde ortaya çıkardı.

39 yılın toplamına bedel

Şimdi Hareket ve halk olarak tarihi 15 Ağustos Atılımının 40’ıncı yılına giriyoruz. Çok açık ki, seçimler temelinde kendini yenileyen TC yönetimi, Kürt düşmanı, faşist, sömürgeci ve soykırımcı saldırılarını daha da artırma çabası içindedir. Kuşkusuz Hareket ve halk olarak, Kürt halkı ve Türkiye halkları olarak, devrimci ve demokratik dostlar olarak AKP-MHP faşizminin tüm bu saldırılarına karşı geçen süreçte yiğitçe direndik ve büyük atılımın 40. yılında da geçmişten çıkardığımız dersler temelinde çok daha güçlü direneceğiz. Çok açık ki, büyük atılımın 40’ıncı yılı da tarihi büyük mücadelelere sahne olacaktır. Belki de geçen 39 yılın toplamına bedel bir mücadele bu 40’ıncı yılda yaşanacaktır. Ancak faşist-soykırımcı düşman azgın saldırılarını ne kadar artırırsa artırsın, 15 Ağustos atılım ve zafer çizgisinde kendimizi yenileyerek ve dönem görevlerini başaran mücadeleyi her alanda yaratıcı yöntemlerle çok daha etkili geliştirerek kazanan mutlaka biz olacağız.”

Makus tarihe devrimci müdahale

KCK de 15 Ağustos’u yeni bir milat olarak tanımlayarak, “gerilla böylesi bir tarihsel çıkışa öncülük ederek tarihsel bir sorumluluk almış ve Kurdistan'da gelişen yeni yaşamın mimarı olmuştur. Şüphesiz bu öncülük büyük kahramanlık, fedakarlık, adanma ve bedelle olmuştur” dedi. 

15 Ağustos Hamlesinin “tarihe yapılmış devrimci bir müdahale” olduğunu vurgulayan KCK açıklaması şöyle devam etti: “Bu müdahaleyle Kurdistan'da yeni bir tarihsel gelişmenin önü açılmıştır. 15 Ağustos Hamlesiyle baş aşağı giden makus tarihe devrimci müdahale yapılmış ve Kürt halkı kendini küllerinden yeniden var etmiştir.”

15 Ağustos Hamlesinin sonuçlarından birinin de Kurdistan’da yurtseverlik çizgisinin ortaya çıkarılarak işbirlikçi ihanetçi çizginin teşhir olması olduğunu kaydeden KCK, “Bugün de işbirlikçi ihanetçi kesimler soykırım konseptine dayanak olmakta ve destek sunmaktadırlar. Bu bakımdan dün olduğu gibi bugün de bu işbirlikçi ve ihanetçi kesimlerin gerçek yüzünü açığa çıkarmak çok önemlidir” ifadesini kullandı. 

15 Ağustos’un geçmiş sürece dair bir tarih olmadığının altını çizen KCK açıklamasında şunlar belirtildi:

Devam eden bir süreç

“Birincisi, 15 Ağustos Hamlesi olmuş ve bitmiş bir adım değil, devam eden bir süreçtir. Kürt halkı hala soykırım kıskacı altındadır ve soykırım saldırıları var oldukça 15 Ağustos Hamlesi’nin derinleştirilerek sürdürülmesi Kürt varlığının korunması ve özgürlüğünün sağlanmasının tek yoludur. İkincisi, Kurdistan'daki tüm gelişmeler 15 Ağustos hamlesinin bir sonucudur. Sadece geçmişte ortaya çıkan gelişmeler değil, bugün de var olmak ve gelişme yaratmak bununla mümkündür. Dün olduğu gibi bugün de mücadele olmadan Kurdistan'da herhangi bir gelişme yaratmak mümkün değildir.”

KCK, 15 Ağustos arefesinde Zap eyaletinde düzenlenen gerilla eylemlerini de kutladı. 

KJK: Ardemlerde temsilini buluyor

KJK Koordinasyonu da 15 Ağustos Atılımı temelinde gelişen kadın ordulaşmasına vurgu yaptı. “Başta efsane komutanımız Êgid Masum Korkmaz şahsında Azime, Hanım Yaverkaya, Rahime, Leyla Sorxwin, Gulçiya Gabar, Fazıl Botan, Redur Siser, Ardem ve bugünümüzün yaratıcısı olan tüm kahraman şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyoruz” diyen KJK, 15 Ağustos temelinde Kürt Özgürlük Hareketi’nin yeni yaşamın inşa gücü olmayı başardığını vurguladı. KJK, “Kadın ordulaşmasının adı olan YJA STAR’ın bugün Zap, Avaşin ve Metina olmak üzere tüm Kürdistan’a yayılan savaşa öncülük edebilen bir güç haline gelmesini sağlayan ruh 15 Ağustos diriliş bayramının, Heval Agid’in ruhudur. Bu ruh Garzan’da Redur ve Ardem’de, Mardin’de Zana ve Xebat’ta, Zap’ta Helbest ve Baz’da, Avaşin’de Andok ve Sarya’da kendisini devam ettirmiş, faşizme geçit vermeyen bir direniş kültürü yaratmıştır” diye belirtti. 

YBŞ Mam Zeki’yi andı 

Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) Genel Komutanlığı da atılımın yıldönümünde 15 Ağustos 2018’de faşist bir saldırıyla Mam Zeki’yi şehit düşürüldüğünü hatırlatarak, “Bizler de komutan ve öncülerimiz Mam Zeki ve Seid Hesen gibi asla geri adım atmayacak ve onların özgür Şengal hayallerini gerçekleştirene kadar mücadeleyi yükselteceğiz” dedi.  BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.