Dayanışarak yaşamı kuruyoruz

Kadın Haberleri —

.

.

  • Türkiye ve Bakurê Kurdistan’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nünde “Öfkemizle, isyanımızla kadın dayanışmasını örüyor, yaşamı yeniden kuruyoruz” sloganıyla yürüyen kadınlar, 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 kentte yıkıma neden olan depremlerde hiçbir şey yapmayan devleti, siyah kıyafet üzerine mor fular takarak protesto etti. 

Türkiye ve Kuzey Kurdistan’da yaşanan deprem felaketi nedeniyle 8 Mart’ı “Öfkemizle, isyanımızla kadın dayanışmasını örüyor, yaşamı yeniden kuruyoruz” şiarıyla karşılayan kadınlar birçok kentte bir araya geldi.

Bakurê Kurdistan’ın birçok kentinde yürüyüş düzenleyen kadınlar gün dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Yapılan basın açıklamalarında AKP-MHP iktidarının 6 Şubat’ta meydana gelen Mereş merkezli depremler halka uyguladığı zulüm öne çıktı.

Wan

 

Wan’da Tevgera Jinen Azad (TJA), “Dem dema jin Jiyan azadiyê ye”  şiarıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yürüyüş yaptı. Semaver Kavşağı’nda başlayan yürüyüşte Kürtçe, Türkçe “Dem dema ‘jin Jiyan azadiyê ye” pankartı taşınırken, kadınlar 6 Şubat’ta 11 kentte meydana gelen deprem nedeniyle on binlerce kişinin yaşamını yitirmesi, on binlerin yaralanması ve binlerce kişinin devletin geç müdahalesi sonucu yaşamını yitirmesini protesto etmek amacıyla siyah kıyafet üzerine mor fular takarak protesto etti. Yürüyüş boyunca ‘Jin jiyan azadi” sloganı atan kadınlar, hükümeti istifaya çağırdı. Zindanlardaki kadın tutsakların da unutulmadığı yürüyüşte sık sık “Bijî berxwedana zindanan” denildi.

Riha

Riha’da bir araya gelen kadınlar basın açıklaması yaptı. Açıklamada kadın mücadelesine ve deprem felaketine dikkat çekildi.

Sêrt

Sêrt’te 8 Mart dolayısıyla Feleknaz Uca konuştu. Uca her alanda mücadele ettiklerini belirterek, “AKP-MHP iktidarının 20 yıllık iktidarı boyunca özgürlük mücadelesi yürüten kadınlara saldırısı sürmüştür” dedi. Belediyelere kayyum atayan iktidarın yaptığı ilk işin kadın kurumlarını kapatmak olduğunu kaydeden Uca, “Her zaman köle bir kadın yaratmak istiyorlar, kadınları mücadelesiz bırakmak istiyorlar” diye konuştu. Sakine Cansızlardan Evin Goyi’ye kadar özgürlük mücadelesi yürüten kadınların katledildiğine işaret eden Uca, Newozu 8 Mart ruhuyla karşılacaklarını belirtti. 

Silopya

Şirnex’in Silopya ilçesinde “Dem dema jin jiyan azadiyê ye” pankartı altında yürüyen kadınlar dayanışma mesajı verdi. Sık sık ‘Jin jiyan azadî’ sloganı atan kadınlar mücadeleye devam dedi.

Elîh

Elîh’te de kadınlar bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüşü ardından basın açıklaması yaptı.

Mêrdîn

Mêrdîn’de TJA öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, HDP İl Örgütü önünde açıklama yaptı.

Colemerg

Colemerg’de bir araya gelen kadınlar yaptıkları yürüyüş ardından yaptıkları açıklamada, “Mereş merkezli depremlerde enkazın altında kalan bu iktidara karşı, hep birlikte büyük bir zaferle yeni bir yaşamı yeniden inşa edecektir” dedi. Açıklamada ayrıca yapılacak seçimlerde ise kazananın kadınlar olacağı kaydedildi.

Agirî

Agirî’de “Dem dema jin jiyan azadîyê ye”  şiarıyla yürüyüş geçti. Eylemde konuşan HDP Agiri Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü depremzedelerle dayanışma amaçlı olarak gerçekleştirdiklerini belirtti.

Mûş

Mûş’ta da HDP il binası önünde bir araya gelen kadınlar adına açıklama yapan HDP Mûş Milletvekili Şevin Coşkun “Bugün Türkiye’yi uçuruma sürükleyen erkek egemen zihniyetten hesap sormak için alanlarda olduklarını ifade etti.

Semsûr

Deprem bölgelerinde bir olan Semsûr’da 8 Mart dolayısıyla TJA, Afet İçin Feminist Dayanışma Grubu, KESK ve DAD Kadın Meclisi, Narlıkuyu’daki çadır kentte depremzede kadınlarla dayanışma etkinliği gerçekleştirdi. “Kadın dayanışması yaşatır” pankartının açıldığı çadır kentte kadınlar yaşadıkları sorunları konuştu.

DİSK’li kadınlar açıklama yaptı

İstanbul’da Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla açıklama yapan Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) “Dayanışmayla ayaktayız örgütlenerek değiştireceğiz” şiarıyla basın açıklaması yaptı. Açıklamada çalışma hayatında kadınların yaşadığı eşitsizliğe dikkat çekildi. 6 Şubat depremlerinde iktidarın toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik mekanizmaları devreye koymadığı belirtildi. DİSK açıklamasında taleplerini sıraladı. Talepler içerisinde deprem bölgesinde kadınların yaşadığı sıkıntıların giderilmesi, barınma ve temel ihtiyaçların giderilmesi yer aldı.

İstanbul Sözleşmesi, 6284 sayılı yasa ile ILO 190 sayılı işyerinde şiddet ve tacizi engelleyen sözleşme bu yıl da talepler içerisinde yerini aldı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.