Değer'e bir dava daha

Öznur Değer

Öznur Değer

  • Tutsak gazeteci Öznur Değer’in haber takibi sırasında polis engeline karşı mesleğini yapma ısrarı, “Basın mesleği ile bağdaşmayacak hareketler” olarak nitelendirilerek dava açıldı.

Tutsak gazeteci Öznur Değer’in haber takibi sırasında polis engeline karşı mesleğini yapma ısrarı, “Basın mesleği ile bağdaşmayacak hareketler” olarak nitelendirilerek dava açıldı.

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan JINNEWS muhabiri Öznur Değer hakkında, öğrencilerin “Geçinemiyoruz” talebiyle 28 Kasım 2021'de gerçekleştirdiği eylemi takip ettiği gerekçesiyle 19 Aralık 2022'de soruşturma açıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı. Değer ile birlikte yer alan 24 kişi hakkında, “Görevi yaptırmamak için direnme” ve “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” iddiasıyla iddianame hazırlandı. Savcının ceza verilmesi talebiyle hazırladığı iddianame, Ankara 18. Asliye Mahkemesi tarafından 5 Ocak’ta kabul edildi.

İddianamede, gazeteci olarak eylemi takip eden Değer’in polis engeline karşı mesleğini yapmaktaki ısrarı, “Basın mesleği ile bağdaşmayacak hareketler” olarak nitelendirildi. Polislerin saldırısı sonrası JINNEWS basın kartını gösteren Değer’in, gazeteciliği ise Ankara Emniyeti ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından verilen basın kartına benzemediği gerekçesiyle tanınmadı. İfadesinde polisin görüntü almasını engellediğini belirten Değer, koluna vurularak oradan uzaklaştırıldığını, sivil bir polis tarafından hedef gösterildiğini, ardından ise ters kelepçeyle gözaltına alındığını söyledi. Gözaltı aracına bindirilirken darp edildiğini ifade eden Değer, polis şiddetinin sağlık kontrolü için götürüldüğü hastane önünde de devam ettiğini aktardı.

İddianameyi kabul eden Ankara 18. Asliye Ceza Mahkemesi, hazırladığı Tensip Zaptı’nda tutuklu olan gazeteci Öznur Değer'e, iddianame ve duruşma gününün tebliği, duruşma günü SEGBİS ortamında hazır edilmesi için bulunduğu cezaevine müzekkere yazılmasına karar verdi. Davanın ilk duruşması 8 Mayıs’ta görülecek. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.