DAİŞ’li Alman'a hapis cezası

Dünya Haberleri —

DAİŞ’li Alman Jalda A.

DAİŞ’li Alman Jalda A.

  • DAİŞ’li Alman Jalda A., Hamburg'da insanlığa karşı suç işlemekten ve soykırıma yardım etmekten 5,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Köle olarak satılan ve tecavüze uğrayan Êzîdî bir kadın Jalda A.’dan davacı olmuştu.

Hamburg'daki Hansa Yüksek Bölge Mahkemesi, DAİŞ’e geri dönen Jalda A.'yı Çarşamba günü 5,5 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, Bremenli 34 yaşındaki Jalda A.’yı terör örgütü üyeliği, köleleştirme yoluyla soykırım, savaş suçları ile insanlığa karşı suçlara yardım ve yataklıktan suçlu buldu. 

Mahkeme, iki çocuk annesinin DAİŞ üyesi olduğuna hükmetti. Federal Savcılık 7,5 yıl hapis cezası talep etmişti.

Bremen’den geri DAİŞ’e gitti

Jalda A. 2014'te Suriye'ye gitti ve orada birbiri ardına üç DAİŞ çetesiyle evlendi. İlk evliliğinden hamile kalan Jalda A. riskli olan gebelik döneminde iki haftalığına tekrar Bremen'e gider. Ancak bir süre sonra Bremen’den Suriye’ye geri döner. 

Êzîdî kadını köle yaptı

2017’de evlendiği son DAİŞ’li kocasıyla birlikte Êzîdî bir kadını köle olarak satın alır. Jalda A. ve Êzîdî kadın bir evde üç hafta geçirir. Êzîdî kadın bu süre zarfında DAİŞ’li çete tarafından düzenli olarak tecavüze uğradı ve Jalda A. tarafından sistematik olarak taciz edildi. 

Defalarca tecavüze uğradı

31 yaşındaki Êzîdî kadın müşterek davacı olarak sürece katıldı ve tanık koruma programında yer alıyor. İki hafta önce mahkemede ifade verdi ve DAİŞ esaretinde defalarca dövüldüğünü ve tecavüze uğradığını anlattı. Êzîdî kadın, Jalda A.’dan da dayak yediğini anlatarak “çok acı çektim” dedi.

QSD tutuklayıp teslim etti

Jalda A. 2017 yılının sonunda Suriye Demokratik Güçleri (QSD) tarafından kuzeydoğu Suriye'de tutuklandı ve Almanya'ya teslim edilene kadar DAİŞ çetelerinin tutulduğu bir kampta kaldı. Ekim 2021'de Almanya’ya teslim edildi ve Frankfurt Havalimanı'na vardığında gözaltına alınarak, tutuklandı. Ardından da Hamburg’taki dava süreci başladı. Mahkemeye göre, Jalda A., Êzîdî kadınların tecavüzden kaçmalarını önleyerek soykırıma yardım etti. 

Başka şansın vardı

Hakim, mahkemede suçlamaları reddeden Jalda A.’ya dönerek “Bir kadın olarak başka seçeneğin olmadığını söylemiştin. Ama şansın vardı, bir daha Bremen'den Suriye’ye dönmeyebilir ve DAİŞ çeteleriyle evlenmeyebilirdin” dedi.

HAMBURG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.